Όλοι ξέρουμε τους πιο βασικούς κανόνες για καλή υγεία και ζωή. Αν δεν καπνίζουμε, αν δεν καταναλώνουμε πολύ αλκοόλ, αν γυμναζόμαστε και αν τρώμε υγιεινά, το σώμα μας θα βρίσκεται στην καλύτερη δυνατή του φόρμα. 

Σίγουρα, όλα τα παραπάνω ισχύουν, και είναι σημαντικά. Υπάρχουν, όμως, και άλλοι τρόποι να προφυλάξουμε την υγεία μας, που ίσως δεν μας είχε περάσει καν από το μυαλό πόσο θετική επίδραση έχουν στον οργανισμό μας. Ας ρίξουμε μια ματιά…

  • Σεξ: Το ξέρατε ότι με το να κάνουμε σεξ μία ή δύο φορές την εβδομάδα δυναμώνουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα, ειδικά την προστασία μας από τους ιούς που προκαλούν το κρύωμα και τη γρίπη;
  • Οδοντικό νήμα: Η χρήση οδοντικού νήματος καθημερινά αφαιρεί την πλάκα των δοντιών, όπου αναπτύσσονται πολλά βακτήρια – τα ίδια βακτήρια που έπειτα μπορούν να εισχωρήσουν στο αίμα και να προκαλέσουν καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο.
  • Κόκκινο κρασί: Ένα ποτηράκι κόκκινο κρασί την ημέρα ελαττώνει τις πιθανότητες να πάθουμε καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο και μπορεί να έχει μέχρι και αντικαρκινικές ιδιότητες, λόγω των αντιοξειδωτικών που περιέχει!
  • Χυμός σταφύλι: Ο μη αλκοολούχος χυμός σταφυλιού έχει πολλά κοινά οφέλη για την υγεία με το κόκκινο κρασί. (Ίσως δεν είναι τόσο ελκυστικός, βέβαια…)
  • Μουσική: Έχει αποδειχθεί πως η μουσική ελαττώνει τα επίπεδα του στρες, την πίεση, τον πόνο και βοηθά στα προβλήματα συγκέντρωσης. Και, μην ανησυχείτε, δεν μιλάμε μόνο για την κλασική μουσική.
  • Υγρασία: Ο ιός της γρίπης αναπτύσσεται σε ξηρό περιβάλλον, για αυτό και υπάρχει έξαρση κρουσμάτων τον χειμώνα. Εγκαταστήστε στο σπίτι σας έναν υγραντήρα – και μην ξεχνάτε να ενυδατώνεστε τακτικά!
  • Καφές: Υπάρχουν ισχυρισμοί πως ο καφές μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του διαβήτη, των εγκεφαλικών επεισοδίων, ακόμα και του καρκίνου. Ακόμα ένας λόγος για να λατρεύουμε το ρόφημα που μας δίνει ενέργεια το πρωί – χωρίς περιττή ζάχαρη, φυσικά.
  • Γέλιο: Μπορεί η φράση “Το γέλιο είναι το καλύτερο φάρμακο” να μην είναι κυριολεκτική, αλλά δεν είναι και ψέμα. Το γέλιο προκαλεί παραγωγή ενδορφινών, ηρεμεί το στρες, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύει την καρδιά. Άρα, την επόμενη φορά που θα απολαύσετε μια κωμωδία, θυμηθείτε ότι κάνετε καλό στον εαυτό σας!
  • Τραγούδι: Είτε το πιστεύετε είτε όχι, το τραγούδι είναι μια δραστηριότητα που ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος, ακόμα και τηνλειτουργία του λεμφικού συστήματος, που καταπολεμά διάφορες ασθένειες.
  • Φίλοι: Θέλετε ακόμα έναν λόγο να νιώθετε πως οι φίλοι σας είναι η οικογένειά σας; Έχει αποδειχθεί ότι οι άνθρωποι με μεγάλο φιλικό κύκλο ζουν περισσότερα χρόνια, με καλύτερη υγεία. Οπότε, σηκώστε το τηλέφωνο και κανονίστε έξοδο!

Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος