Τις περισσότερες φορές, μόλις έχουμε αγοράσει ένα καινούριο ρούχο, το πρώτο μας ένστικτο είναι να το δοκιμάσουμε στην ασφάλεια του δωματίου μας, να κοιταχτούμε από όλες τις πλευρές, και απλά να απολαύσουμε την νέα μας αγορά. Κι όμως, ανάμεσα στην αγορά και στην… πασαρέλα του σπιτιού μας, υπάρχει ένα σημαντικό βήμα που συχνά παραβλέπουμε. Οι ειδικοί λένε πως τα καινούρια ρούχα πρέπει να πλένονται αμέσως, μιας και - εν αντιθέσει με το τι πιστεύουμε - ακόμα και τα υφάσματα που μοιάζουν ολόφρεσκα και πεντακάθαρα, δεν είναι πάντα και τόσο καθαρά.

Τα ρούχα που μόλις αγοράσαμε μπορούν να περιέχουν βλαβερά χημικά που θα προκαλέσουν εξανθήματα και κνησμό. Ασχέτως του τι λένε οι ετικέτες των ρούχων, ποτέ δεν μπορούμε να είμαστε απολύτως σίγουροι για τον τόπο παραγωγής και τους νόμους σχετικά με την χρήση χημικών που ισχύουν σε αυτό το μέρος.

Παρ’ όλα αυτά, το μεγαλύτερο κακό από όλα φαίνεται να έρχεται από τα καταστήματα τα ίδια. Τα δοκιμαστήρια είναι από τα πιο γόνιμα εδάφη για κάθε είδους βακτήριο και μύκητα. Έχουν υπάρξει περιπτώσεις που άνθρωποι κόλλησαν ψείρες επειδή κάποιος που είχε δοκίμασε προηγουμένως το ρούχο, και υπάρχουν διάφορες ασθένειες που μπορούν να μεταδοθούν μέσω των ρούχων. Συνεπώς, αντί να ρισκάρουμε κάποια πιθανή αλλεργική αντίδραση (ή και κάτι χειρότερο), οι ειδικοί προτείνουν να πλένουμε τα καινούρια μας ρούχα τουλάχιστον μία φορά πριν τα φορέσουμε.

Επιμέλεια Θοδωρής Διάκος

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας