Το να διατηρείτε το δέρμα του μωρού σας καθαρό είναι απαραίτητο για την καλή του υγεία, και το μπάνιο είναι μια πολύ ωραία εμπειρία για να δεθείτε μαζί του. Οι περισσότεροι παιδίατροι συστήνουν να κάνετε μπάνιο το νεογέννητό σας τρεις με τέσσερεις φορές την εβδομάδα και να αυξάνετε τη συχνότητα όσο μεγαλώνει το μωρό σας. Ακόμα και αν δεν κάνετε το μωρό σας μπάνιο κάθε μέρα, σιγουρευτείτε ότι η περιοχή της πάνας είναι καθαρή μετά από κάθε αλλαγή και ότι τα χεράκια, το πρόσωπό του και ο λαιμός του είναι καθαρά μετά από κάθε τάϊσμα.

Το μπάνιο του μωρού πρέπει να γίνεται χωρίς διακοπές και να περνάτε και οι δυο καλά. Θα πρέπει να είστε ήρεμοι και να έχετε όρεξη. Οπότε, αν είχατε μια αγχωτική μέρα, καθίστε πρώτα λίγο και ξεκουραστείτε.

Είναι καλύτερα να κάνετε μπάνιο το μωρό σας πριν το ταΐσετε, βέβαια μόνο αν δεν πεινάει. Αν το κάνετε μπάνιο λίγο μετά το φαγητό, μπορεί να ανακατευτεί και να κάνει εμετό.
Θυμηθείτε: ΠΟΤΕ μην αφήνετε το μωρό σας μόνο του στην μπανιέρα ή στην αλλαξιέρα!

Ετοιμαστείτε για το μπάνιο του μωρού σας.

Σιγουρευτείτε ότι το δωμάτιο είναι ζεστό (24°C), γιατί τα νεογέννητα χάνουν πιο γρήγορα τη θερμοκρασία του σώματός τους. Όσο πιο οργανωμένοι είστε, τόσο πιο επιτυχημένο και χαλαρό θα είναι το μπάνιο του μωρού σας. Οπότε, ανοίξτε όλα τα μπουκαλάκια και τοποθετήστε με τη σειρά που θα τα χρειαστείτε κοντά σας.

Θα χρειαστείτε:

  • Μια παιδική μπανιέρα γεμάτη με νερό στην κατάλληλη θερμοκρασία. Δοκιμάστε το με το χέρι σας -πρέπει να το αισθάνεστε ζεστό αλλά όχι καυτό.
  • Ένα μεγάλο και μαλακό μπουρνούζι.
  • Ένα μαλακό σφουγγαράκι.
  • Δίσκους βαμβακιού.
  •  Ένα απαλό σαμπουάν και αφρόλουτρο ειδικά σχεδιασμένο για μωρά, όπως το JOHNSON'S® Baby TOP-TO-TOE® Wash.

Μετά το μπάνιο:

7 βήματα για να κάνετε το μωρό σας μπάνιο με το σφουγγάρι

Προετοιμασία

Πρώτα βάλτε ζεστό νερό στη μπανιέρα και προσθέστε ύστερα όσο ακόμη νερό χρειάζεστε. Μιλήστε για λίγα λεπτά στο μωρό σας για να το προετοιμάσετε. Γδύστε το, αλλά μην του βγάλετε την πάνα και τυλίξτε το σε ένα μπουρνούζι.

Μάτια

Κρατήστε το κεφάλι του μωρού σας και καθαρίστε απαλά με ένα βαμβάκι που το έχετε βρέξει με χλιαρό νερό γύρω γύρω το κάθε μάτι. Τα στρογγυλά βαμβάκια είναι πολύ καλά γιατί δεν αφήνουν ίνες στο δερματάκι του.
Χρησιμοποιήστε ένα καινούριο βαμβάκι για κάθε μάτι και πάντα καθαρίστε από μέσα μπροστά έξω. Αν δεν υπάρχει ξεραμένη βλέννα, δεν χρειάζεται να καθαρίσετε την περιοχή των ματιών. Μην πλύνετε το μάτι από μέσα!

Πρόσωπο

Χρησιμοποιώντας ένα μαλακό σφουγγαράκι, σκουπίστε γύρω από το στόμα, τη μύτη και όλο το πρόσωπο του μωρού σας από μέσα προς τα έξω, χρησιμοποιώντας μόνο λίγο νερό. Δώστε μεγάλη προσοχή πίσω από τα αφτιά, κάτω από το πιγούνι και στο σβέρκο. Θυμηθείτε: Ποτέ μη βάζετε κάτι μέσα στη μύτη ή τα αφτιά του μωρού σας! Στεγνώστε απαλά.

