Η κουζίνα μπορεί να είναι το πιο δημοφιλές δωμάτιο στο σπίτι αλλά το υπνοδωμάτιο είναι αυτό στο οποίο περνάμε τον περισσότερο χρόνο.

Οι άνθρωποι αφιερώνουν το ένα τρίτο του χρόνου τους στον ύπνο.

Αν και δεν μπορούμε να ελέγξουμε πολλούς από τους παράγοντες που εμπλέκονται στον ύπνο, μικρές αλλαγές μπορούν να μεταμορφώσουν το υπνοδωμάτιο σε ησυχαστήριο.

Η ειδικός, Emily Anderson, ανέπτυξε σχέδιο 10 σημείων για τη βελτίωση της ‘’υγείας’’ του υπνοδωματίου.

Αφήστε τα παπούτσια στην πόρτα

Το να βγάζετε τα παπούτσια σας έχει περισσότερα πλεονεκτήματα από το να κρατάτε, μόνο, το σπίτι καθαρό. Η σόλα στα παπούτσια μαζεύει χημικές ουσίες και τοξίνες από το πεζοδρόμιο, δήλωσε η Anderson. Δεν χρειάζεται να τις μεταφέρετε στο υπνοδωμάτιό σας.

Φροντίστε το στρώμα

Να γυρνάτε από την άλλη μεριά το στρώμα σας κάθε 6 μήνες. Έτσι θα απαλλαχθείτε από ακάρεα και τοξίνες και θα παρατείνετε τη ζωή του στρώματος.

Δροσιστείτε

Ο ύπνος σε πιο δροσερή θερμοκρασία δεν είναι μόνο φιλικός προς το περιβάλλον αλλά σας βοηθά να κοιμάστε καλύτερα. Το χειμώνα να έχετε τη θερμοκρασία στους 20 βαθμούς και αν κρυώνετε να βάζετε επιπλέον κουβέρτα.

Κουρτίνες

Οι κουρτίνες είναι το κλειδί. Χάνεται σημαντική ποσότητα ζέσης και δροσερού αέρα από τα παράθυρα. Ωστόσο, ένοχες δεν είναι μόνο οι χαραμάδες. Επιλέξτε κουρτίνες αντί για περσίδες, επειδή μπορούν εύκολα να απομακρυνθούν και να καθαριστούν, ενώ καλύπτουν περισσότερο το παράθυρο.

Μην αγνοείτε τη ντουλάπα

Πότε ήταν η τελευταία φορά που ελέγξατε τι ρούχα έχετε στις ντουλάπες; Η ειδικός υποδεικνύει να ανοίξετε τη ντουλάπα σας και να απαλλαχτείτε από τα ρούχα που δεν χρειάζεστε πια. Είναι ο καλύτερος τρόπος να εξοικονομήσετε χρήματα, καθώς γίνεστε πιο συνειδητοί για τα πράγματα που κατέχετε.

Προσθέστε σταγόνες ξιδιού στα σεντόνια

Το ξίδι είναι καλός αντιβακτηριακός παράγοντας δήλωσε η Anderson. Όταν πλένετε τα σεντόνια προσθέστε ένα φλιτζάνι με το απορρυπαντικό σας.

Στεγνώστε φυσικά

Μια ή δυο φορές τη σεζόν στεγνώστε τα σεντόνια σας στον ήλιο, λέει η Anderson. Έτσι θα διατηρηθούν περισσότερο, εκτός του ότι ο ήλιος είναι φυσικός λευκαντικός παράγοντας.

Προστατεύστε το μαξιλάρι σας

Τα μαξιλάρια είναι ευάλωτα σε λεκέδες από μακιγιάζ και από τα φυσικά έλαια του προσώπου. Η ειδικός συνιστά να καλύπτετε πάντα το μαξιλάρι με μαξιλαροθήκη που να πλένεται. Η μαξιλαροθήκη θα προστατεύσει το μαξιλάρι σας και θα σας επιτρέψει να το κρατήσετε περισσότερο, δήλωσε.

Επιλέξτε λεβάντα

Η μυρωδιά της λεβάντας είναι χαλαρωτική. Επίσης η λεβάντα είναι φυσικό απωθητικό σκόρων και ακάρεων. Είναι εύκολο να φτιάξετε σπιτικά σακουλάκια. Αγοράστε αποξηραμένη λεβάντα και ράψτε ένα μικρό μαξιλαράκι.

Φωτίστε με φυσικό τρόπο

Η Anderson συνιστά να έχετε το φωτισμό στο επιθυμητό επίπεδο . Τοποθετήστε το κρεβάτι σας έτσι ώστε να αντικρύζει τουλάχιστον ένα παράθυρο. Το φυσικό φως, σας ξυπνά και καθιστά πιο εύκολο το να σηκωθείτε το πρωί από το κρεβάτι.

Επιμέλεια: Εύη Ψωμιάδου

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο