Τα παρακάτω αντικείμενα βρίσκονται σχεδόν σε κάθε σπίτι. Είναι ένα σημαντικό κομμάτι της μέρας μας, και η χρήση τους – θεωρητικά – μας κρατάει υγιείς. Και όμως, αν δεν τα χρησιμοποιήσουμε σωστά, αυτά τα αντικείμενα μπορούν να πυροδοτήσουν αλλεργίες, να μας προκαλέσουν προβλήματα στο δέρμα ή να μας γεμίσουν μικρόβια. Ποια είναι αυτά τα αντικείμενα, και πώς μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε σωστά;

Το σφουγγάρι του μπάνιου

Είναι απίστευτο το πόσοι μικροοργανισμοί μπορούν να κρύβονται μέσα στο σφουγγάρι μας. Η υγρασία είναι ο καλύτερος χώρος για να αναπτυχθούν και να πολλαπλασιαστούν βακτήρια, μύκητες και μούχλα. Οποιαδήποτε ανοιχτή πληγή στο δέρμα (ακόμα και οι εξαιρετικά μικροσκοπικές που οφείλονται στο ξύρισμα και την ξηροδερμία) βρίσκονται σε κίνδυνο να μολυνθούν. Για να το αντιμετωπίσουμε αυτό, επιλέγουμε σφουγγάρια φτιαγμένο από φυσικές ίνες, που περιέχουν ένζυμα για να ελέγχουν τα βακτήρια και τους άλλους μικροοργανισμούς. Μετά από κάθε χρήση, πρέπει να ξεπλένουμε το σφουγγάρι μας και να το στραγγίζουμε καλά, όπως και να το διατηρούμε σε περιβάλλον όσο πιο στεγνό γίνεται. Και, φυσικά, να το αντικαθιστούμε κάθε μήνα.

Ο υγραντήρας

Ο υγραντήρας μπορεί να μας κάνει να αισθανθούμε πολύ πιο άνετα όταν η μύτη μας είναι βουλωμένη και η επιδερμίδα μας ξεραίνεται τους χειμερινούς μήνες. Όταν, όμως, δεν καθαρίζουμε τον υγραντήρα μας τακτικά, αρχίζει να εμφανίζεται μούχλα και άλλοι παθογόνοι μικροοργανισμοί, οι οποίοι μετά διοχετεύονται στο χώρο. Επιπλέον, η υπερβολική υγρασία στο χώρο μεταμορφώνει το σπίτι μας σε… παιδική χαρά για τα ακάρεα. Μετά τη χρήση του υγραντήρα, πρέπει να αδειάζουμε το νερό του και να το στεγνώνουμε εντελώς.

Οι μπατονέτες

Το κερί στα αυτιά, παρ’ όλο που μπορεί να είναι αηδιαστικό, έχει σοβαρό λόγο ύπαρξης: να προστατεύει το εσωτερικό αυτού του ευαίσθητου οργάνου. Και όταν συσσωρευθεί περισσότερο από όσο αντέχουμε, όλοι χρησιμοποιούμε μια μπατονέτα για να καθαρίσουμε το εσωτερικό του αυτιού μας. Οι ειδικοί λένε ξεκάθαρα πως αυτή η πρακτική όχι μόνο δεν είναι σωστή, αλλά μπορεί να γίνει και επικίνδυνη. Αν τοποθετήσουμε κατά λάθος την μπατονέτα πολύ βαθιά, κινδυνεύουμε να σπρώξουμε το κερί ακόμα πιο βαθιά, ακόμα και να τρυπήσουμε το τύμπανο. Για να είμαστε ασφαλείς, αφήνουμε τις μπατονέτες στην άκρη και καθαρίζουμε τα αυτιά μας μέχρι εκεί που μπορεί να φτάσει η άκρη του δαχτύλου μας – αρκεί, φυσικά, να μην το κάνουμε μπροστά σε κόσμο. Το κερί που υπάρχει πιο βαθιά κάνει τη δουλειά του, και δεν πρέπει να το αφαιρέσουμε.

Αντι-βακτηριακό σαπούνι

Σαπούνι που σκοτώνει περισσότερα μικρόβια και μας προστατεύει καλύτερα από ασθένειες; Για να ακούγεται υπερβολικά καλό για να είναι αληθινό, μάλλον είναι. Επιστήμονες έκαναν σύγκριση ανάμεσα σε σπίτια που χρησιμοποιούσαν αντι-βακτηριακό σαπούνι και κανονικό σαπούνι, και ανακάλυψαν πως δεν υπήρχε καμία διαφορά στον κίνδυνο ασθένειας. Στη χειρότερη περίπτωση, τα συστατικά του ειδικού σαπουνιού μπορεί να προκαλέσουν ανοχή και να βοηθήσουν τα μικρόβια να επιβιώσουν. Συνεπώς, καθαρίζουμε τα χέρια μας με απλό σαπούνι και νερό, και τρίβουμε καλά – αυτό είναι που διώχνει τα μικρόβια. Επιπλέον, γλυτώνουμε αρκετά χρήματα.

