Χρόνιες ασθένειες, όπως ο διαβήτης ή η υπέρταση αποτελούν συχνότερες αιτίες θανάτου από ότι το AIDS ή η φυματίωση. Το 60% των θανάτων προέρχεται πια από μη μεταδοτικές ασθένειες και το ποσοστό είναι αυξανόμενο. Οι αιτίες είναι προφανείς: Σήμερα πεθαίνουν περισσότεροι άνθρωποι από ασθένειες της καρδιάς ή από διαβήτη σε σύγκριση με τις μολυσματικές ασθένειες. Αυτή η εξέλιξη είναι το αποτέλεσμα της αλλαγής του τρόπου ζωής μας. Δηλαδή φταίνε οι κακές διατροφικές συνήθειες: πολύ αλάτι, πολλή ζάχαρη, πολλά λιπαρά. Η αλήθεια είναι ότι το φθηνό φαγητό δεν είναι και υγιεινό. Επίσης δεν κινούμαστε όσο στο παρελθόν. Όλοι αυτοί οι παράγοντες που βλάπτουν την υγεία των Ευρωπαίων βλάπτουν τώρα και τους όλους τους ανθρώπους στον κόσμο. Και στις ευρωπαϊκές χώρες, από τις χρόνιες ασθένειες πλήττονται κυρίως τα πιο φτωχά στρώματα. Οικονομική ανέχεια και ασθένειες είναι αλληλένδετες έννοιες. Η φτώχια προκαλεί χρόνιες ασθένειες και οι χρόνιες ασθένειες προκαλούν φτώχεια.

Το 80% των ανθρώπων που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες προέρχονται από χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Όλο και περισσότεροι επιστήμονες, πολιτικοί και οργανώσεις διαπιστώνουν το πρόβλημα και καλούν τις κυβερνήσεις να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα. Εκτός όμως από τον διαβήτη και τα καρδιολογικά προβλήματα, η κατάθλιψη και τα ψυχικά νοσήματα αποτελούν την δεύτερη αιτία θανάτου στον κόσμο. 

Τα χρόνια μη μεταδιδόμενα νοσήματα, που είναι αποτρέψιμα και θεραπεύσιμα στις ανεπτυγμένες χώρες, συχνά αποτελούν θανατική καταδίκη στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Ενώ, για παράδειγμα, στις ανεπτυγμένες χώρες ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας μπορεί -σε μεγάλο βαθμό- να προληφθεί χάρη στο εμβόλιο HPV, στην υποσαχάρια Αφρική και στη Νότια Ασία αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο μεταξύ των γυναικών. Τα ποσοστά θανάτων στην Κίνα από εγκεφαλικά επεισόδια είναι τέσσερις έως έξι φορές υψηλότερα από ό,τι στη Γαλλία, στην Ιαπωνία ή στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το 90% των παιδιών που πάσχουν από λευχαιμία σε χώρες υψηλού εισοδήματος, μπορούν να θεραπευτούν, αλλά το 90% των παιδιών που πάσχουν από την ίδια ασθένεια σε 25 από τις πιο φτωχές χώρες του κόσμου, πεθαίνουν από αυτήν. Μέχρι το 2030, τα ΜΜΝ θα έχουν αναδειχθεί σε πρώτη αιτία θανάτου και αναπηρίας σε όλες τις περιοχές του κόσμου.

premium.paratiritis