Ώρα να καταρρίψουμε μερικούς μύθους, αλλά να επιβεβαιώσουμε και μερικές αλήθειες. Ακούμε πολλά πράγματα σχετικά με τις γυναίκες και την υγεία, όπως το πόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχουν να υποφέρουν από ορισμένες παθήσεις σε σχέση με τους άντρες. Ποια από αυτά τα πράγματα αληθεύουν και ποια είναι μύθοι που πρέπει να εξαφανιστούν;

Μύθος: Οι γυναίκες έχουν μικρότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιοπάθεια

Παρά το γεγονός ότι η καρδιοπάθεια εμφανίζεται στις γυναίκες 7 με 10 χρόνια αργότερα σε σχέση με τους άνδρες, ένα 23-33% των γυναικών θα πεθάνουν μέσα στον χρόνο που ακολουθεί το πρώτο τους έμφραγμα. Το ποσοστό αυτό βρίσκεται στο 18% για τους άνδρες. Επιπλέον, οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από συγκοπή. Τα συμπτώματα του εμφράγματος είναι διαφορετικά στις γυναίκες σε σχέση με τους άντρες. Αν βιώσετε ασυνήθιστη πίεση στο στήθος, δείτε αμέσως τον γιατρό σας. Οι γυναίκες δεν βιώνουν τόσο ισχυρό πόνο όσο οι άνδρες.

Αλήθεια: Το αλκοόλ επηρεάζει περισσότερο τις γυναίκες

Το σώμα των γυναικών επεξεργάζεται το αλκοόλ με πιο αργό ρυθμό. Συνεπώς, με την κατανάλωση ίδιας ποσότητας, η επίδραση θα είναι μεγαλύτερη στις γυναίκες, ακόμα και αν βρίσκονται στα ίδια σχεδόν κιλά με τον άνδρα. Διάφορες μελέτες έχουν δείξει πως το αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα της γυναίκας, πως την τοποθετεί σε μεγαλύτερο κίνδυνο να υποφέρει από καρκίνο του μαστού, όπως και να επιδεινώσει κάποια από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Άρα, αν επιλέγετε να πίνετε, μην ξεπερνάτε τις προτεινόμενες ποσότητες (2 με 3 ποτήρια την φορά) και μην πίνετε καθημερινά.

Μύθος: Οι κρέμες για την κυτταρίτιδα δεν λειτουργούν

Ορισμένες από τις κρέμες που υπόσχονται να βοηθήσουν με την κυτταρίτιδα έχουν επίδραση, αλλά το γενικότερο αποτέλεσμα είναι ήπιο. Όσο μεγαλώνουμε, χάνουμε μυϊκή μάζα, και συνήθως από τα σημεία του σώματος που καθόμαστε: τους γλουτούς, τους γοφούς και τους μηρούς. Όταν χαθεί η μυϊκή μάζα, το λίπος της περιοχής “κρεμάει”, χαλαρώνει και δημιουργεί τα σημάδια της κυτταρίτιδας. Συστατικά όπως η καφεΐνη και η αμινοφυλλίνη ενισχύουν την κυκλοφορία του αίματος και βοηθούν με την κυτταρίτιδα. Επιπλέον, η γυμναστική τονίζει τους μύες και ενισχύει τον μεταβολισμό, ώστε να καίμε περισσότερο λίπος.

Αλήθεια: Οι γυναίκες είναι πιο ευαίσθητες στον πόνο

Σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Περιοδικό των Αμερικανών Πλαστικών Χειρούργων, οι γυναίκες έχουν κατά μέσο όρο 34 νευρικές ίνες ανά τετραγωνικό εκατοστό στο δέρμα του προσώπου, ενώ οι άνδρες έχουν μόνο 17. Περισσότεροι νευρικοί υποδοχείς σημαίνει πως οι γυναίκες αισθάνονται τον πόνο πιο έντονα. Αυτά τα νέα είναι ακόμα χειρότερα για τις κοκκινομάλλες. Οι γυναίκες με κόκκινα μαλλιά φαίνεται να είναι ακόμα πιο ευαίσθητες στον θερμικό πόνο (όπως το υπερβολικά μεγάλο ψύχος) και τα σώματά τους είναι λιγότερο δεκτικά σε παυσίπονα.

