Επιστήμονες από την Κίνα και τις ΗΠΑ ανακάλυψαν ότι άνθρωποι που πάσχουν από χρόνιο μυοσκελετικό πόνο ενδεχομένως αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο για γήρανση του εγκεφάλου.

Αν και ο μηχανισμός του χρόνιου μυοσκελετικού πόνου δεν έχει πλήρως κατανοηθεί, έρευνες δείχνουν ότι δείκτες φλεγμονής που συνδέονται με τη γήρανση του εγκεφάλου είναι υψηλότεροι σε αυτούς τους ασθενείς, υποδεικνύοντας σχέση μεταξύ γήρανσης του εγκεφάλου και χρόνιου μυοσκελετικού πόνου.

Ερευνητές, με επικεφαλής τον Tu Yiheng του Institute of Psychology of the Chinese Academy of Sciences, σε συνεργασία με διεθνείς ειδικούς, εξέτασαν το προφίλ των μοτίβων εγκεφαλικής  γήρανσης και τους υποκείμενους μηχανισμούς σε διάφορα είδη μυοσκελετικού πόνου.

Η έρευνά τους υπογραμμίζει τη σχέση μεταξύ χρόνιου πόνου στο γόνατο -ιδιαίτερα από οστεοαρθρίτιδα- και επιταχυνόμενης εγκεφαλικής γήρανσης.

Με απεικονιστικές εξετάσεις 9.000  ανθρώπων, οι ερευνητές ανέπτυξαν μοντέλο ηλικίας του εγκεφάλου για να συγκρίνουν την ηλικία του εγκεφάλου με τη χρονολογική ηλικία.

Διαπίστωσαν ότι άνθρωποι με οστεοαρθρίτιδα γόνατος είχαν πιο ταχεία γήρανση του εγκεφάλου έναντι των υγιών. Επιπλέον, περιοχές του εγκεφάλου υπεύθυνες για τις νοητικές λειτουργίες, όπως ο ιππόκαμπος, φάνηκε να συνδέονται με επιταχυνόμενη γήρανση εγκεφάλου.

Οι ερευνητές εντόπισαν επίσης το γονίδιο SLC39A8 ως κοινό σύνδεσμο μεταξύ οστεοαρθρίτιδας γόνατος και επιταχυνόμενης γήρανσης εγκεφάλου.

Η παρούσα έρευνα δεν παρέχει μόνο πειστικές ενδείξεις για τη νευρογνωστική  επίδραση της οστεοαρθρίτιδας στο γόνατο αλλά επίσης ανοίγει νέους δρόμους για έγκαιρο εντοπισμό και παρεμβάσεις που θα στοχεύουν στους παράγοντες κινδύνου για άνοια.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Nature Mental Health.

Πηγές:
Nature Mental Health.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά