Η καθημερινότητά μας είναι γεμάτη από μικρόβια! Για παράδειγμα οι χειρολαβές σε τρένα και λεωφορεία, τα κάγκελα και τα πόμολα είναι μερικά από τα δεκάδες καθημερινά αντικείμενα που τα αγγίζουμε και είναι εστίες μικροβίων.

Μία τετραγωνική ίντσα του καθίσματος τουαλέτας περιέχει λιγότερο από 60 μικρόβια. Αυτό σημαίνει ότι η τουαλέτα είναι μία από τις καθαρότερες περιοχές! Ακόμη και ορισμένα παράθυρα περιέχουν περισσότερα μικρόβια από την τουαλέτα. Αυτό συμβαίνει κυρίως επειδή οι τουαλέτες καθαρίζονται αρκετές φορές, ενώ ένα παράθυρο καθαρίζεται πολύ λιγότερες.

Στο χώρο εργασίας σας, η κατάσταση μπορεί να είναι πολύ χειρότερη. Η μέση επιφάνεια του γραφείου περιέχει πάνω από 18.000 μικρόβια ανά τετραγωνική ίντσα - 400 φορές περισσότερο από την τουαλέτα. Τα περισσότερα μπορεί να βρίσκονται στα πληκτρολόγια των υπολογιστών και κυρίως στα κενά που δημιουργούνται και τα οποία δεν καθαρίζονται.

Κέρματα και χαρτονομίσματα είναι εστίες μικροβίων αφού αλλάζουν χέρια πολλές φορές. Στη Νέα Υόρκη ερευνητές έχουν εντοπίσει περισσότερα από 3.000 γενετικά διαφορετικά μικρόβια σε χαρτονομίσματα. Χρησιμοποιώντας ευαίσθητες μεθόδους ανίχνευσης, οι επιστήμονες βρήκαν ακόμη και ίχνη κοκαΐνης. Αυτός είναι ένα πολύ καλός λόγος για να μην πιάνετε τρόφιμα αν δεν έχετε πλύνει και απολυμάνει πολύ καλά τα χέρια σας.

Ακόμα και ένα ψυγείο περιέχει τεράστιες ποσότητες μικροβίων. Το υγρό κλίμα και η παρουσία λίπους και ζάχαρης είναι οι ιδανικές περιοχές για την αναπαραγωγή τους. Ακόμα και αν καθαρίζετε σχολαστικά το ψυγείο, τα μικρόβια μπορεί να βρουν καταφύγιο σε σημεία όπως στις κόγχες πίσω από το καουτσούκ της πόρτας.

Για όλους αυτούς τους λόγους, επιβάλλεται να πλένετε τα χέρια σας τακτικά, να καθαρίζετε συχνά το πληκτρολόγιο και το ποντίκι σας, να μη αγγίζετε τα τρόφιμα όταν προηγουμένως έχετε πιάσει χρήματα και να καθαρίζετε το ψυγείο σας σε συχνά χρονικά διαστήματα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας