Γράφει ο Κωνσταντίνος Βλάχος, Παιδίατρος.

Με το δεύτερο και ισχυρότερο κύμα της πανδημίας να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και την προσοχή όλου του κόσμου στραμμένη στις προσπάθειες για την ανάπτυξη ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου κατά του SARS-CoV-2, το ενδιαφέρον των γονιών στρέφεται φέτος περισσότερο στην προστασία των παιδιών τους από τον κορωνοϊό.

Ωστόσο, οι γονείς δεν πρέπει να ξεχνούν ότι οι προϋπάρχοντες κίνδυνοι για την υγεία των παιδιών τους εξακολουθούν να υπάρχουν και ότι, καθώς αναμένουμε να αναπτυχθεί το εμβόλιο, δεν πρέπει να αφήνουμε τα παιδιά μας εκτεθειμένα σε δεκάδες άλλα σοβαρά και δυνητικώς θανατηφόρα λοιμώδη νοσήματα, για τα οποία έχουμε ήδη ευτυχώς στη διάθεσή μας αποδεδειγμένα αποτελεσματικά και ασφαλή εμβόλια.

Όπως καταγράφηκε από το πρώτο κύμα της πανδημίας και ειδικά κατά την περίοδο των περιοριστικών μέτρων, ο έγκαιρος εμβολιασμός των παιδιών, βάσει του προβλεπόμενου προγραμματισμού και ανάλογα με την ηλικία του κάθε παιδιού, είναι μια από τις παράπλευρες απώλειες της πανδημίας, καθώς σημειώθηκε κατακόρυφη πτώση τους.

Το γεγονός αυτό δημιουργεί κινδύνους, καθώς θα μπορούσε να δημιουργήσει  εμβολιαστικά κενά, τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επιδημικές εξάρσεις νόσων που πλέον προλαμβάνονται μέσω του εμβολιασμού. Ειδικά εν μέσω πανδημίας, περιόδου γρίπης και χειμερινών ιώσεων, η προστασία από θανατηφόρα νοσήματα για τα οποία μπορούμε να προστατευτούμε μέσω του εμβολιασμού είναι επείγουσα και επιτακτική.

Ένα από αυτά τα πολύ σοβαρά νοσήματα που απειλούν τα παιδιά μας είναι και η μηνιγγίτιδα Β. Η ύπουλη αυτή νόσος προσβάλλει κυρίως μωράκια, νήπια και νεαρούς ενηλίκους, εξελίσσεται ταχύτατα μέσα σε 24 μόλις ώρες και μπορεί να προκαλέσει μόνιμες αναπηρίες ή να οδηγήσει ακόμα και σε θάνατο.

Βρέφη ηλικίας κάτω του 1 έτους διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης Μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου από οποιαδήποτε άλλη ηλικιακή ομάδα και ακολουθούν τα νήπια ηλικίας 1 έως 4 ετών. Οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο προσβολής από τη νόσο.

Η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος είναι ιδιαιτέρως σοβαρή, καθώς μπορεί να εξελιχθεί ραγδαία και να οδηγήσει ακόμα και στον θάνατο. Περίπου 1 στα 5 περιστατικά μηνιγγίτιδας μπορεί να έχει σοβαρές επιπλοκές, όπως μόνιμες αναπηρίες.

Στα αρχικά στάδια της νόσου, όμως, τα συμπτώματα μοιάζουν με αυτά της απλής γρίπης: υψηλός πυρετός, πονοκέφαλος, αυχενική δυσκαμψία, εμετός, φωτοφοβία, αιμορραγικό εξάνθημα και δημιουργείται η εσφαλμένη εντύπωση ότι πρόκειται για ένα απλό κρυολόγημα που «θα περάσει γρήγορα», ωστόσο εξελίσσεται ραγδαία.

Ο μοναδικός τρόπος για την αποτελεσματική και ασφαλή πρόληψη της Μηνιγγίτιδας Β, είναι η έγκαιρη έναρξη και ολοκλήρωση του εμβολιασμού των παιδιών, ο οποίος δύναται να ξεκινήσει από την ηλικία των 2 μηνών και άνω. Ο εμβολιασμός κατά των υπόλοιπων τύπων μηνιγγίτιδας, είναι επίσης απαραίτητος, ωστόσο δεν προστατεύει τα παιδιά από την μηνιγγίτιδα τύπου Β.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Και τώρα...αγωνιζόμαστε" - Από το σοκ της διάγνωσης, στη μάχη με τον καρκίνο
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