Είναι αρκετά δύσκολο να προσπαθούμε να ακολουθήσουμε ένα σωστό πλάνο διατροφής, να προσέχουμε το σώμα μας με γυμναστική και να κάνουμε γενικότερα σωστές επιλογές στην καθημερινή μας ζωή. Και σαν να μην έφτανε αυτό, διαβάζουμε ή ακούμε και πράγματα που μας ανησυχούν ακόμα περισσότερο, ενώ είναι εντελώς λάθος. Ας ρίξουμε μια ματιά σε επτά από τους πιο δημοφιλείς αυτούς μύθους, και ας τους βγάλουμε μια και καλή από το μυαλό μας.

Το να ‘’σπάμε’’ τα δάχτυλά μας προκαλεί αρθρίτιδα

Έχουν γίνει μελέτες επί μελετών πάνω σε αυτό το ζήτημα και τα αποτελέσματα είναι πάντα τα ίδια: αυτή η συνήθεια που άλλοι βρίσκουν χαλαρωτική και άλλοι απόλυτα ενοχλητική δεν μπορεί να προκαλέσει αρθρίτιδα. Η αρθρίτιδα προκαλείται όταν οι χόνδροι των αρθρώσεων καταστρέφονται και επιτρέπουν στα οστά να τρίβονται μεταξύ τους. Όταν κάνουμε “κρακ” τα δάχτυλά μας, τραβάμε τις αρθρώσεις την μία μακριά από την άλλη, δημιουργείται μεταξύ τους μια μικρή φούσκα αέρα, η οποία σπάει και κάνει τον γνωστό θόρυβο. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει πως πρόκειται και για την πιο υγιεινή συνήθεια, καθώς αν το κάνουμε συχνά, μπορεί να προξενήσουμε βλάβη στον αρθρικό μας υμένα, και συνεπώς στις αρθρώσεις μας.

Όταν βγαίνουμε με βρεγμένα μαλλιά, θα αρρωστήσουμε

Μπορεί να μοιάζει σαν ένα πολύ λογικό επιχείρημα… αλλά δεν είναι. Το να βγούμε από το σπίτι με βρεγμένο κεφάλι δεν πρόκειται να μας αρρωστήσει – εκτός και αν είμαστε ήδη άρρωστοι. Αυτό που μπορεί να κάνει, όμως, είναι να βοηθήσει τα συμπτώματα να εμφανιστούν, αν ο ιός βρίσκεται ήδη στο σώμα μας, χωρίς να έχει ακόμα ξεσπάσει.

Μπορούμε να κολλήσουμε σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα από βρώμικο κάθισμα τουαλέτας

Μπορεί ένα βρώμικο κάθισμα τουαλέτας να αποτελεί έναν από τους χειρότερους εφιάλτες κάθε λογικού ανθρώπου, αλλά πολύ δύσκολα θα κολλήσουμε σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα εξαιτίας του – δεν είναι όμως και 100% απίθανο. Τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα μεταδίδονται από κάποιον ιό, βακτήριο ή παράσιτο, και αυτοί οι μικροοργανισμοί δεν επιβιώνουν τόσο εύκολα πάνω σε ένα κάθισμα τουαλέτας. Υπολογίζεται πως οι μόνες ασθένειες που ίσως να μπορούσαν να μεταδοθούν – αλλά, ξανά, είναι πολύ δύσκολο – είναι οι παρασιτικές, όπως οι ψείρες και οι τριχομονάδες.

Είναι λάθος να πίνουμε λιγότερα από οκτώ ποτήρια νερό ημερησίως

Ναι, το νερό είναι αναγκαίο, και το χρειαζόμαστε, αλλά αυτός ο μύθος με τα οκτώ ποτήρια είναι υπερβολικός. Γιατί; Επειδή πολλά από τα φαγητά που τρώμε καθημερινά περιέχουν νερό. Επιπλέον, αν φτάσουμε σε επίπεδο έστω και πολύ ελαφριάς αφυδάτωσης, το σώμα μας δεν πρόκειται να μας αφήσει να το αγνοήσουμε. Ο μέσος υγιής άνθρωπος δύσκολα δεν θα καταναλώσει την αναγκαία του καθημερινή δόση νερού.

Τα αποσμητικά προκαλούν καρκίνο

Κανείς δεν είναι απόλυτα σίγουρος πώς ξεκίνησε αυτός ο μύθος, αλλά δεν υπάρχουν καθόλου αποδείξεις για να τον υποστηρίξουν. Ορισμένοι άνθρωποι δηλώνουν πως τα αποσμητικά περιέχουν καρκινογόνες ουσίες – όπως το αλουμίνιο – που απορροφώνται από το δέρμα. Οι αποδείξεις πως αυτές οι ουσίες προκαλούν καρκίνο… απλά δεν υπάρχουν.

Δεν υπάρχουν καλά λιπαρά

Ίσως από τα χειρότερα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε στον εαυτό μας είναι να κόψουμε εντελώς τα λιπαρά από τη διατροφή μας. Όπως και να το κάνουμε, ο οργανισμός μας έχει ανάγκη τα λιπαρά. Το σώμα χρησιμοποιεί τα λιπαρά για αποθέματα ενέργειας, για θερμότητα και κάποια λιπαρά είναι αναγκαία για την απορρόφηση λιποδιαλυτών βιταμινών. Το ζήτημα είναι να επιλέγουμε τα σωστά λιπαρά: μονοακόρεστα, όπως αυτά που βρίσκουμε στο ελαιόλαδο και τους ξηρούς καρπούς, και πολυακόραστα, όπως τα πολύτιμα λιπαρά οξέα ωμέγα-3, που προστατεύουν την υγεία της καρδιάς.

Το αλκοόλ κάνει κακό σε οποιαδήποτε ποσότητα

Το αλκοόλ είναι κακό, ναι. Όταν το καταναλώνουμε σε υπερβολικές ποσότητες, αφού μπορεί να καταστρέψει την υγεία μας. Αν καταναλώνουμε αλκοόλ σε ποσότητες που δεν ξεπερνούν τις κατευθυντήριες γραμμές (δύο ποτήρια ημερησίως για τους άνδρες, ένα για τις γυναίκες) δεν θα υπάρξουν προβλήματα.

Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο