Είναι δυνατόν η τεχνολογία να μας κάνει να χάσουμε τον ύπνο μας ; Μάλλον, ναι. Μελέτες και έρευνες που έχουν γίνει, δείχνουν ότι διάφορα προϊόντα και υπηρεσίες που σχετίζονται με την τεχνολογία μπορεί να έχουν επίπτωση στην ποιότητα του ύπνου μας.

Έτσι συνιστούν να αποφεύγονται τα τηλεφωνήματα και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια στον υπολογιστή πριν τον ύπνο. Επίσης, επιστήμονες που μελετούν τον ύπνο συνιστούν την «έξωση» κινητών τηλεφώνων και υπολογιστών από το υπνοδωμάτιο. Το μπλε φως (blue light) θεωρείται υπεύθυνο για διαταραχές του φυσικού ρυθμού.

Η χρήση κινητών τηλεφώνων, υπολογιστών, ταμπλετών και βιντεοπαιχνιδιών πριν τον ύπνο ή κατά τη διάρκεια της νύχτας, τους «κλέβει» τμήμα από τον πολύτιμο χρόνο του ύπνου τους, διαπιστώνουν οι ειδικοί. Πληθώρα ερευνών έχουν καταδείξει ότι η τεχνολογία φωτισμού LED στις ηλεκτρονικές συσκευές, επηρεάζει αρνητικά το ρυθμό, τόσο της αποκοίμισης όσο και του ξυπνήματος.

Ως εκ τούτου, οι ειδικοί συνιστούν προκειμένου να έχει κάποιος ένα σωστό νυχτερινό ύπνο, να σβήνει τον υπολογιστή του 30- 60 λεπτά πριν ξαπλώσει στο κρεβάτι του. Ερευνητές διαπίστωσαν μάλιστα, ότι οι σύγχρονες οθόνες τεχνολογίας LED επιβραδύνουν τη διαδικασία αποκοίμισης και ξυπνήματος. Οι συσκευές αυτές εκπέμπουν μπλε φως σε μήκος κύματος 464 νανομέτρων, το οποίο κρατάει το σώμα σε εγρήγορση.

Το φως αυτό οδηγείται μέσω των ματιών στον εγκέφαλο δυσχεραίνοντας την παραγωγή μελατονίνης, της ορμόνης του ύπνου. Ο ύπνος δυσχεραίνεται ακόμη περισσότερο με το σερφάρισμα και τις συνομιλίες (chat) στο ίντερνετ. Το μεσολιμβικό σύστημα του εγκεφάλου διεγείρεται κάθε φορά που φτάνει μια απάντηση, με αποτέλεσμα οι μοναχικοί άνθρωποι να μένουν μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή, αντί να χαλαρώνουν και να κοιμούνται.

Άλλες μελέτες αποκαλύπτουν ότι αν κάποιος ασχολείται με μια ηλεκτρονική συσκευή την τελευταία ώρα πριν πάει για ύπνο, τότε μπορεί να χρειαστεί πάνω από μια ώρα για να αποκοιμηθεί, από την ώρα που πέφτει για ύπνο. Ιδίως η χρήση υπολογιστή, κινητού (smartphone) και MP3 player λίγο πριν τον ύπνο, αυξάνει σημαντικά τις δυσκολίες για να κοιμηθεί κανείς.

premium.paratiritis

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο