Τα κλιματιστικά μηχανήματα σίγουρα κάνουν το καλοκαίρι πιο υποφερτό. Όμως, η αλόγιστη χρήση τους μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για την υγεία.

Ο πλημμελής καθαρισμός των κλιματιστικών μπορεί να προκαλέσει προβλήματα. Δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο να μην καθαρίζονται συστηματικά τα μηχανήματα με αποτέλεσμα να συσσωρεύσουν μούχλα, μικρόβια, ακάρεα οικιακής σκόνης ή άλλα αλλεργιογόνα μόρια, τα οποία υπονομεύουν την υγεία.

Πιο ευάλωτοι είναι οι πάσχοντες από αλλεργίες αλλά και όσοι παρουσιάζουν επαναλαμβανόμενες ρινίτιδες, ωτίτιδες ή ιγμορίτιδες.

Τα βρώμικα κλιματιστικά μπορεί επίσης να γίνουν εστία επικίνδυνων μικροβίων, όπως η λεγιονέλλα, που προκαλούν αιτία σπάνιας αλλά σοβαρής πνευμονίας. Πάντως η λεγιονέλλα είναι συνηθέστερη σε κτήρια σε συστήματα κλιματισμού και όχι σε μεμονωμένα σπίτια.

Επομένως, η σωστή λειτουργία των μηχανημάτων προϋποθέτει τακτική και ολοκληρωμένη συντήρηση όχι μόνο του μηχανικού μέρους, αλλά και των φίλτρων που διαθέτουν, τα οποία συγκρατούν τα αιωρούμενα σωματίδια, τα διάφορα ενδοοικιακά αλλεργιογόνα και τα μικρόβια.

Αλλά τα προβλήματα δεν σταματούν εδώ: Τα κλιματιστικά που ρυθμίζονται σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να προκαλέσουν επίσης ξηρότητα του δέρματος και να ερεθίσουν τα μάτια με την εμφάνιση επιπεφυκίτιδας ή βλεφαρίτιδας, εξαιτίας της ανεμπόδιστης κυκλοφορίας των μικροβίων στα μάτια.

Στα προβλήματα αυτά θα πρέπει να προστεθούν και οι...πόνοι. Οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες των κλιματιστικών μπορεί να προκαλέσει πόνους στην πλάτη αλλά και σε ολόκληρο το σώμα.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι χαμηλές θερμοκρασίες προκαλούν συσπάσεις των μυών της πλάτης, του αυχένα ή ακόμα και του προσώπου και αυτό προκαλεί πόνο στη μέση και αυχενικές κεφαλαλγίες. Και φυσικά οι πιο ευάλωτοι είναι εκείνοι που πάσχουν από αρθρίτιδα ή από κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου.

Για αυτούς η παραμονή τους σε περιβάλλον με ψυχρό αέρα για μικρό χρονικό διάστημα μπορεί να σημάνει απίστευτη ταλαιπωρία.

Και φυσικά οι χαμηλές θερμοκρασίες εξασθενούν την άμυνα του οργανισμού στη μύτη και στον λαιμό, ενώ αυξημένος είναι ο κίνδυνος λοίμωξης του ανώτερου αναπνευστικού. Για το λόγο αυτό, το καλοκαίρι είναι συνηθισμένα τα κρυολογήματα αλλά και οι πόνοι στο λαιμό.

Για να αποφύγετε όλα αυτά τα προβλήματα θα πρέπει να γίνεται τακτική και σωστή συντήρηση του κλιματιστικού και κυρίως σωστή χρήση του.

premium.paratiritis

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο