‘Στο σημερινό κόσμο επενδύονται 5 φορές περισσότερα για φάρμακα για την αντρική ανικανότητα και τη σιλικόνη για γυναίκες από ό,τι για τη θεραπεία του Alzheimer. Σε μερικά χρόνια θα έχουμε ηλικιωμένες με μεγάλα στήθη και ηλικιωμένους με σκληρό πέος, αλλά κανένας από αυτούς δεν θα θυμάται σε τι του χρησιμεύει.

(Drauzio Varella νομπελίστας γιατρός, Βραζιλιάνος ογκολόγος).

Η ειδικότητα της Πλαστικής Χειρουργικής προκαλεί πολλά σχόλια όταν αναφέρεται μπροστά σε κόσμο. Οι γυναίκες χαμογελάνε και στο μυαλό τους ονειρεύονται πολλές συνεδρίες botox σε καλή τιμή και lifting με εχεμύθεια. Οι άνδρες επιδεικνύουν μία επιφανειακή ανωτερότητα και αδιαφορία αλλά θα πάρουν τηλέφωνο επειδή επιδιώκουν την εξαφάνιση της κοιλίτσας και των στηθών που προέκυψαν λόγω υποδούλωσής τους στο καλό φαί.

Όντας η πιο προβεβλημένη ειδικότητα της ιατρικής, όταν η συζήτηση γίνεται ανάμεσα σε συναδέλφους ακούς καλά σχόλια, ειρωνικές ματιές και κοφτές αναφορές σχετικά με το οικονομικό πολλών επώνυμων πλαστικών χειρουργών. Μερικοί σχολιάζουν πικρόχολα ότι κάποιοι που ασχολούνται κυρίως με το δέρμα δεν μπορούν να ονομαστούν χειρουργοί.

Ανάλογα με τη συζήτηση προκύπτουν πειράγματα φιλικά ή λεκτικές μαχαιριές.

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν, και καλά κάνουν που το πιστεύουν, ότι η πλαστική χειρουργική είναι ξεχωριστή. Στο Ιντερνέτ θα βρεις χιλιάδες ονόματα συναδέλφων με ελκυστικές προτάσεις, υποσχέσεις για αιώνια ομορφιά και ελάχιστες αναφορές για την αποκατάσταση.

Υπάρχει σκοπιμότητα στον περιορισμό, για να δοθεί η εντύπωση ότι ασχολείται αποκλειστικά με τον καλλωπισμό και την αισθητική. Η επανόρθωση και η τραυματολογία δεν ΄τραβάει΄ όσο ο καλλωπισμός, η ματαιοδοξία της αιώνιας νιότης και τα όνειρα για ομορφιά.

Ο πελάτης θα ΄κάνει θυσίες΄ για να φτάσει στα μαγικά χέρια των πλαστικών.

Δεν είναι γνωστός ο ρόλος που παίζει στην επανόρθωση και αποκατάσταση των παραμορφώσεων και ανωμαλιών του σώματος, που μπορούν να είναι εκ γενετής ή επίκτητες βλάβες. Άγνωστη πόσο μεγάλη είναι η συνεισφορά της στην κάλυψη ελλειμμάτων ιστών, του σώματος και των άκρων, που μπορούν να προκύψουνε μετά από την αφαίρεση ενός όγκου ή μετά από έναν τραυματισμό.

Αυτό που διακρίνει, έναν πλαστικό χειρουργό από έναν γενικό χειρούργο είναι η πρόβλεψη της ανταπόκρισης των ιστών στους χειρουργικούς χειρισμούς του. Πολλές φορές ,το σώμα μας, στέλνει κάποια μηνύματα που αποκρυπτογραφούνται μόνο από τους πλαστικούς χειρουργούς.

Οι λεπτοί χειρισμοί τους (με την ατραυματική τεχνική και τη χρήση λεπτών εργαλείων και ατραυματικών ραμμάτων) ΄αγγίζουν΄ λιγότερα και σέβονται περισσότερο τους ιστούς από άλλες χειρουργικές ειδικότητες.

Η Πλαστική Χειρουργική είναι γνωστή στον κόσμο και για την αποτελεσματικότητά της στην επανόρθωση των τραυματιών πολέμου. Καθ΄ όλη τη διάρκεια της ιστορίας της ανθρωπότητας πολλά θύματα θεραπεύτηκαν με τη βοήθειά της. Αρχίζοντας από τον 5 αιώνα π.Χ.

με την προσπάθεια αποκατάστασης ρινός του ινδού Σαουσκρούτα ,τον Gaspare Tagliacozzi το 1587, την αλλαγή των προσώπων των ναζιστών το 1947 και μέχρι τις ημέρες μας έγιναν πολλές προσπάθειες αποκατάστασης και επανόρθωσης προσώπου και σώματος.

Στην Αγγλία, το1936 μία ομάδα έμπειρων και ικανότατων χειρουργών, στο East Greansted έξω από το Λονδίνο, ασχολήθηκε αποκλειστικά με τη θεραπεία και την αποκατάσταση των εγκαυματιών πιλότων της RAF. Οι πιλότοι που επιβίωσαν, του πολέμου και των επεμβάσεων, ίδρυσαν το 1941 περίφημο Guinea Pig Club εκφράζοντας με αυτή την ονομασία την επίγνωση ότι έγιναν χειρουργικές προσπάθειες και δοκιμές πάνω τους αλλά επιβίωσαν.

Βλέποντας τις φωτογραφίες τους μας φαίνονται παράξενες. Στιγματισμένοι ήρωες που στην κοινωνία μας δύσκολα θα ήταν αποδεκτοί λόγω ασχήμιας. Κάθε χρόνο αυτοί οι ήρωες του Δεύτερου παγκόσμιου πολέμου συναντιούνται τον Σεπτέμβρη και γλεντούν χωρίς να ντρέπονται για τις παραμορφώσεις τους.

Στρατιωτικοί με η χωρίς στολές, με ή χωρίς μύτες και χέρια αψηφούν την ασχήμια τους. Για αυτούς τους ασθενείς η Πλαστική Χειρουργική έκανε πράγματι το θαύμα της!

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα