Συνηθισμένο χειμωνιάτικο σενάριο: ξυπνάτε με βήχα, ή με μια μύτη που τρέχει και καλείστε να πάρετε μια δύσκολη απόφαση. Να μείνετε σπίτι με κοτόσουπα και καραμέλες για τον λαιμό, ή να ντυθείτε χοντρά και να πάτε στη δουλειά; Τουλάχιστον το ένα τέταρτο των εργαζομένων θα επιλέξει το δεύτερο, για δύο λόγους – επειδή θα φορτωθούν υπερβολικά πολλή δουλειά την επομένη, είτε επειδή δεν τους συμφέρει να πάρουν μία απλήρωτη αναρρωτική άδεια.

Ποια είναι όμως τα σημάδια που μας λένε πως καλύτερα να μείνουμε σπίτι για να νιώσουμε καλύτερα;

Είμαστε στις αρχές της ασθένειας

Μπορεί να σας φανεί υπερβολική ιδέα του να μείνουμε σπίτι με τα πρώτα σημάδια αρρώστιας, αλλά σκεφτείτε και αυτό: στις περιπτώσεις μιας γρίπης ή ενός απλού κρυώματος, το πρώτο στάδιο είναι και το πιο μεταδοτικό. Επιπλέον, όσο το κρύωμα είναι ακόμα στις αρχές του, μπορούμε ακόμα και να το προλάβουμε, ή έστω να μειώσουμε σημαντικά τη διάρκειά του, με αρκετή ξεκούραση και φροντίδα.

Έχουμε πυρετό

Αν η θερμοκρασία μας είναι πάνω από 37,7 βαθμούς Κελσίου, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να μείνουμε σπίτι. Ο πυρετός είναι ο τρόπος που έχει το σώμα μας να δείχνει πως κάτι δεν πάει καλά και αυξάνει την θερμοκρασία μας με σκοπό να σκοτώσει αυτό που θεωρεί απειλή. Οπότε, πάρτε άδεια από τη δουλειά μέχρι να είστε σε φυσιολογική θερμοκρασία για τουλάχιστον 24 ώρες, για να μην κολλήσετε κάποιον συνάδελφό σας.

Ξέρουμε πως δεν θα είμαστε παραγωγικοί

Πέρα από το πόσο επικίνδυνοι είμαστε για την υγεία των συναδέλφων μας, είναι σημαντικό να υπολογίσουμε πόση δουλειά θα καταφέρουμε να κάνουμε στην κατάστασή μας. Αν η ασθένεια μας εμποδίζει να είμαστε παραγωγικοί, απλά θα καταπονήσουμε τον εαυτό μας άσκοπα με το να πάμε στη δουλειά. Άλλωστε, αν το σκεφτούμε λογικά, οι συνέπειες θα είναι πιο σοβαρές αν κάνουμε σωστά την δουλειά μας ή αν κάνουμε κάποιο λάθος, και όχι αν μείνουμε εκτός για μερικές μέρες, μέχρι να νιώσουμε καλύτερα.

Η κατάστασή μας δεν βελτιώνεται

Αφού προσπαθήσαμε να καταπολεμήσουμε τα ήπια συμπτώματα για μερικές μέρες, η λογική λέει πως θα αρχίσουμε να γινόμαστε καλύτερα. Αν δεν συμβαίνει αυτό, ήρθε η ώρα να ξεκουραστούμε, και ίσως να μιλήσουμε με κάποιον γιατρό. Ακόμα και αν δεν είναι κάποια σοβαρή ασθένεια, το γεγονός ότι τα συμπτώματά μας δεν υποχωρούν σημαίνει κάτι, και πολλές φορές σημαίνει ότι χρειαζόμαστε χρόνο για να επανέλθουμε στο φυσιολογικό, χωρίς να κουραζόμαστε.

Παίρνουμε φάρμακα που έχουν παρενέργειες

Ακόμα και αν επισκεφθήκαμε τον γιατρό και μας έγραψε συνταγή για φάρμακα, δεν σημαίνει πως έχουμε τελειώσει με την ασθένεια. Κάποια φάρμακα έχουν παρενέργειες που μπορούν να κάνουν την δουλειά ακόμα πιο δύσκολη. Ένα πολύ απλό παράδειγμα είναι τα φάρμακα που προκαλούν υπνηλία – ιδιαίτερα επικίνδυνο αν οδηγείτε, ή αν στην δουλειά σας χειρίζεστε μηχανήματα. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, πρέπει να μένετε στο σπίτι όταν είστε άρρωστοι, μέχρι να νιώσετε πως έχετε αναρρώσει εντελώς και είστε έτοιμοι να γυρίσετε, πιο παραγωγικοί από ποτέ, στη δουλειά σας.

Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Λαϊκό": Για πρώτη φορά, ράντζα στη Μονάδα Μεταμοσχεύσεων
Εντοπίστηκαν εκατοντάδες νέα γονίδια που συνδέονται με τη διαταραχή χρήσης καπνού
Ασκήσεις για να κρατάτε σε φόρμα τον εγκέφαλο