Aν το μωρό σας είναι μικρότερο από τριών μηνών θα πρέπει να καλέσετε τον παιδίατρό σας με τα πρώτα σημάδια κρυώματος, δηλαδή όταν έχει πυρετό υψηλότερο από 380C ή βήχα. Aν το μωρό σας είναι μεγαλύτερο, καλέστε τον γιατρό σας αν παρατηρήσετε τα ακόλουθα:

  • Το κρύωμα αντί να βελτιώνεται χειροτερεύει μετά από πέντε έως επτά ημέρες, ή αν έχει συμπτώματα γρίπης ακόμα και μετά από δύο εβδομάδες
  • Ο βήχας του χειροτερεύει ή λαχανιάζει. Αυτά τα συμπτώματα θα μπορούσαν να είναι σημάδια πνευμονίας ή αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV), ένα σχετικά κοινό αλλά ενδεχομένως σοβαρό αναπνευστικό πρόβλημα στα μωρά κάτω των 12 μηνών.
  • Κλαίει όταν το θηλάζετε ή το ταΐζετε ή τραβάει και τρίβει τα αφτιά του. Αυτό θα μπορούσε να είναι σημάδι ωτίτιδας.

Μη νιώθετε ενοχές αν το μωρό σας κρυώσει. Μερικές φορές ό,τι και να κάνετε, το μωρό σας θα κρυώσει, ειδικά τους πρώτους μήνες της ζωής του και αν έρχεται σε επαφή και με άλλα παιδιά. Θυμηθείτε ότι κάθε φορά που το μωρό σας κρυώνει, τα ανοσοποιητικό του σύστημα θωρακίζεται εναντία στους χιλιάδες ιούς που υπάρχουν γύρω μας.

Τρόποι για να φροντίσετε το μωρό σας όταν κρυώσει

Κανένα φάρμακο δεν θα διώξει πιο γρήγορα τον ιό, αλλά μπορείτε να βοηθήσετε τo μωρό σας να νιώσει καλύτερα και να μη χειροτερέψει με το να σιγουρευτείτε ότι πίνει πολλά υγρά και ξεκουράζεται πολύ. Για παιδιά κάτω των έξι μηνών αυτό σημαίνει μόνο μητρικό γάλα ή γάλα φόρμουλα.

Ακολουθήστε τη συμβουλή του παιδιάτρου σας και τις οδηγίες του για το πώς να χρησιμοποιήσετε φυσιολογικό ορό για να διώξετε τη βλέννα από τη μύτη του μικρού σας.

Για να βγάλετε τη βλέννα από τα ρουθούνια του χρησιμοποιήστε μια βρεγμένη μπατονέτα και βγάλτε τη βλέννα σιγά σιγά. Μη βάλετε τη μπατονέτα μέσα στη μύτη. Ενυδατώστε τα ρουθούνια του μωρού σας με βαζελίνη ή κρέμα.

  • Βγάλτε τη βλέννα με μια ενυδατωμένη μπατονέτα.
  • Χρησιμοποιήστε έναν υγραντήρα. Πάντα χρησιμοποιήστε τoν στο δροσερό αέρα για να μην κινδυνέψει να καεί το παιδί σας από το ζεστό νερό.
    Σημείωση: Μη χρησιμοποιήσετε ρινικά σπρέι για το μωρό σας εκτός αν ο παιδίατρος σας πει ότι είναι εντάξει. Μπορεί να βοηθήσουν το μωρό σας προσωρινά, αλλά στη συνέχεια τα συμπτώματα θα εμφανιστούν με την ίδια ένταση ή ακόμα και χειρότερα.
  • Τα νήπια αφυδατώνονται πιο εύκολα, οπότε σιγουρευτείτε ότι πίνουν αρκετά υγρά!
  • Κάντε στο μωρό σας ένα ζεστό αλλά όχι καυτό μπάνιο για να το βοηθήσετε να πέσει ο πυρετός.
  • Μη χρησιμοποιήσετε ποτέ μαξιλάρια, μπορεί να πνίξουν το μωρό σας. Και μη βάλετε τίποτα κάτω από τα πόδια της κούνιας του γιατί μπορεί να χάσει τη σταθερότητά της. Αν λόγω της βουλωμένης μύτης του δεν μπορεί να αναπνεύσει καλά, προτιμήστε να το κοιμίσετε στο καθισματάκι που έχετε για το αυτοκίνητο σε μια σχεδόν ορθή θέση για να το βοηθήσετε να ξεμπουκώσει τη βουλωμένη μυτούλα του.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εκτός λειτουργίας οι εφαρμογές της ΗΔΙΚΑ την Κυριακή, λόγω αναβάθμισης του ΑΜΚΑ
Ο θάνατος της γιαγιάς επηρεάζει την υγεία έφηβων αγοριών έως και για 7 χρόνια
Δ. Παρασκευής: Τι δείχνει διεθνής μελέτη για την ασφάλεια των εμβολίων κατά της CoViD