Η επιστήμη της ιατρικής έχει αποδείξει σήμερα ότι η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπεία είναι τα κλειδιά της άριστης δυνατής εξέλιξης, για την πλειοψηφία των νοσημάτων.

Σήμερα η ιατρική επιστήμη είναι σαφής: Οποιοδήποτε σύμπτωμα, το οποίο είναι σημαντικής βαρύτητας για τα καθημερινά δεδομένα του κάθε ανθρώπου, πρέπει να αξιολογείται ιατρικώς το συντομότερο δυνατό.

Στο άρθρο αυτό θα ασχοληθούμε με συνήθη συμπτώματα, τα οποία χρήζουν επείγουσας ιατρικής εκτιμήσεως, διότι ενδέχεται να αποτελούν την αρχή σοβαρών ιατρικών συνδρόμων, που οδηγούν σε σοβαρή αναπηρία ή θάνατο εντός ωρών από την έναρξή τους και τα οποία συχνά παραβλέπονται από τους ασθενείς και αναβάλλεται η ιατρική τους αξιολόγηση.

Δεν είναι δυνατόν να αναφέρουμε όλα τα συμπτώματα που έχουν επείγοντα χαρακτήρα, θα αναφερθούμε όμως στα πιο κοινά από αυτά, τα οποία αντιμετωπίζονται με αμέλεια. Πολλά από τα συμπτώματα αυτά μπορεί να παρουσιάζουν τέτοια μορφή που να επιβάλλουν νοσοκομειακή παρακολούθηση, ακόμη και εάν δεν νοιώθετε σοβαρά ασθενείς.

Πολλοί αιφνίδιοι θάνατοι θα είχαν αποφευχθεί εάν οι άνθρωποι δεν αντιμετώπιζαν με επιπολαιότητα τους πόνους στον θώρακα. Ιδιαιτέρως, εάν είστε πάνω από τριάντα ετών και εμφανίσετε ξαφνικά πόνο στον θώρακα, ο οποίος διαρκεί πάνω από δίλεπτο, μην αντιμετωπίσετε επιπόλαια την κατάσταση.

Ακόμη και εάν ο πόνος αυτός εξαφανιστεί, ενδέχεται να είναι προοίμιο σοβαρής καρδιακής, κοιλιακής ή αγγειακής διαταραχής. Είναι πολύ σημαντική η άμεση κλινική ιατρική εξέταση, η οποία σε πολλές περιπτώσεις θα αποβεί σωτήρια.

Ένα άλλο σύμπτωμα, που πρέπει να σημάνει συναγερμό σε εσάς και επιβάλλει άμεσα ιατρική αξιολόγηση είναι η δύσπνοια. Δύσπνοια παρουσιάζετε, όταν εμφανίζετε δυσχέρεια αναπνοής. Η δυσχέρεια αυτή δεν είναι η δυσχέρεια που εμφανίζετε όταν αναπνέετε από την μύτη στα απλά κρυολογήματα, όταν αποφράσσεται από τις εκκρίσεις.

Η δυσκολία της αναπνοής, που έχετε στην δύσπνοια, εμφανίζεται είτε αναπνέετε από το στόμα, είτε από την μύτη και υποδηλώνει μια βαθύτερη αδυναμία του οργανισμού να επεξεργαστεί το οξυγόνο της ατμόσφαιρας. Ενδέχεται να είναι πρώτο σύμπτωμα ραγδαία εξελισσόμενων καρδιακών, θανατηφόρων πνευμονικών παθήσεων, αγγειακών παθήσεων ή σοβαρών αλλεργικών καταστάσεων.

Εάν εμφανίσετε δύσπνοια κάποια στιγμή στην ζωή σας, μην αναβάλετε την ιατρική εξέταση, η οποία μπορεί να αποβεί σωτήρια.

Ένα άλλο σύμπτωμα, που πρέπει να σας οδηγήσει άμεσα στους ιατρούς, ακόμη και εάν νοιώθετε καλά, είναι το μαύρο χρώμα των κοπράνων. Τα κόπρανα στον άνθρωπο, ενδέχεται να εμφανιστούν με διάφορες αποχρώσεις που κυμαίνονται από πολύ ανοιχτό καφέ έως πολύ σκούρο καφέ.

Εάν όμως το χρώμα γίνει μαύρο, όπως η νύχτα ή το μελάνι της σουπιάς, ενδέχεται να πρόκειται για μία επικίνδυνη κατάσταση, κατά την οποία ο οργανισμός αιμορραγεί σιωπηλώς σε σημαντικό βαθμό στο γαστρεντερικό σωλήνα. Η κατάσταση αυτή χρήζει ενδονοσοκομειακής αντιμετωπίσεως, διότι είναι απειλητική για την ζωή ή μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές διαταραχές της αιμάτωσης των ζωτικών οργάνων, όπως η καρδιά, ο νεφρός ή ο εγκέφαλος, λόγω της αθρόας απώλειας του αίματος.

Αλλα συμπτώματα

  • O πονοκέφαλος και ο πυρετός που δεν υποχωρούν στα κοινά αναλγητικά και αντιπυρετικά ή συνοδεύονται από εμετό, ενδέχεται να αποτελούν σημεία σοβαρότατων καταστάσεων. Η άμεση ιατρική εξέταση είναι επιβεβλημένη
  • Η σημαντική ελάττωση της ποσότητας των ούρων, μπορεί να υποδηλώνει σοβαρή νεφρική ή κυκλοφορική πάθηση με ραγδαία εξέλιξη και χρήζει άμεσης ιατρικής αξιολογήσεως
  • Η λιποθυμία σε άτομο που λιποθυμά για πρώτη φορά ή δεν λιποθυμά εύκολα, χρήζει άμεσης ιατρικής εκτιμήσεως
  • Εάν εμφανίσετε αιφνίδια άνοδο της αρτηριακής σας πίεσης σε επίπεδα μεγαλύτερα ή ίσα από 170-110mmHg (συστολική-μεγάλη και διαστολική-μικρή αντιστοίχως) πρέπει να εξεταστείτε άμεσα ιατρικώς, εάν η κατάσταση επιμένει σε επόμενες μετρήσεις
  • Οποιαδήποτε πτώση, η οποία συνοδεύεται από κάκωση στο κεφάλι, χρήζει άμεσης ιατρικής αξιολογήσεως
  • Ξαφνικό εκτεταμένο πρήξιμο στα πόδια ή στο ένα πόδι, πρέπει να αξιολογηθεί ιατρικώς άμεσα
  • Μούδιασμα ή αιφνίδια αδυναμία στην ικανότητα των χεριών να πιάσουν πράγματα ή των ποδιών να κρατήσουν το σώμα, ακόμη και όταν εμφανίζονται στο μισό ημιμόριο του σώματος, μόνο δεξιά ή μόνο αριστερά, ενδέχεται να υποκρύπτουν σοβαρή νόσο
  • Ο πόνος στο στομάχι, ο οποίος δεν βελτιώνεται με την λήψη ενός απλού σκευάσματος για στομαχικές διαταραχές, χρήζει αμέσου ιατρικής εκτιμήσεως
  • Ελαφρά ακαθόριστα συμπτώματα που εμφανίζονται ξαφνικά σε ηλικιωμένο, επιβάλλουν την πρώιμη ιατρική αξιολόγηση
  • Τα παραπάνω συμπτώματα, ενδέχεται να υποκρύπτουν ‘medical emergencies’ κατά την αμερικάνικη ορολογία, ακόμη και εάν σας φαίνονται αθώα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις