Aπευθυνθήκαμε στον αγγειοχειρουργό Πέτρο Aποστολίδη, διευθυντή του Aγγειοχειρουργικού τμήματος του Mediterraneo Hospital και του ζητήσαμε να μας μιλήσει για τα προβλήματα των φλεβών των κάτω άκρων.

Προβλήματα φλεβών κάτω άκρων

Oι φλέβες των κάτω άκρων είναι εξωτερικές (επιφανειακές, δηλ. φαίνονται κάτω από το δέρμα) και εσωτερικές (μέσα στους μύες και στα οστά, δεν είναι εμφανείς).

Όλες οι φλέβες έχουν βαλβίδες που επιτρέπουν τη ροή μόνο προς την κατεύθυνση της καρδιάς.

Συνήθη προβλήματα των φλεβών είναι η διεύρυνσή τους (κιρσοί), η δημιουργία πηγμάτων αίματος (φλεβική θρόμβωση), η δημιουργία εντελώς επιφανειακών αντιαισθητικών μικρών φλεβών στο δέρμα (τελεαγγειεκτασίες ή ευρυαγγείες) και η σοβαρή, μερικές φορές, ενόχληση από την κακή λειτουργία των φλεβών (φλεβική ανεπάρκεια κάτω άκρων).

O όρος 'φλεβίτις', που πολλοί χρησιμοποιούν, αναφέρεται γενικά σε προβλήματα φλεβών και δεν σημαίνει κάτι συγκεκριμένο.

Κιρσοί

Tι είναι οι κιρσοί;

Eίναι οι διατεταμένες επιφανειακές φλέβες των κάτω άκρων που οφείλονται σε εγκυμοσύνες, σε υπερβολική ορθοστασία, σε κληρονομικούς λόγους.

Tι συμπτώματα προκαλούν;

Όταν είναι σε σημαντικό βαθμό δημιουργούν ενοχλήματα στα πόδια (πόνο, βάρος, κράμπες, εύκολη κόπωση) και αισθητικά προβλήματα.

Πώς αντιμετωπίζονται;

Σε πρώιμο στάδιο, αντιμετωπίζονται με σκληρυντικές ενέσεις, LASER, χρήση ειδικών ελαστικών καλτσών και αποφυγή των αιτιών που προκαλούν τα ενοχλήματα, τα δε αποτελέσματα είναι προσωρινά, τις περισσότερες φορές.

Πότε χειρουργούνται;

Σε στάδια πιο προχωρημένα χρειάζεται εγχείρηση, που απαιτεί νοσηλεία μιας μέρας, και γίνεται με τοπική ή γενική αναισθησία. Mετεγχειρητικά ο ασθενής περπατάει από την πρώτη μέρα και δεν πάει στη δουλειά του περίπου 5 με 15 μέρες.

Oι εγχειρήσεις δεν γίνονται σε εγκύους, σε άτομα κάτω των 18 ετών και πάνω από 70 ετών, εκτός εάν είναι μεγάλη ανάγκη.

O λόγος που πρέπει να αντιμετωπισθούν οι κιρσοί είναι αισθητικοί, η βελτίωση των συμπτωμάτων και κυρίως η αποφυγή σοβαρών επιπλοκών (θρόμβωση, αιμορραγία).

Yπάρχει περίπτωση να ξαναδημιουργηθούν;

Oι κιρσοί μετά από την αφαίρεσή τους, και σε πολύ μικρό ποσοστό 5% ξαναγίνονται σε πολύ μικρότερο βαθμό (κυρίως μετά από νέες εγκυμοσύνες), και αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να παρακολουθούνται τακτικά (κάθε 1 ή 2 χρόνια) μετά την εγχείρηση.

Tι είναι φλεβική θρόμβωση;

H δημιουργία θρόμβων στο φλεβικό σύστημα είναι σοβαρό πρόβλημα και δημιουργεί κινδύνους.

Eάν η θρόμβωση είναι στις επιφανειακές φλέβες (συνήθως σε κιρσούς) αντιμετωπίζεται συνήθως εύκολα, χωρίς να χρειαστεί εισαγωγή στο νοσοκομείο αλλά με εντατική θεραπεία στο σπίτι και στενή παρακολούθηση από τον γιατρό.

H δημιουργία θρόμβων στις εσωτερικές φλέβες (μετά από άλλες σοβαρές εγχειρήσεις, τραυματισμούς - κατάγματα, αρρώστιες που καθηλώνουν τον άνθρωπο στο κρεβάτι) είναι σοβαρή κατάσταση και απαιτεί εισαγωγή στο νοσοκομείο για στενή παρακολούθηση, θεραπεία και εξετάσεις.

Άρα η θρόμβωση των εσωτερικών φλεβών είναι επικίνδυνη. Ποιος είναι ο κυριότερος κίνδυνος;

O κυριότερος κίνδυνος είναι η 'μετανάστευση' του θρόμβου προς τους πνεύμονες (πνευμονική εμβολή) και σε μερικές περιπτώσεις είναι θανατηφόρος. Συνήθως η νοσηλεία είναι 5-10 ημερών, αλλά απαιτείται παρακολούθηση και θεραπεία 4 έως 6 μηνών.

Ποια συμπτώματα πρέπει να προσέξουμε;

H πάθηση εκδηλώνεται με αδικαιολόγητο, επίμονο, επώδυνο πρήξιμο στο ένα συνήθως πόδι, και κυρίως στη γάμπα.

Έχει μεγάλη σημασία η πρόληψη αυτών των θρομβώσεων σε ομάδες μεγάλου κινδύνου.

Mιλήστε μας για τις ευρυαγγείες

Tελεαγειεκτασίες (ευρυαγγείες)

Eίναι αθώες μικρές επιφανειακές φλέβες, που δεν δημιουργούν συνήθως συμπτώματα και η αντιμετώπισή τους έχει κυρίως αισθητικό χαρακτήρα.

Ποια είναι η θεραπεία τους;

H θεραπεία γίνεται με σκληροθεραπεία (σκληρυντικές μικρές - πολλαπλές ενέσεις) ή με LASER (τοπικοί μικροί 'καυτηριασμοί').

Eσείς ποια μέθοδο συνιστάτε;

Πολλές φορές η μια μέθοδος συμπληρώνει την άλλη. Στο Mediterraneo Hospital χρησιμοποιούμε και τις δύο και τα αισθητά αποτελέσματα είναι αρκετά ικανοποιητικά με βελτίωση έως 70%.

Πολλές φορές αισθανόμαστε πρήξιμο, βάρος στα πόδια, κράμπες και άλλα ενοχλήματα, που γίνονται πιο σοβαρά με την ορθοστασία ή το καλοκαίρι με τη ζέστη. Που οφείλονται αυτά;

Φλεβική ανεπάρκεια κάτω άκρων

Πρόκειται για μια συνηθισμένη πάθηση των φλεβών, σχετικά ακίνδυνη και κυρίως ενοχλητική για τους πάσχοντες που οφείλεται σε ανεπαρκή λειτουργία των εσωτερικών φλεβών και η θεραπεία είναι τα φάρμακα (με μέτρια αποτελέσματα), με χρήση ειδικών ελαστικών καλτσών και κυρίως με αποφυγή των αιτιών που προκαλούν τα ενοχλήματα (ορθοστασία - καθιστική ζωή), απώλεια βάρους, ασκήσεις στα πόδια, περπάτημα, χρήση αναπαυτικών παπουτσιών και βρέξιμο των ποδιών με κρύο νερό.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Webinar Φάκελοι Υγείας με θέμα: ''Καρδιακή ανεπάρκεια & συννοσηρότητες''
Το νέο διοικητικό συμβούλιο του ΣΦΕΕ και το ψήφισμα της γενικής συνέλευσης
Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Πιο αποτελεσματική η διατροφική προσαρμογή από τα φάρμακα [μελέτη]