Όπως και κάθε φθινόπωρο, οι γονείς έχουν μερικές απορίες σχετικά με την ασφάλεια των παιδιών τους, και πολλές από αυτές τις απορίες λύνονταν μετά από μια συνάντηση με τον παιδίατρο για τους απαραίτητους εμβολιασμούς. Φέτος, όμως, οι αριθμοί των εμβολιασμών έχουν πέσει σε τεράστιο βαθμό - ένα από τα κακά της πανδημίας είναι ότι ξεχνάμε λίγο-πολύ τις υπόλοιπες ασθένειες. Και όμως, δεν θα έπρεπε να ξεχνάμε την μηνιγγίτιδα Β.

Για την ακρίβεια, ειδικά τώρα με την πανδημία του κορωνοιού αλλά και τη γρίπη και τις φθινοπωρινές λοιμώξεις, η προστασία από θανατηφόρα νοσήματα για τα οποία μπορούμε να προστατευτούμε μέσω του εμβολιασμού είναι επείγουσα και επιτακτική.

Η μηνιγγίτιδα Β είναι μια ιδιαίτερα επικίνδυνη νόσος, η οποία δεν κάνει διακρίσεις: προσβάλλει μωρά, νήπια και νεαρούς ενήλικες, εξελίσσεται ταχύτατα μέσα σε 24 μόλις ώρες και μπορεί να προκαλέσει μόνιμες αναπηρίες ή να οδηγήσει ακόμα και σε θάνατο. Περίπου 1 στα 5 περιστατικά μηνιγγίτιδας Β μπορεί να έχει σοβαρές επιπλοκές, όπως μόνιμες αναπηρίες.

Είναι η καλύτερη εποχή για να ενημερωθείτε σχετικά με την μηνιγγίτιδα Β αλλά και την πρόληψή της, καθώς είναι και η ίδια εποχή που εμφανίζεται η εποχική γρίπη: Τα πρώτα συμπτώματα της μηνιγγίτιδας Β μοιάζουν πολύ με αυτά της γρίπης, συνεπώς θα ήταν πολύ καλό να προσέχετε, αλλά και να κλείσετε ένα ραντεβού με τον παιδίατρο για τσεκάπ, αλλά και για να ρωτήσετε όσα πρέπει να χρειάζεστε σχετικά με την μηνιγγίτιδα Β και τον εμβολιασμό κατά της νόσου.

Μερικά από τα πρώτα αυτά συμπτώματα, που μπορεί να τα μπερδέψουμε με εκείνα της γρίπης, είναι τα εξής:

  • υψηλός πυρετός
  • πονοκέφαλος
  • αυχενική δυσκαμψία
  • εμετός
  • φωτοφοβία
  • αιμορραγικό εξάνθημα

Ο μοναδικός τρόπος για την αποτελεσματική και ασφαλή πρόληψη της μηνιγγίτιδας Β, είναι η έγκαιρη έναρξη και ολοκλήρωση του εμβολιασμού των παιδιών, ο οποίος δύναται να ξεκινήσει από την ηλικία των 2 μηνών και άνω. Ο εμβολιασμός κατά των υπόλοιπων τύπων μηνιγγίτιδας, είναι επίσης απαραίτητος, ωστόσο δεν προστατεύει τα παιδιά από την μηνιγγίτιδα τύπου Β.

Συνεπώς, παρά το γεγονός ότι η πανδημία του κορωνοϊού αυτή τη στιγμή δικαιολογημένα μονοπωλεί την προσοχή μας - είναι πανδημία, άλλωστε - δεν πρέπει να ξεχνάμε και τους άλλους κινδύνους που καραδοκούν και να προστατεύσουμε τα παιδιά μας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
'Ενωση Ασθενών Ελλάδος: Η Θεσσαλονίκη, γέφυρα στα δικαιώματα των ασθενών
Ηλίας Μόσιαλος: Γιατί θα αποτύχει ο προσωπικός γιατρός - Τα δομικά προβλήματα του ΕΣΥ
Πώς ο κομμωτής μπορεί να εντοπίσει ασθένειες των μαλλιών και του δέρματος