Μαλλιά

Ενώ φοράει ακόμη το μπουρνούζι, κρατήστε το μωρό σας από την πλάτη του, με το χέρι σας κάτω από το κεφάλι. Με το ελεύθερό σας χέρι βρέξτε τα μαλλιά του μωρού σας με ένα σφουγγαράκι. Απλώστε μια μικρή ποσότητα από ένα απαλό σαμπουάν και αφρόλουτρο όπως το JOHNSON'S® Baby TOP-TO-TOE® Wash, το οποίο είναι ειδικά σχεδιασμένο να μην τσούζει τα μάτια και κάντε ένα απαλό μασάζ σε όλο του το κεφάλι. Το κεφάλι του μωρού σας έχει ένα πολύ μαλακό σημείο που δεν έχει κλείσει ακόμη τελείως. Αυτό το μαλακό σημείο επέτρεψε στο κεφάλι του να προσαρμοστεί για να περάσει από το κανάλι της γέννας. Είναι απόλυτα ασφαλές να το ακουμπήσετε απαλά και να το πλύνετε σε αυτή την περιοχή. Ξεπλύνετε τα μαλλιά του μωρού σας με νερό μέχρι να φύγει όλη η σαπουνάδα. Ξαπλώστε το μωρό σας και στεγνώστε το προσεκτικά απλώνοντας το μπουρνούζι πάνω από το κεφάλι του για να μην κρυώνει.

Σώμα

Τώρα πλύνετε το σώμα του μωρού σας χρησιμοποιώντας ένα απαλό σαμπουάν και αφρόλουτρο χωρίς σαπούνι όπως το JOHNSON'S® Baby TOP-TO-TOE® Wash, που είναι αρκετά απαλό για τα μαλλάκια και το δέρμα του νεογέννητου.
Κρατώντας το κεφάλι του τυλιγμένο με μια πετσέτα, κρατήστε το μωρό σας καλά και βγάλτε του την πάνα. Βρέξτε το χέρι σας ή το σφουγγαράκι και πλύνετε το υπόλοιπο σώμα του μωρού σας. Πλύντε πρώτα από το λαιμό μέχρι τη μέση, όπως και τα χέρια και τις παλάμες του, και ξεπλύνετε καλά. Τυλίξτε το πάνω μέρος του μωρού σας με το μπουρνούζι και πλύντε από τη μέση και κάτω: τα ποδαράκια του και τις πατουσίτσες του.

Μην ξεχνάτε να ξεπλύνετε καλά το μωρό σας και να το στεγνώσετε πολύ καλά. Αν παραμείνει υγρασία, μπορεί να ερεθιστεί το δερματάκι του. Πλύνετε την περιοχή της πάνας τελευταία και ξεπλύνετε τη με χλιαρό νερό: Για το κοριτσάκι σας, απλώς ξεπλύνετέ τη από μπροστά προς τα πίσω με χλιαρό νερό. Για το αγοράκι σας πλύντε το πέος του αποφεύγοντας να τραβήξετε μπροστά ή πίσω το δέρμα και πλύντε όπως και το κοριτσάκι από μπροστά προς τα πίσω.

Η περιοχή του ομφάλιου λώρου

Πριν πλύνετε την περιοχή του ομφάλιου λώρου μπορείτε να του βάλετε μια μπλούζα και την πάνα του για να μην κρυώνει. Μην ξεχνάτε να μην καλύπτετε τον ομφάλιο λώρο με την πάνα, γιατί ο ομφάλιος λώρος πρέπει να διατηρηθεί καθαρός και στεγνός όλη την ώρα.
Καθαρίστε το γύρω γύρω και στη βάση με ένα βαμβάκι. Μη φοβόσαστε να πλύνετε τον ομφάλιο λώρο. Όσο πιο γρήγορα στεγνώσει, τόσο πιο γρήγορα θα πέσει.

Ντύσιμο

Πριν ντύσετε το μωρό σας, μπορείτε να απλώσετε μια ενυδατική κρέμα στο σώμα του για να παραμείνει ενυδατωμένο και για να χαλαρώσει. Μην ξεχνάτε να απλώσετε πρώτα την κρέμα στο χέρι σας και μετά να την απλώσετε στο μωρό σας. Μια καλή ιδέα είναι επίσης να χρησιμοποιήσετε μια προστατευτική αλοιφή στην περιοχή της πάνας για να αποφεύγετε τα εξανθήματα.
Τώρα ντύστε το μωρό σας, τυλίξτε το σε μια κουβέρτα για να είναι ζεστό και απολαύστε την ώρα μαζί του.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα