Η καλή προσωπική υγιεινή είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους προστασίας του εαυτού μας και των άλλων. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να πλένουμε τα χέρια και το σώμα μας.

Σημαίνει να μη βήχουμε ή φτερνιζόμαστε μπροστά στους άλλους να καθαρίζουμε τα αντικείμενα που αγγίζουμε όταν είμαστε άρρωστες να βάζουμε τα χαρτομάντηλα στο καλάθι και να χρησιμοποιούμε προστασία (γάντια ή προφυλακτικό) όταν κινδυνεύουμε να κολλήσουμε μια λοίμωξη.

Η προσωπική υγιεινή όπως το μπάνιο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πολιτιστικό περιβάλλον στο οποίο ζείτε. Σε ορισμένες αναμένεται να κάνετε μπάνιο καθημερινά και να χρησιμοποιείτε αποσμητικά για να εμποδίσετε την οσμή. Σε άλλους πολιτισμούς υπάρχουν διαφορετικές προσδοκίες.

Σωματική μυρωδιά

Οι οσμές του σώματος προκαλούνται από παράγοντες που δρουν συνδυαστικά

  • Χημικές ουσίες στον ιδρώτα όπως φερομόνες που παράγονται από τον οργανισμό και ελκύουν ή απωθούν άλλους ανθρώπους.
  • Απορρίμματα που αναδύονται από το δέρμα όπως μεταβολισμό αλκοόλ.
  • Δράσεις βακτηρίων που ζουν στο δέρμα και τρέφονται με νεκρά κύτταρα και ιδρώτα.
    Άπλυτα ρούχα όπως εσώρουχα και κάλτσες.

Πλύσιμο χεριών

Οι περισσότερες λοιμώξεις όπως το κρυολόγημα και η γαστρεντερίτιδα εμφανίζονται όταν βάζουμε τα άπλυτα χέρια-που έχουν μικρόβια-στο στόμα. Ορισμένες λοιμώξεις εμφανίζονται όταν τα βρώμικα χέρια άλλων έρχονται σε επαφή με το φαγητό μας.
Τα χέρια θα πρέπει να πλένονται με σαπούνι και νερό χρησιμοποιώντας βούρτσα αν τα νύχια μας είναι βρώμικα Στεγνώστε τα χέρια σας με κάτι καθαρό όπως χάρτινες πετσέτες ή με ζεστό αέρα.

Θα πρέπει να πλένετε πάντα τα χέρια σας

  • Μετά την τουαλέτα
  • Πριν φτιάξετε ή φάτε το φαγητό
  • Μετά το άγγιγμα ζώων
  • Αν είστε κοντά σε κάποιον που βήχει ή που έχει κρυολόγημα
  • Προσωπική υγιεινή για τα γυναίκες
  • Προσωπική υγιεινή για γυναίκες
  • Ο κόλπος αυτοκαθαιρείται επομένως δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα άλλη από το πλύσιμο των εξωτερικών γεννητικών οργάνων.

Έμμηνος ρύση

Να πλένετε το σώμα σας όπως πάντα. Να αλλάζετε τακτικά ταμπόν ή σερβιέτες τουλάχιστον 4-5 φορές την ημέρα. Πάντα να πλένετε τα χέρια σας πριν και μετά τη χρήση τους.

Η κυστίτιδα είναι μόλυνση της ουροδόχου κύστης. Η πάθηση είναι συχνή σε σεξουαλικά ενεργές γυναίκες. Η ούρηση μετά τη σεξουαλική επαφή μπορεί να βοηθήσει στην αποβολή βακτηρίων που μπορεί να βρίσκονται στην ουρήθρα και την κύστη.

Κακή αναπνοή

Η καλή στοματική υγιεινή περιλαμβάνει το τακτικό βούρτσισμα και το νήμα. Η κακή αναπνοή προκύπτει από νόσους των δοντιών των ούλων και του στόματος όπως λοιμώξεις. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν κακή αναπνοή το πρωί επειδή το σάλιο δεν παράγεται όταν κοιμάστε. Ορισμένες τροφές που οδηγούν σε κακή αναπνοή είναι το κρεμμύδι και το σκόρδο. Στοματικά διαλύματα σπρέι και τσίχλες μπορούν να κάνουν την αναπνοή σας πιο δροσερή για λίγο αλλά αν έχετε πρόβλημα υγείας στο στόμα σας θα πρέπει να δείτε οδοντίατρο.

Η καλή προσωπική υγιεινή είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους προστασίας από αρρώστιες όπως η γαστρεντερίτιδα.

Να πλένετε τακτικά τα χέρια σας ιδιαίτερα πριν τη προετοιμασία και κατανάλωση τροφής και μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Για τη σημασία της θρησκευτικότητας και της πνευματικότητας στην ενίσχυση της ψυχικής και σωματικής ευεξίας μίλησε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης
Λιγότερη καθιστική ζωή κατά μισή ώρα μειώνει την υπέρταση στους ηλικιωμένους [μελέτη]
‘’Η παιδιατρική στη σημερινή πραγματικότητα’’ - Διημερίδα στο Παπαγεωργίου