Μύθος: Οι κοιλιακοί είναι ο καλύτερος τρόπος να σφίξουμε την κοιλιά

Οι κλασικοί κοιλιακοί δεν είναι και η πιο αποτελεσματική άσκηση. Πέρα από το ότι δεν γραμμώνουν τους μύες που βρίσκονται κάτω από το δέρμα (και οδηγούν σε ένα επίπεδο στομάχι), δεν προσφέρουν ιδιαίτερη βοήθεια με το κάψιμο του λίπους πάνω από τους μύες αυτούς. Επιπλέον, μιμούνται την στάση του σώματος όταν καθόμαστε, ασκώντας ακόμα περισσότερη πίεση στην σπονδυλική μας στήλη. Η άσκηση της σανίδας και οι άρσεις ποδιών είναι πολύ πιο αποτελεσματικές για τη γράμμωση των μυών της κοιλιάς. Και πρέπει να σιγουρευόμαστε πως κάνουμε ασκήσεις που ενεργοποιούν κάθε μυϊκή ομάδα του σώματος, για να κάψουμε λίπος συνολικά. Διαφορετικά, δεν είναι σπάνιο φαινόμενο να βλέπουμε ανισορροπίες στο σώμα.

Αλήθεια: Μπορείτε να παίρνετε αντισυλληπτικά χάπια για όσο χρειάζεστε – αλλά με λίγες εξαιρέσεις

Οι ειδικοί συμφωνούν πως η χρήση αντισυλληπτικών χαπιών για όσο χρόνο χρειαστεί είναι εντάξει, ή τουλάχιστον μέχρι την εμμηνόπαυση, αρκεί η γενικότερη κατάσταση της υγείας της γυναίκας να είναι καλή. Για τις γυναίκες που καπνίζουν, είναι άνω των 35 ετών, έχουν αυξημένη αρτηριακή πίεση, κάποια πάθηση που προκαλεί θρομβώσεις ή ορισμένες άλλες παθήσεις, η μακροχρόνια χρήση αντισυλληπτικών χαπιών μπορεί να μην είναι ασφαλής. Κάποιες έρευνες ισχυρίζονται πως η μακροχρόνια χρήση αντισυλληπτικών μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, αλλά ταυτόχρονα φαίνεται πως ο κίνδυνος για άλλα είδη καρκίνων (όπως καρκίνος των ωοθηκών και του ενδομητρίου) ελαττώνεται.

Μύθος: Οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να υποφέρουν από καρκίνο

Στην πραγματικότητα, οι γυναίκες έχουν μικρότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο, όπως και να πεθάνουν από αυτόν, σε σχέση με τους άνδρες. Σίγουρα, κάποια είδη, όπως ο καρκίνος του μαστού και του θυρεοειδούς επηρεάζουν περισσότερο τις γυναίκες, όμως άλλα είδη (όπως των πνευμόνων και του δέρματος) εμφανίζονται πιο συχνά σε άνδρες. Οι αναλογίες στους καρκίνους του παχέος εντέρου και του εγκεφάλου φαίνονται να είναι ισόποσες, ενώ οι βαθμοί καρκίνων που επηρεάζουν συγκεκριμένα τις γυναίκες (όπως του τραχήλου της μήτρας) δεν αγγίζουν καν τα επίπεδα συχνότητας των αποκλειστικά ανδρικών καρκίνων, όπως αυτόν του προστάτη.

Αλήθεια: Οι αγχώδεις διαταραχές και η κατάθλιψη είναι πιο κοινές στις γυναίκες

Οι γυναίκες έχουν διπλάσιες πιθανότητες να υποφέρουν από κάποια διαταραχή άγχους σε σχέση με τους άνδρες, και δυόμισι φορές πιο πιθανό να εμφανίσουν κατάθλιψη. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι αλλαγές στην χημική σύσταση του εγκεφάλου ευθύνονται για αυτές τις διαφορές. Η αντίδραση των γυναικών σε στρεσογόνες καταστάσεις είναι πολλές φορές διαφορετική από αυτή των ανδρών και ο εγκέφαλός τους μένει “ενεργός” σε σχέση με το στρες περισσότερο. Επιπλέον, πιθανολογείται πως ο γυναικείος εγκέφαλος επεξεργάζεται με διαφορετικό τρόπο την σεροτονίνη, την “ορμόνη της ευτυχίας”, κάτι που να τις καθιστά πιο ευαίσθητες σε άλλες ορμόνες που απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια καταστάσεων που προκαλούν στρες.

Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο