Από πολύ νωρίς στα σχολικά τους χρόνια, τα παιδιά αρχίζουν να διδάσκονται μαθηματικά. Από την απλή αριθμητική, μέχρι και τις πρώτες τους απλές εξισώσεις, τα μαθηματικά μπορεί να φαίνονται… ‘’βουνό’’ σε ορισμένα παιδιά και να τους προκαλούν πολύ περιττό στρες, που με τη σειρά του μπορεί να προκαλέσει προβλήματα με όλα τα υπόλοιπα μαθήματά τους.

Τις περισσότερες φορές, το άγχος για τα μαθηματικά θα ξεκινήσει από νωρίς, αν το παιδί δυσκολευθεί να καταλάβει τις πρώτες, βασικές έννοιες, και έπειτα νιώθει πως δεν μπορεί να παρακολουθήσει το μάθημα. Συνεπώς, είναι πρακτικά αδύνατο να περιμένετε το παιδί σας να καταλάβει τα νέα δεδομένα που μαθαίνει στο σχολείο αν η σχέση του με τα μαθηματικά ξεκίνησε τόσο άσχημα. Ακόμα χειρότερη μπορεί να γίνει η κατάσταση όταν το παιδί σας αρχίσει να βλέπει συμμαθητές του να τα πηγαίνουν πολύ καλά, με αποτέλεσμα να υιοθετήσει τη θεωρία ότι μερικοί άνθρωποι έχουν “μαθηματικό μυαλό”. Η αυτοπεποίθησή του μπορεί να πληγωθεί, και ίσως σταματήσει να προσπαθεί να καταλάβει τα μαθηματικά εντελώς.

Ευτυχώς, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε.

  • Μαθηματικά παιχνίδια: Η μάθηση γίνεται πάντα πιο διασκεδαστική όταν συνδυάζεται με παιχνίδι. Είτε βρείτε μαθηματικά παιχνίδια online, είτε παίξετε επιτραπέζια που απαιτούν μαθηματικές γνώσεις, όπως η Monopoly, το παιδί σας θα καταλάβει τους βασικούς κανόνες των μαθηματικών πιο εύκολα και χωρίς την “αγγαρεία” του μαθήματος.
  • Προσέξτε πώς βλέπετε εσείς τα μαθηματικά: Αν και η δική σας άποψη για τα μαθηματικά είναι εξίσου αρνητική, και - ακόμα χειρότερα - αν την εκφράζετε ανοιχτά μπροστά στο παιδί σας, έχετε ήδη δώσει ένα κακό παράδειγμα. Βέβαια, αυτό είναι κάτι που μπορείτε να σώσετε, αν…
  • …εξασκηθείτε μαζί με το παιδί σας: Οι βασικές μαθηματικές δεξιότητες (πρόσθεση, αφαίρεση, πολλαπλασιασμός και διαίρεση) είναι καθαρά θέμα εξάσκησης. Βρείτε online εύκολους τρόπους για να θυμάται το παιδί σας πολλαπλασιασμό και διαίρεση και κάντε εξάσκηση συχνά, ώστε οι βασικοί κανόνες να μείνουν στη μνήμη του.
  • Μην ενισχύετε την ιδέα του “μαθηματικού μυαλού”: Τα μαθηματικά είναι μια δεξιότητα που, όπως όλες οι άλλες, μπορεί να ενισχυθεί με τη μελέτη. Αυτή η συμβουλή είναι ακόμα πιο σημαντική για τα κορίτσια, καθώς (δυστυχώς) ζούμε σε μια κοινωνία που εξακολουθεί να θεωρεί τις πρακτικές επιστήμες περισσότερο “αντρική υπόθεση”. Θυμίστε στο παιδί σας ότι μπορεί να καταφέρει τα πάντα με προσπάθεια.
  • Ξεκινήστε από νωρίς: Όσο νωρίτερα αρχίσετε να βοηθάτε το παιδί σας με τα μαθηματικά, τόσο πιο σίγουροι θα είστε ότι δεν θα έχει πρόβλημα μετέπειτα. Πολλές φορές οι δάσκαλοι μπερδεύουν την προσοχή στο μάθημα με την κατανόηση και πολλά παιδιά αισθάνονται άβολα να σηκώσουν το χέρι τους και να κάνουν ερωτήσεις μέσα στην τάξη, οπότε είναι δουλειά σας να σιγουρευθείτε ότι το παιδί σας όντως καταλαβαίνει.
  • Μην κατακρίνετε τα λάθη: Όλοι κάνουμε λάθη και το παιδί σας σίγουρα θα κάνει αρκετά, γιατί ακόμα μαθαίνει. Μην το κατακρίνετε και θυμίζετέ του πάντα ότι τα λάθη είναι φυσιολογικά και αναμενόμενα στη ζωή. Και όταν κάνουμε λάθος σε κάτι, μπορούμε πάντα να προσπαθήσουμε ξανά, χωρίς άγχος!

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα