Το δέρμα του νεογέννητου είναι μια μοναδική και απαραίτητη ασπίδα που του προσφέρει προστασία από τον εξωτερικό κόσμο. Παίζει ένα πολύ σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας και στην άμυνα ενάντια στους ερεθισμούς, τις τοξίνες και τις μολύνσεις.

Το δέρμα ρυθμίζει επίσης την εσωτερική θερμοκρασία του βρέφους και αποτελεί εργαλείο για την εξερεύνηση του κόσμου μέσω της αφής.

Προστασία του δέρματος

Για όλα όσα κάνει για να προστατεύει, το δέρμα του βρέφους χρειάζεται και τη δική του προστασία. Σύμφωνα με νέα ευρήματα ερευνών, το δέρμα του βρέφους απορροφά και χάνει την υγρασία του με πολύ πιο γρήγορο ρυθμό από ότι το δέρμα των ενηλίκων.

Σε μια πρόσφατη κλινική μελέτη, 90% των μητέρων είχαν την εντύπωση πως το δέρμα του μωρού τους δεν ήταν ξηρό, όταν στην πραγματικότητα το 60% των παιδιών τους είχε σημάδια ξηρότητας! Είναι πολύ καλή ιδέα να προστατεύετε το δέρμα του βρέφους σας και να το διατηρείτε υγιές, απαλό και μαλακό, εφαρμόζοντας συχνά ένα ενυδατικό προϊόν, ειδικά μετά από το μπάνιο ή την αλλαγή της πάνας.

Φτιαγμένο για δέρμα μωρού

Συνιστάται να χρησιμοποιείτε ένα ενυδατικό προϊόν που είναι ειδικά σχεδιασμένο για τις ιδιαίτερες ανάγκες του βρέφους. Το δέρμα του μωρού σας είναι πιο λεπτό και επίσης πιο ευάλωτο στην τριβή (σύγκαμα), τα καθαριστικά και άλλα «σκληρά» συστατικά. Η λοσιόν JOHNSON'S® Baby Lotion είναι σχεδιασμένη να ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο αλλεργίας και αρκετά απαλή για την ευαίσθητη επιδερμίδα του μωρού. Είναι κλινικά αποδεδειγμένα απαλή, δεν περιέχει δυνατά συστατικά και μπορεί να χρησιμοποιείται καθημερινά για να ενυδατώνει, να απαλύνει και να προστατεύει το δέρμα από την ξηρότητα. Χρησιμοποιήστε τη μετά το μπάνιο του μωρού ή οποιαδήποτε ώρα της ημέρας το δέρμα του μωρού χρειάζεται ενυδάτωση.

Ειδικές Ανάγκες Καθαρισμού

Εφόσον το δέρμα του μωρού είναι εκτεθειμένο σε ούρα, κόπρανα και γάλα που έχει ήδη φτύσει, είναι πολύ βασικό να καθαρίζεται συχνά. Βεβαιωθείτε πάντα ότι χρησιμοποιείτε ένα προϊόν καθαρισμού, που είναι ειδικά σχεδιασμένο για το δέρμα του. Το αφρόλουτρο JOHNSON’S® Baby Top-to-Toe® Σαμπουάν & Αφρόλουτρο δεν περιέχει σαπούνι, χρωστικές ουσίες και είναι σχεδιασμένο να ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο αλλεργίας. Είναι απαλό και κατάλληλο για το δέρμα του νεογέννητου.

Βρεφική ακμή

Η βρεφική ακμή εμφανίζεται περίπου στο 20% όλων των μωρών. Σε γενικές γραμμές, εξαφανίζεται μόνη της μέσα στους πρώτους μήνες. Μπορεί να έχει τη μορφή σπυριών ή ενός μικρού εξανθήματος. Τα άσπρα μικρά σπυράκια ή οι κηλίδες εμφανίζονται κυρίως στο πρόσωπο, ειδικά στη μύτη και στο πηγούνι. Δεν προκαλούν φαγούρα και δεν ενοχλούν το μωρό σας. Είναι απλώς το αποτέλεσμα της μη ολοκληρωμένης ανάπτυξης των αδένων του ιδρώτα και πιθανόν των ορμονών της εγκυμοσύνης και θα εξαφανιστούν χωρίς θεραπεία. 

Ξεφλούδισμα

Ενδέχεται επίσης να παρατηρήσετε πως τις πρώτες ημέρες το δέρμα του μωρού σας ξεφλουδίζει ελαφρώς, και ειδικά οι παλάμες των χεριών του, οι πατούσες και οι αγκώνες του. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό, ειδικά αν το μωράκι σας γεννήθηκε μετά την αναμενόμενη ημερομηνία. Μετά από μερικές ημέρες το ξεφλούδισμα θα σταματήσει. Απλώς θυμηθείτε να εφαρμόσετε ένα ενυδατικό προϊόν για μωρά, για να το βοηθήσετε να διατηρήσει το δερματάκι του απαλό.

Σμηγματορροϊκή Δερματίτιδα (Νινίδα)

Μερικά μωράκια παρουσιάζουν σμηγματορροϊκή δερματίτιδα, μια δερματική πάθηση που εμφανίζεται με φολιδωτές κηλίδες στο κρανίο ή στα φρύδια. Είναι μια πολύ συνηθισμένη πάθηση που συνήθως ξεκινά τις πρώτες εβδομάδες και διαρκεί ίσως και μήνες. Για την ανακούφιση της σμηγματορροϊκής δερματίτιδας, κάντε απαλά μασάζ με ένα ενυδατικό προϊόν, όπως το JOHNSON'S® Baby Oil πάνω στις κηλίδες για να μαλακώσει το κάκαδο. Περιμένετε μερικά λεπτά και απομακρύνετε το με προσοχή για να αφαιρέσετε τις φολίδες. Έπειτα, μπορείτε και να το λούσετε με ένα σαμπουάν, ειδικά φτιαγμένο για μωρά, όπως το JOHNSON'S® Baby Shampoo.

Άλλοι τρόποι προστασίας

Μπορείτε επίσης να προστατεύετε το δερματάκι του μωρού, ντύνοντάς το με όχι πολύ στενά ρουχαλάκια, για να μην ερεθιστεί η επιδερμίδα. Προστατεύστε το δέρμα του μωρού από την άμεση ηλιακή έκθεση, φορώντας του καπέλο κ.λπ.
Καθώς το βρέφος μεγαλώνει, το δέρμα του θα προσαρμόζεται και θα αναπτύσσεται μαζί του. Με τη δική σας φροντίδα και προσοχή, παίζετε έναν πολύ σημαντικό ρόλο στο να διατηρήσετε το δέρμα του υγιές. Και είτε το πλένετε, είτε απλώς το αλείφετε με ενυδατική κρέμα, κάνετε πολλά περισσότερα από το να το διατηρείτε απλώς υγιές. Με τα χέρια σας, δημιουργείτε επίσης έναν πολύ ιδιαίτερο δεσμό με το μωράκι σας, μέσω της δύναμης της αφής.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς ο διαβήτης κύησης επηρεάζει τα νεογνά
Όχι από τον γερμανό υπουργό Υγείας στην απαγόρευση των τσιγάρων
Ποιες ιατρικές ειδικότητες μπορούν να κάνουν επεμβάσεις αποκατάστασης μαστού [εγκύκλιος]