Η καρέκλα μας

Οι κίνδυνοι της καθιστικής ζωής είναι γνωστοί: αυξημένος κίνδυνος καρδιοπάθειας, παχυσαρκίας, και πολλά άλλα. Ακόμα και αν γυμναζόμαστε τακτικά, δεν υπάρχει τρόπος να ξεφύγουμε από το κάθισμα στο αυτοκίνητο, στα μέσα μεταφοράς, στη δουλειά και το βράδυ που χαλαρώνουμε. Είναι σημαντικό, οπότε, να μετακινούμαστε συχνά. Ένα μικρό διάλειμμα από τη δουλειά για να περπατήσουμε θα μας κάνει πολύ καλό.

Το μπλέντερ

Ξέρουμε πως πρέπει να πλένουμε το μπλέντερ μας σχολαστικά έπειτα από κάθε χρήση, αλλά ίσως ξεχνάμε κάτι σημαντικό: το λάστιχο που κρατάει τη λεπίδα στην θέση της. Μάλιστα, μέσα από διάφορες μελέτες, οι ειδικοί κατέληξαν πως αυτό το λάστιχο του μπλέντερ είναι το τρίτο πιο “βρώμικο” αντικείμενο στην κουζίνα μας, και μπορεί να περιέχει από μούχλα μέχρι σαλμονέλα και E. coli. Άρα, μετά από κάθε χρήση, καθαρίστε σχολαστικά το μπλέντερ σας και μην ξεχνάτε το λάστιχο.

Τα εργαλεία για τα νύχια

Είναι αναμενόμενο ότι υπάρχουν βακτήρια στο δέρμα μας, και ειδικά στα νύχια μας. Και τα εργαλεία που χρησιμοποιούμε για να τα κόψουμε (ψαλιδάκι, νυχοκόπτης) μπορούν σύντομα να γεμίσουν με μικρόβια που θα πολλαπλασιάζονται αν δεν τα καθαρίζουμε σχολαστικά με νερό και σαπούνι. Και, όπως είναι λογικό, αυτά τα εργαλεία προορίζονται για ατομική χρήση. Δεν είναι σωστό να τα μοιραζόμαστε.

Η λαστιχένια σπάτουλα

Και, αφού το μπλέντερ ήταν το τρίτο πιο επικίνδυνο κουζινικό, τη δεύτερη θέση κατέχει η πολύ χρήσιμη λαστιχένια σπάτουλα. Ο λόγος; Δεν αφαιρούμε το λάστιχο από την λαβή όταν την καθαρίζουμε, με αποτέλεσμα να γεμίζει μικρόβια. Αν το λάστιχο της σπάτουλάς μας δεν αφαιρείται, το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να το καθαρίζουμε με ιδιαίτερη προσοχή.

Τα λούτρινα κουκλάκια

Είναι τρισχαριτωμένα, είναι ο καλύτερος φίλος κάθε μικρού (και μεγάλου) παιδιού, και μαγνήτης για τα ακάρεα. Με αυτό τον τρόπο, αν πάσχετε από αλλεργίες, κάθε φορά που αγκαλιάζετε το αγαπημένο σας αρκουδάκι, μπορεί να δεινοπαθείτε. Αν η κούκλα καθαρίζεται στο πλυντήριο, φροντίστε να την καθαρίζετε κάθε λίγες εβδομάδες. Εναλλακτικά, τοποθετήστε την σε μια αεροστεγή πλαστική σακούλα και αφήστε την στην κατάψυξη για ένα βράδυ. Το κρύο σκοτώνει τα ακάρεα.

Η λευκαντική οδοντόκρεμα

Πώς θα μπορούσε αυτό το αναγκαίο αντικείμενο για την προσωπική μας υγιεινή να είναι επικίνδυνο; Με τα χημικά που περιέχουν. Ειδικά οι πιο σκληροπυρηνικές, που υπόσχονται να καθαρίσουν τους λεκέδες από τα δόντια και να τα κάνουν πιο λευκά από ποτέ, με τον χρόνο μπορούν να καταστρέψουν το σμάλτο και να κάνουν τα δόντια μας ευαίσθητα. Είναι σημαντικό να επιλέγουμε οδοντόκρεμες που φέρουν σφραγίδα ιατρικού οργανισμού.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή