Νιώσατε ξαφνικά έναν πόνο στο πόδι; Ακόμα χειρότερα, δεν έχετε την παραμικρή ιδέα από τι μπορεί να προκλήθηκε; Μην ανησυχείτε, ίσως έχουμε την απάντηση. Παρακάτω θα δούμε τις πιο συχνές αιτίες για τους πόνους στα πόδια.

Φουσκάλες

Οι φουσκάλες είναι ευαίσθητες πληγές, γεμάτες με υγρό. Η πιο συχνή αιτία εμφάνισης είναι η τριβή όταν δεν φοράμε σωστά παπούτσια. Συνεπώς, είναι σημαντικό να φροντίζετε τα παπούτσια σας να είναι άνετα.

Πόδι του αθλητή

Το πόδι του αθλητή είναι μία συχνή μυκητίαση των δαχτύλων του ποδιού και του πέλματος. Τα συμπτώματά του περιλαμβάνουν το ξεφλούδισμα δέρματος, μικρές φουσκάλες, έντονο κνησμό και αίσθηση καψίματος.

Κότσια

Τα κότσια είναι αφύσικα φουσκώματα, που εμφανίζονται κοντά σε αρθρώσεις. Μπορούν να κάνουν το περπάτημα και το να φοράμε παπούτσια αρκετά επώδυνο.

Κάλοι

Οι κάλοι, που είναι μικρές, κυκλικές περιοχές που το δέρμα σκληραίνει, μπορούν να προκαλέσουν πόνο στο περπάτημα. Οι κάλοι συνήθως εμφανίζονται στις κορυφές ή στα πλάγια των δαχτύλων των ποδιών, αλλά δεν είναι σπάνιο να τους δούμε και σε σημεία του πέλματος. Προκαλούνται από την πίεση και την τριβή του ποδιού, ειδικά αν φοράμε λάθος παπούτσια.

Νύχια που γυρίζουν προς τα μέσα

Τα νύχια που γυρίζουν προς τα μέσα προκαλούν πόνο και φλεγμονές στην άκρη του νυχιού, συνήθως στο μεγάλο δάχτυλο. Πιο συχνά εμφανίζονται σε νεαρούς ενήλικες. Ένας από τους παράγοντες που επηρεάζουν το αν θα εμφανιστούν είναι το αν κόβουμε τα νύχια μας σωστά και αν φοράμε παπούτσια με ψηλό τακούνι.

Αρθρίτιδα

Πολλές μορφές αρθρίτιδας, όπως η οστεοαρθρίτιδα και η ρευματοειδής αρθρίτιδα μπορούν να επηρεάσουν τα πόδια και να προκαλέσουν πόνο. Μερικά πιθανά σημάδια είναι οι κοκκινίλες στα πόδια, το πρήξιμο και ο έντονος πόνος.

Πελματιαία απονευρωσίτιδα και άκανθας πτέρνας

Ο πόνος στο πέλμα μπορεί να προκαλείται από πελματιαία απονευρωσίτιδα. Η πελματιαία περιτονία είναι ένας δυνατός ιστός που εκτείνεται κατά μήκος του πέλματος και είναι προσκολλημένος στο οστό της πτέρνας. Αν τα πόδια μας δεν ξεκουράζονται ικανοποιητικά, αυτός ο ιστός τεντώνεται και προκαλεί φλεγμονή και πόνο. Ο άκανθας πτέρνας δημιουργείται στην περιοχή που ο ιστός έλκει το οστό και τρυπάει τον ιστό.

Πελματιαία κονδυλώματα

Τα πελματιαία κονδυλώματα είναι μικροί όγκοι που εμφανίζονται στο πέλμα, που προκαλούνται από ορισμένους ιούς (όπως για παράδειγμα τον HPV). Κάποιες φορές μπορεί να έχουν μικρές, μαύρες κορυφές, και προκαλούν πόνο όταν στεκόμαστε όρθιοι.

Εξαρθρώσεις και διαστρέμματα

Οι εξαρθρώσεις και τα διαστρέμματα συμβαίνουν όταν κάνουμε περισσότερη άσκηση από όση μπορούμε να αντέξουμε, ασκώντας τεράστια πίεση στα πόδια μας. Εκτός από τον πόνο, μέχρι να θεραπευτούν, η περιοχή θα είναι ευαίσθητη και μελανιασμένη.

Μυκητίαση στα νύχια των ποδιών

Αν κάποιο από τα νύχια των ποδιών σας μολυνθεί από μύκητα, μερικές πιθανές αλλαγές που θα παρατηρήσετε είναι το νύχι να γίνεται πιο σκληρό και χοντρό, να αλλάζει χρώμα (συνήθως κίτρινο ή καφέ), οι άκρες του να σπάνε, αλλά και πόνο, αν δεν το αντιμετωπίσετε σύντομα.

Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο