Η αιμορροϊδοπάθεια είναι συχνή πάθηση. Στη μέση ηλικία, συχνά οι άνθρωποι παραπονιούνται για συμπτώματα που προέρχονται από τις αιμορροΐδες τους. Οι αιμορροΐδες είναι φυσιολογικές ανατομικές δομές, που όλοι οι άνθρωποι έχουν στην περιοχή του πρωκτού. Η πάθηση αφορά πρησμένες φλέβες στον πρωκτό και στο κάτω μέρος του ορθού, παρομοίως με τους κιρσούς. Προκαλεί πόνο, φαγούρα και δυσκολία στο να κάθεται ο πάσχων. Ορισμένοι άνθρωποι έχουν συμπτώματα, ενώ άλλοι όχι.

Η αιμορροϊδοπάθεια ή αιμορροϊδική νόσος αφορά άνδρες και γυναίκες, κάθε ηλικίας. Η μεγαλύτερη εμφάνιση της νόσου στις ανεπτυγμένες χώρες αποδίδεται στην δυτικού τύπου διαβίωση, στην καθιστική ζωή και στη διατροφή που είναι φτωχή σε φυτικές ίνες.

Αίτια

Στα συνήθη αίτια περιλαμβάνεται η παχυσαρκία, το οικογενειακό ιστορικό, η εγκυμοσύνη, το συχνό σήκωμα βάρους. Επίσης μπορούν να εμφανίσουν αιμορροϊδοπάθεια άνθρωποι που στέκονται ή κάθονται πολλές ώρες. Ρόλο παίζει και η δυσκοιλιότητα, καθώς και η διάρροια, που εμμένουν, όπως και το σφίξιμο στις κινήσεις του εντέρου. Είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί με το πέρασμα του χρόνου, επειδή ιστοί που στηρίζουν τις φλέβες στο ορθό και στον πρωκτό εξασθενούν και τεντώνονται.

Πρόληψη

Υπάρχουν διάφορα μέτρα που μπορούμε να υιοθετήσουμε για την πρόληψη της πάθησης:

Κατανάλωση φυτικών ινών, νερού, αποφυγή λιπαρών, αλκοόλ, πικάντικων τροφών, εσπεριδοειδών και καφεΐνης, υιοθέτηση άσκησης. Επίσης, μην καθυστερείτε την επίσκεψη στην τουαλέτα όταν σας έρχεται η ανάγκη.

Με την κατάλληλη αγωγή είναι πιθανό να βελτιωθεί η πάθηση.

Σχετικά με τα συμπτώματα, τη  διάγνωση και την αντιμετώπιση της αιμορροϊδοπάθειας, ο Σπύρος Ανδρικόπουλος, Διευθυντής Χειρουργικού Τμήματος θεραπευτικού κέντρου Λευκός Σταυρός Αθηνών, σημειώνει:

Τα συμπτώματα που χρειάζεται να προσέξουμε

  • Απώλεια ζωηρού κόκκινου αίματος στην τουαλέτα (είτε σε μικρή ποσότητα πάνω στο χαρτί είτε σε μεγαλύτερη ποσότητα μέσα στη λεκάνη)
  • Ψηλαφητή διόγκωση της περιοχής του πρωκτού
  • Φαγούρα και ερεθισμός της περιοχής γύρω από τον πρωκτό
  • Ήπια απώλεια υγρών στο εσώρουχο
  • Δυσκολία καθαρισμού μετά από μία κένωση
  • Πόνος που προκαλείται συνήθως όταν οι αιμορροΐδες είναι ερεθισμένες και περνάει όταν αιμορραγήσουν. Ο πόνος όταν επιμένει μπορεί να σηματοδοτεί κάτι σοβαρότερο, όπως η θρόμβωση των αιμορροΐδων και σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να επισκεφθείτε άμεσα τον ειδικό.

Διάγνωση

Για τη διάγνωση της αιμορροΐδοπάθειας, ο/η ασθενής χρειάζεται να επισκεφθεί το Εξειδικευμένο Κολοπρωκτολογικό Ιατρείο και να συμβουλευθεί τον ιατρό. Ο γιατρός θα προχωρήσει σε κλινική δακτυλική εξέταση του ορθού σε συνδυασμό με ενδοσκόπηση με ειδική μεγεθυντική κάμερα. Πρόκειται για ανώδυνη και άκρως απαραίτητη  εξέταση για τη διάγνωση αλλά και για τον αποκλεισμό άλλων παθήσεων, όπως και για τον καθορισμό της πιο ενδεδειγμένης θεραπευτικής προσέγγισης για κάθε ασθενή.

Μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης, ο γιατρός θα επιλέξει, ανάλογα με τα ευρήματα, είτε να προβεί σε άμεση αντιμετώπιση στο εξωτερικό ιατρείο (π.χ. με ελαστική περίδεση) είτε να συζητήσει με τον ασθενή κάποια από τις διαθέσιμες χειρουργικές επιλογές για τη θεραπεία.

Διαθέσιμες θεραπείες

Η συντηρητική θεραπεία της αιμορροϊδοπάθειας περιλαμβάνει:

  • θερμά υδρόλουτρα
  • θεραπεία της υποκείμενης δυσκοιλιότητας
  • τοπική θεραπεία με αλοιφέςψυχρά επιθέματα
  • διατροφή με φυτικές ίνες 

Οι ελάχιστα επεμβατικές μέθοδοι θεραπείας των αιμορροΐδων μπορούν να εφαρμοστούν κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στο Εξειδικευμένο Κολοπρωκτολογικό Ιατρείο. Οι μέθοδοι αυτοί δεν απαιτούν νοσηλεία ή γενική αναισθησία, είναι σε γενικές γραμμές καλά ανεκτές από τους ασθενείς και με σχετικά καλά ποσοστά επιτυχίας. Το μεγάλο πλεονέκτημά τους είναι ότι ακόμα και αν αποτύχουν αρχικά, μπορούν να επαναληφθούν, ενώ το μειονέκτημά τους είναι ότι δεν μπορούν να εφαρμοστούν σε περιπτώσεις εξωτερικών αιμορροΐδων. Οι τεχνικές αυτές περιλαμβάνουν:

  • Την ελαστική περίδεση των αιμορροΐδων
  • Την σκληροθεραπεία
  • Την καταστροφή των αιμορροΐδων με χρήση laser ή υπερύθρων, ή διπολικής διαθερμίας.

Οι χειρουργικές μέθοδοι θεραπείας που εφαρμόζονται στο χειρουργείο υπό γενική αναισθησία απαιτούν νοσηλεία από λίγες ώρες μέχρι 1-2 ημέρες. Οι χειρουργικές μέθοδοι εφαρμόζονται είτε απ’ ευθείας σε περιπτώσεις προχωρημένης αιμορροϊδοπάθειας (4ου βαθμού), είτε μετά από αποτυχία των προηγούμενων μεθόδων. Οι διαθέσιμες χειρουργικές μέθοδοι σήμερα είναι οι εξής:

  • Η κλασική αιμορροϊδεκτομή
  • Η αιμορροϊδεκτομή ή αιμορροϊδοπηξία με χρήση laser
  • Η αιμορροϊδοπηξία με χρήση ειδικού συρραπτικού μηχανήματος
  • Η απολίνωση των αιμορροϊδικών αρτηριών με τη χρήση υπερήχων

Τι παραπάνω προσφέρει η θεραπεία με χρήση υπερήχων

Η απολίνωση των αιμορροϊδικών αρτηριών με τη χρήση υπερήχων (HAL – RAR ή THD) είναι μια σύγχρονη και σχετικά ανώδυνη μέθοδος. Πλεονέκτημά της είναι ότι επιτρέπει την ταχεία επάνοδο του ασθενούς στις καθημερινές του δραστηριότητες. Δεν έχει ιδιαίτερες επιπλοκές, αλλά η αποτελεσματικότητά τους είναι περιορισμένη σε ασθενείς με 4ου βαθμού αιμορροϊδοπάθεια και σε όσους έχουν και εξωτερικές αιμορροΐδες.

Εάν εντοπίσετε κάποιο σύμπτωμα

Με την εμφάνιση συμπτωμάτων είναι πολύ σημαντικό να επισκεφθείτε το Εξειδικευμένο Κολοπρωκτολογικό Ιατρείο και τον Εξειδικευμένο Χειρουργό που ασχολείται με τα προβλήματα της περιοχής. Η καθυστέρηση της διάγνωσης και η μη έγκαιρη αντιμετώπιση μπορούν να συμβάλουν στην επιδείνωση του προβλήματος.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής σας με τον εξειδικευμένο ιατρό θα συζητήσετε το πρόβλημά σας και τα συμπτώματα που σας απασχολούν, το οικογενειακό σας ιστορικό και τη γενικότερη κατάσταση της υγείας σας. Θα ακολουθήσει μία λεπτομερής κλινική εξέταση και έπειτα, ο γιατρός μπορεί να σας προτείνει μία άμεση θεραπευτική παρέμβαση σε περίπτωση αιμορροϊδοπάθειας (ελαστική περίδεση), η οποία πραγματοποιείται ανώδυνα στο ιατρείο.

Εφ’ όσον ο γιατρός κρίνει ότι χρειάζεστε περεταίρω έλεγχο θα σας παραπέμψει για άλλες εξετάσεις που θεωρεί ότι είναι απαραίτητες (όπως π.χ. ο πλήρης ενδοσκοπικός έλεγχος του εντέρου – κολονοσκόπηση ή σιγμοειδοσκόπηση, εξετάσεις αίματος ή απεικονιστικές εξετάσεις).

Στο τέλος της επίσκεψής σας θα συζητήσετε όλες τις ενδεχόμενες συντηρητικές και φαρμακευτικές θεραπείες στο πρόβλημά σας, θα λάβετε εξειδικευμένες συμβουλές για το πώς μπορείτε να αλλάξετε την καθημερινότητά σας ώστε να βοηθηθείτε, καθώς και εξειδικευμένες διατροφικές συμβουλές.

Αν η διάγνωση ή η λύση του προβλήματος είναι πιο πολύπλοκη, ο γιατρός θα αναλάβει να σας κατευθύνει και να δρομολογήσει τις κατάλληλες εξετάσεις ή συμβουλές από άλλους εξειδικευμένους συνεργάτες. Εφ’ όσον απαιτείται χειρουργική αντιμετώπιση του προβλήματός σας, θα συζητήσετε αναλυτικά όλες τις δυνατότητες και τις σύγχρονες μεθόδους χειρουργικής αποκατάστασης.

Σπύρος Ανδρικόπουλος, Διευθυντής Χειρουργικού Τμήματος θεραπευτικού κέντρου Λευκός Σταυρός Αθηνών.

Εντοπίσατε κάποιο σύμπτωμα;

Κλείστε ραντεβού για δωρεάν εξέταση και συμβουλές από τον ειδικό ιατρό του Εξειδικευμένου Κολοπρωκτολογικού Ιατρείου στο Θεραπευτικό Κέντρο Αθηνών Λευκός Σταυρός. 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Κουκουράκης: Έρχονται ριζικές αλλαγές στην αντιμετώπιση του καρκίνου
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management