Τα παιδιά έχουν περισσότερες ευθύνες από όσες πιστεύουμε και η προσοχή τους μπορεί να αποσπαστεί με το παραμικρό. Είναι δύσκολο, λοιπόν, για ένα παιδί να παραμείνει συγκεντρωμένο σε μια συγκεκριμένη ενέργεια για πολλή ώρα. Μαθαίνοντας, συνεπώς, στο παιδί μας να συγκεντρώνεται πιο εύκολα, μπορούμε να βοηθήσουμε σημαντικά το μέλλον του στον εκπαιδευτικό αλλά και στον επαγγελματικό τομέα.

Διαχειριστείτε καλύτερα τους περισπασμούς

Δεν είναι εύκολο να εξαλείψετε όλα εκείνα που θα τραβήξουν την προσοχή του παιδιού σας, αλλά υπάρχει τρόπος να τα περιορίσετε. Ξεκινήστε από τις ηλεκτρονικές συσκευές. Όχι τηλεόραση, τηλέφωνο ή υπολογιστής μέχρι να έχει τελειώσει με τα μαθήματά του. Η απόλυτη ησυχία δεν είναι αναγκαστική, καθώς υπάρχουν ορισμένα είδη μουσικής που βοηθούν στην συγκέντρωση (όπως και άνθρωποι που συγκεντρώνονται πιο εύκολα ακούγοντας μουσική).

Κάντε και εσείς τα… “μαθήματά” σας

Αν γίνεται, καθίστε ήσυχα κοντά στο παιδί σας και κάντε και εσείς δουλειές που είχατε παραμελήσει. Ίσως χρειάζεται να οργανώσετε λογαριασμούς, έγγραφα, να κάνετε δουλειά από το σπίτι, ή ακόμα και να διαβάσετε ένα βιβλίο που είχατε καιρό να ανοίξετε. Το σίγουρο είναι πως το παιδί σας, βλέποντάς σας να είστε εξίσου συγκεντρωμένοι, παίρνει ένα πολύ καλό παράδειγμα. Προσέξτε και τη δική σας χρήση ηλεκτρονικών συσκευών αυτή την ώρα.

Ορίστε ένα συγκεκριμένο σημείο

Οργανώστε έναν χώρο στο σπίτι που να προορίζεται για μελέτη. Χρειάζεται να υπάρχει ένα τραπέζι ή γραφείο, με αρκετό ανοιχτό χώρο. Φροντίστε το δωμάτιο να φωτίζεται καλά και να μην είναι αποπνικτικό.

Προσφέρετε ανταμοιβές

Οι ανταμοιβές θεωρούνται θέμα που “καίει” από πολλούς γονείς, καθώς μπορούν πολύ εύκολα να μεταμορφωθούν σε δωροδοκίες και να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα. Η αλήθεια όμως είναι πως οι άνθρωποι αντιδρούμε θετικά στα κίνητρα που μας δίνουν. Ένας καλός τρόπος να προσφέρετε ανταμοιβές, χωρίς να κινδυνεύετε να γίνουν δωροδοκίες, είναι να αποφεύγετε οτιδήποτε έχει να κάνει με υλικά αγαθά, χρήματα ή φαγητό, και να εστιάσετε σε πράγματα που το παιδί θα ήθελε να κάνει μαζί σας.

Μάθετε ποιος τρόπος μελέτης ταιριάζει περισσότερο

Τα παιδιά πρέπει να δουν και να καταλάβουν το όφελος της μελέτης. Δεν είναι σωστό να την αντιλαμβάνονται σαν άλλη μια αγγαρεία, σαν μια εργασία που πρέπει να γίνει και απλά μας εμποδίζει από το να περάσουμε καλά – και αυτό είναι κάτι που πρέπει να καταλάβουν και οι γονείς. Επίσης, πρέπει να θυμάστε ότι το κάθε παιδί έχει τον δικό του τρόπο να μαθαίνει και να επεξεργάζεται πληροφορίες. Δουλέψτε μαζί του για να ανακαλύψετε τις μεθόδους που προτιμά και που λειτουργούν καλύτερα. Κάποια παιδιά μπορούν να μάθουν, αν διαβάζουν δυνατά αυτά που έχουν να μάθουν, άλλα προτιμούν να κρατούν σημειώσεις. Από τη στιγμή που θα βρείτε ποιος τρόπος διαβάσματος βοηθάει το παιδί σας, και βλέπετε ότι οι επιδόσεις του είναι καλές, όλα βαίνουν καλώς.

Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ την Παρασκευή
Υπογραφή συμβάσεων για την ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση 8 Κέντρων Υγείας στην 7η Υ.ΠΕ. Κρήτης
Nέος κύκλος ανοιχτών συναντήσεων με τις τοπικές κοινωνίες για τα τρία νέα νοσοκομεία ΙΣΝ