Μελέτη που δημοσιεύτηκε τον προηγούμενο Αύγουστο στο περιοδικό Social Science & Medicine, υποδεικνύει πως το διάβασμα μπορεί να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής. Συγκεκριμένα, αναφερόταν πως οι ενήλικες που διαβάζουν βιβλία για περισσότερες από τρεισήμισι ώρες κάθε εβδομάδα, είχαν 23% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν στην περίοδο των 12 χρόνων παρακολούθησης που ακολούθησαν την αρχική έρευνα.

Οι ερευνητές δεν είναι ακόμα σίγουροι με ποιον ακριβώς τρόπο μπορεί το διάβασμα να το πετύχει αυτό, αλλά υπάρχουν μερικά στοιχεία που μας κάνουν να πιστεύουμε την πολύ αισιόδοξη αυτή μελέτη. Ας δούμε ποια είναι αυτά.

Το διάβασμα ελαττώνει το στρες

Υπολογίζεται ότι περίπου το 60% των ασθενειών οφείλονται, τουλάχιστον εν μέρει, στο στρες. Το στρες πορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας και εγκεφαλικού, και οι ρυθμοί της καθημερινής ζωής δεν μας αφήνουν να χαλαρώσουμε—εκτός και αν αξιοποιήσουμε μερικές στρατηγικές που μπορούν να μας βοηθήσουν, όπως ο διαλογισμός, αλλά και το διάβασμα. Συγκεκριμένα, έρευνες έχουν δείξει ότι το διάβασμα μπορεί να ελαττώσει το στρες μέχρι και κατά 68%, περισσότερο από τη μουσική ή μια βόλτα στη φύση.

Το διάβασμα καθυστερεί την εξασθένηση των γνωστικών δεξιοτήτων

Όσο περισσότερο μεγαλώνουμε, η εγκεφαλική λειτουργία γίνεται πιο αργή και οι γνωστικές μας δεξιότητες φθίνουν. Μπορεί να παρατηρήσουμε μικρά προβλήματα με την μνήμη. Το διάβασμα, σύμφωνα με αρκετές μελέτες, μπορεί να επιβραδύνει αυτόν τον εκφυλισμό ή ακόμα και να τον προλάβει—και ενδεοχμένως να μας σώσει από πιο σοβαρές παθήσεις, όπως το Αlzheimer. Μάλιστα, όσο πιο νωρίς ξεκινά η ενασχόληση με δραστηριότητες όπως το διάβασμα και το γράψιμο, τόσο καλύτερα θα είναι τα αποτελέσματα.

Το διάβασμα βελτιώνει τον ύπνο

Οι περισσότεροι από εμάς, λίγο πριν πέσουμε για ύπνο, κοιτάμε την οθόνη του κινητού ή του λάπτοπ μας. Και αυτό μπορεί να καταστρέψει την ποιότητα του ύπνου, καθώς η φωτεινότητα της οθόνης μειώνει την παραγωγή μελατονίνης—της ορμόνης που μας χαλαρώνει. Συνεπώς, είναι πολύ καλό να προσπαθούμε λίγο πριν τον ύπνο να κλείνουμε τις ηλεκτρονικές συσκευές και να διαβάζουμε λίγες σελίδες από ένα βιβλίο. Θα μας βοηθήσει να νυστάξουμε πιο εύκολα και η ποιότητα του ύπνου μας θα είναι καλύτερη.

Το διάβασμα ενισχύει τις κοινωνικές δεξιότητες

Ναι, δεν συνδέουμε πολύ συχνά τους βιβλιοφάγους με την έντονη κοινωνικότητα, αλλά ίσως αυτό να είναι λάθος. Συγκεκριμένα, έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που διαβάζουν βιβλία μυθοπλασίας μπορούν πιο εύκολα να κατανοήσουν τις ιδέες, τις επιθυμίες και τις σκέψεις άλλων ατόμων, ακόμα και αν διαφέρουν από τις δικές τους. Αυτό συμβαίνει επειδή τα βιβλία μυθοπλασίας βάζουν τον αναγνώστη στη θέση να καταλάβει και να ενδιαφερθεί για τα κίνητρα και τις σκέψεις των χαρακτήρων, και αυτό μεταφράζεται αναλόγως και στην αληθινή ζωή.

Το διάβασμα μπορεί να αυξήσει τη νοημοσύνη

Όσο απλό και αν ακούγεται, όσο περισσότερο διαβάζουμε, τόσο περισσότερα πράγματα μαθαίνουμε και το λεξιλόγιό μας εκτείνεται—ένα από τα σημάδια αυξημένης νοημοσύνης. Και για αυτόν ακριβώς τον λόγο είναι πάρα πολύ σημαντικό να ωθούμε τα παιδιά στη λογοτεχνία από μικρή ηλικία.