Πολλοί από εμάς ξεχνάμε, πολλοί βαριόμαστε ή απλά δεν βλέπουμε τον λόγο στο να ξοδεύουμε χρήματα για να αντικαθιστούμε μερικά από τα παρακάτω αντικείμενα, αλλά είναι σημαντικό. Όλα τα αντικείμενα καθημερινής χρήσης έχουν μια συγκεκριμένη “διάρκεια ζωής” και πρέπει να γνωρίζουμε πότε είναι η ώρα να τα αντικαταστήσουμε, για να είμαστε υγιείς.

Μαξιλάρια και στρώματα

Κάποια μαξιλάρια χρειάζονται άλλαγμα πιο συχνά από τα υπόλοιπα. Ελέγξτε το μαξιλάρι σας για σημεία που έχουν σχηματιστεί εξοχές, ή “σακούλες”. Όταν κοιμάστε, το μαξιλάρι πρέπει να στηρίζει το κεφάλι και τον αυχένα, ώστε να κοιμάστε σε μια ουδέτερη στάση, χωρίς να καμπουριάζετε. Αν το μαξιλάρι σας δεν στηρίζει πια τον λαιμό σας, μάλλον ήρθε η ώρα να το αντικαταστήσετε. Όσον αφορά τα στρώματα, είναι σωστό να τα αλλάζουμε κάθε οκτώ ή δέκα χρόνια. Αν είστε άνω των 40, ίσως πρέπει να αλλάζετε το στρώμα σας και συχνότερα, ειδικά αν νιώσετε άβολα στον ύπνο ή αν πονάτε, καθώς το σώμα σας χρειάζεται καλύτερη βάση για τον ύπνο.

Φακοί επαφής

Τα μπουκάλια με το υγρό για τους φακούς επαφής έχουν ημερομηνία λήξης, και απαγορεύεται να τα χρησιμοποιούμε αφού περάσει η ημερομηνία αυτή. Το διάλυμα μπορεί να μολυνθεί από μικροοργανισμούς που κυκλοφορούν στον αέρα. Είναι σοφό να αντικαθιστάτε το κουτάκι που φυλάτε τους φακούς σας κάθε τρεις μήνες, για να αποφύγετε μια πιθανή μόλυνση, και να το καθαρίζετε συχνά με αντισηπτικό, αφήνοντάς το να στεγνώσει μόνο του, γυρισμένο ανάποδα. Ποτέ μην το καθαρίζετε, όμως, με νερό της βρύσης—μπορεί να προκαλέσει μόλυνση στα μάτια σας, παρ’ όλο που είναι ασφαλές για να το πιείτε.

Μακιγιάζ για τα μάτια

Τα προϊόντα μακιγιάζ για τα μάτια πρέπει να αντικαθίστανται κάθε τρεις μήνες. Κάθε φορά, για παράδειγμα, που φοράτε μάσκαρα, το βουρτσάκι της μολύνεται με μικροοργανισμούς που βρίσκονται στο δέρμα και στις βλεφαρίδες σας. Και, καθώς τα προϊόντα αυτά φυλάσσονται (στην καλύτερη περίπτωση, αν όχι στριμωγμένα σε ένα τσαντάκι) σε θερμοκρασία δωματίου, τα μικρόβια μπορούν να αναπτυχθούν πολύ γρήγορα.

Οδοντόβουρτσα

Πρέπει να αλλάζετε την οδοντόβουρτσά σας κάθε δύο με τρεις μήνες. Η βούρτσα χαλάει με τη χρήση, αδυνατώντας να καθαρίσει σωστά τα δόντια μας και να απομακρύνει την πλάκα. Επιπλέον, δεν πρέπει να αφήνετε κανέναν να χρησιμοποιεί την οδοντόβουρτσά σας και καλό θα ήταν να αποφεύγετε τα πλαστικά καλύμματα της βούρτσας, μιας και εγκλωβίζουν υγρασία που δημιουργεί βακτήρια.

Σφουγγάρια κουζίνας

Τα σφουγγάρια πρέπει να αντικαθίστανται κάθε βδομάδα, ή τουλάχιστον κάθε δύο εβδομάδες. Ένας τρόπος να αποστειρώσουμε το σφουγγάρι μας είναι να το βρέξουμε και να το βάλουμε στον φούρνο μικροκυμάτων. Τα πανιά της κουζίνας, επίσης, μπορούν να πλυθούν στο πλυντήριο πιάτων. Οι επιστήμονες αναφέρουν πως το σφουγγάρι της κουζίνας είναι από τα πιο βρώμικα αντικείμενα του σπιτιού και μας εκθέτει σε πολύ μεγάλο αριθμό μικροβίων.

Φίλτρα νερού

Τα φίλτρα νερού στις βρύσες πρέπει να αντικαθίστανται τακτικά. Αν αγνοήσουμε τον καθαρισμό τους, μπορούν να σταματήσουν να λειτουργούν ή να μολυνθούν, αφήνοντας το νερό μας να γεμίζει μικροοργανισμούς. Τα περισσότερα φίλτρα έχουν οδηγίες που θα σας ενημερώσουν για το πότε πρέπει να τα αντικαταστήσετε, οπότε φροντίστε να ενημερωθείτε.

Αθλητικά παπούτσια

Η διάρκεια ζωής των παπουτσιών που έχουμε για τρέξιμο ή για γυμναστική ποικίλλει, αναλόγως της μάρκας. Το μέσο παπούτσι, πάντως, αντέχει για (το πολύ) 650 χιλιόμετρα. Κάποια παπούτσια, όμως, είναι φτιαγμένα από υλικά που φθείρονται πιο εύκολα. Ένας εύκολος τρόπος για να καταλάβετε αν τα παπούτσια σας χρειάζονται αλλαγή είναι να τα τοποθετήσετε πάνω σε μια επίπεδη επιφάνεια και να παρατηρήσετε τις σόλες: είναι γυρισμένες προς τα μέσα ή προς τα έξω; Αν δεν είναι επίπεδες, τότε μάλλον ήρθε η ώρα να αλλάξετε παπούτσια. Και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς ένα φθαρμένο παπούτσι γυμναστικής μπορεί να οδηγήσει σε πόνους στα πόδια, στα γόνατα, ακόμα και τραυματισμό, αν το πρόγραμμα γυμναστικής σας είναι σκληρό.

Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις