Πολλοί άνθρωποι δεν απευθύνονται στον γιατρό όταν πονάνε τα πόδια τους. Η πιο συνηθισμένη δικαιολογία είναι η κούραση, τα παπούτσια και το περπάτημα.

Σίγουρα, οι ερμηνείες αυτές έχουν κάποια βάση. Σύμφωνα με στατιστικές, ο καθένας από εμάς διανύει βαδίζοντας στη ζωή του μερικές εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα. Κάθε βήμα που κάνουμε ασκεί στα πόδια μας πιέσεις. Φανταστείτε, λοιπόν, τι παθαίνουν τα πόδια όταν οι πιέσεις αυτές τους ασκούνται ενώ ασφυκτιούν στριμωγμένα σε λάθος παπούτσια.

Τα ακατάλληλα παπούτσια φαίνεται ότι αποτελούν τον κανόνα μάλλον παρά την εξαίρεση. Οι οκτώ στις δέκα γυναίκες αλλά και πολλοί άντρες όλων των ηλικιών ταλαιπωρούνται συχνά- πυκνά από τα πόδια τους – με πολλούς να υποφέρουν καθημερινά και επί χρόνια από πόνο, κάλους, νύχια που αναπτύσσονται προς τα μέσα και άλλα ενοχλήματα

Παρόλα αυτά, υπάρχουν πέντε προβλήματα που ποτέ δεν πρέπει να αγνοούν.

Ένα από αυτά είναι ο πόνος στην πτέρνα. Συχνά προκαλείται από φλεγμονή, αλλά μπορεί να οφείλεται και σε κάταγμα, πρόβλημα στον αχίλλειο τένοντα, «μπλοκαρισμένο» νεύρο ή σε άλλη αιτία.

Επίσης, τα διαστρέμματα αστραγάλου χρειάζονται ιατρικό έλεγχο, ειδάλλως αυξάνεται ο κίνδυνος επαναλαμβανόμενης κάκωσης και ανάπτυξης χρόνιας αστάθειας της ποδοκνημικής άρθρωσης.

Συνηθισμένη είναι η δυσκαμψία -και ο πόνος στο μεγάλο δάκτυλο. Συνήθως αναπτύσσεται με το πέρασμα του χρόνου, καθώς εκφυλίζεται ο χόνδρος, και τελικά οδηγεί σε αρθρίτιδα. Όσο νωρίτερα διαγνωστεί, τόσο καλύτερα αντιμετωπίζεται.

Άλλο πρόβλημα είναι η Αχίλλειος τενοντίτιδα. Είναι η φλεγμονή στον Αχίλλειο τένοντα η οποία προκαλεί πόνο και ευαισθησία κατά το άγγιγμα στο πίσω μέρος του άκρου πόδα ή στην πτέρνα. Συνήθως αποτελεί συνέπεια της αιφνίδιας αύξησης στη φυσική δραστηριότητα. Αν μείνει χωρίς θεραπεία, υπάρχει κίνδυνος ρήξης του τένοντα.

Τέλος, όταν τα νύχια αναπτύσσονται προς τα μέσα, μπορεί να τρυπήσουν το δέρμα και να αναπτυχθεί μόλυνση, μια κατάσταση ιδιαιτέρως επώδυνη. Ένας γιατρός μπορεί με μια εύκολη μικροεπέμβαση να σταματήσει τον πόνο και να διορθώσει το πρόβλημα.

premium.paratiritis

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα