Οι κάτοικοι των περιοχών γύρω από αεροδρόμια ενδέχεται να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού, καρδιοπάθειας και νοσημάτων του κυκλοφορικού, σύμφωνα με δύο νέες μελέτες.

Έρευνα σε 3,6 εκατομμύρια Βρετανούς που ζουν γύρω από το αεροδρόμιο του Χίθροου, στο Λονδίνο, έδειξε ότι μεταξύ όσων ζούσαν πλησιέστερα σε αυτό, οι προαναφερθέντες κίνδυνοι ήταν αυξημένοι κατά 10-20%.

Άλλη μελέτη κατέδειξε υψηλότερο ποσοστό εισαγωγών σε νοσοκομεία λόγω καρδιαγγειακών προβλημάτων μεταξύ των ανθρώπων που ζουν κοντά σε 89 αεροδρόμια των ΗΠΑ.

Οι επιστήμονες που πραγματοποίησαν και τις δύο μελέτες δηλώνουν ότι μία πιθανή εξήγηση για τις συσχετίσεις είναι η αυξημένη ηχορύπανση από τα αεροπλάνα, αλλά διευκρινίζουν πως τα ευρήματά τους δεν αποδεικνύουν σχέση αιτίας- αποτελέσματος και ότι το όλο θέμα χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση.

Η βρετανική μελέτη έδειξε επίσης ότι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και οι θάνατοι από καρδιαγγειακά προβλήματα ήταν αυξημένα στο 2% στις περιοχές όπου ο θόρυβος από τα αεροπλάνα ήταν πιο δυνατός.

Είναι όμως εύλογο να πιστεύει κάποιος ότι συμβάλλει στην εμφάνιση προβλημάτων υγείας – λ.χ. αυξάνοντας την αρτηριακή πίεση ή διαταράσσοντας τον ύπνο.

Όταν ο οργανισμός εκτίθεται σε πολύ δυνατούς ήχους, αντιδρά με αύξηση του καρδιακού παλμού και της αρτηριακής πιέσεως – και είναι λογικό αυτό να συμβαίνει σε όσους εκτίθενται στους ήχους των αεροπλάνων.

Όμως παρότι αυξημένος, ο κίνδυνος καρδιαγγειακών προβλημάτων εξαιτίας του ήχου των αεροπλάνων είναι πολύ μικρότερος απ’ ό,τι αυτός που φέρουν συνήθειες του τρόπου ζωής, όπως το κάπνισμα, η καθιστική ζωή και η κακή διατροφή.

Και οι δύο ερευνητικές ομάδες κατέληξαν στα συμπεράσματά τους αφού έλαβαν υπ’ όψιν άλλους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά προβλήματα.

premium.paratititis

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας