Όσοι πάσχουν από την νόσο του Crohn, γνωρίζουν καλά πως ο κίνδυνος για επιπλοκές είναι πολύ μεγάλος αν δεν προσέχουν την διατροφή τους, αν καπνίζουν και αν πίνουν αλκοόλ. Κι όμως, το ξέρατε ότι υπάρχει και κίνδυνος να εμφανιστούν προβλήματα στα μάτια, στην μέση, αλλά και στο δέρμα και στο συκώτι; Διαβάστε παρακάτω για να δείτε πώς θα προλάβετε αυτές τις επιπλοκές.

Κρατήστε τα οστά σας υγιή

Πρέπει να φροντίζετε την υγεία των οστών σας, λαμβάνοντας ικανοποιητικές ποσότητες ασβεστίου και βιταμίνης D. Τα φάρμακα που αντιμετωπίζουν την Crohn μπορεί να προκαλέσουν απώλεια οστικής μάζας, συνεπώς πρέπει να είστε προσεκτικοί.

Προστατεύστε την όρασή σας

Αν παρατηρήσετε συμπτώματα όπως θολή όραση, κόκκινα ή ξηρά μάτια, μιλήστε με τον γιατρό σας. Η νόσος μπορεί να επηρεάσει αρκετά σημεία του ματιού. Αν διαχειρίζεστε τις εξάρσεις σας σωστά, τα προβλήματα στα μάτια θα βελτιωθούν σημαντικά.

Πόνος στις αρθρώσεις

Περίπου 1 στους 4 ασθενείς που πάσχουν από νόσο του Crohn, κινδυνεύει από αρθρίτιδα, ή από φλεγμονές στις αρθρώσεις. Οι πιο συχνές περιοχές που μπορεί να χτυπήσει ο πόνος είναι οι αγκώνες, οι καρποί, τα γόνατα και οι αστράγαλοι. Αυτού του είδους η αρθρίτιδα δεν θα προκαλέσει μόνιμη βλάβη, και ο πόνος υποχωρεί μαζί με τα συμπτώματα της Crohn.

Πέτρες στη χολή

Η νόσος του Crohn μπορεί να βλάψει το λεπτό έντερο, με αποτέλεσμα την δημιουργία πετρών στην χολή. Υπολογίζεται ότι το 1/3 των ασθενών αποκτούν πέτρες στην χολή. Αν νιώσετε ξαφνικό πόνο ψηλά και δεξιά στην κοιλιά, συνήθως μαζί με ναυτία, μιλήστε με τον γιατρό σας.

Προβλήματα στην επιδερμίδα

Ορισμένοι ασθενείς παρατηρούν κόκκινα σημάδια, συνήθως στην περιοχή της γάμπας, των αστραγάλων και των χεριών. Είναι σπάνιο να εξελιχθούν και να αποτελέσουν σοβαρό πρόβλημα, αλλά θα ήταν καλό να μιλήσετε με τον γιατρό σας.

Βλάβη στο συκώτι

Αν αισθάνεστε υπερβολικά κουρασμένοι, αν έχετε φαγούρα, αν το δέρμα σας έχει αποκτήσει μια κίτρινη απόχρωση, τότε η νόσος μπορεί να επηρεάζει το συκώτι σας. Μιλήστε με τον γιατρό σας και κανονίστε εξετάσεις, για να μάθετε ποιο είναι το πρόβλημα.

Πόνος στην μέση

Αν νιώθετε πόνο και πιάσιμο στη μέση, πρέπει να το αναφέρετε στον γιατρό σας. Είναι σπάνιο, αλλά μπορεί να πάσχετε από αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα, ένα είδος αρθρίτιδας που συσχετίζεται με την Crohn, και συμβαίνει περίπου στο 3% των ασθενών.

Κατάθλιψη

Όπως συμβαίνει και στις περισσότερες χρόνιες παθήσεις, η νόσος Crohn μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες κατάθλιψης—που με τη σειρά της επιδεινώνει περισσότερο τα σωματικά συμπτώματα. Μιλήστε με τον γιατρό σας για τις επιλογές που έχετε, αν πιστεύετε ότι πάσχετε από κατάθλιψη.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο ψηφιακός φάκελος ασθενούς, η τεχνητή νοημοσύνη και η μεγάλη παγίδα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA