Αν είστε ακόμα νέοι και θέλετε να μείνει νεανικό το δέρμα σας όσο γίνεται περισσότερο, χρωστάτε στον εαυτό σας να γνωρίζετε τι είναι βοηθητικό και τι όχι.

Πρόληψη στα 20

Έρευνες δείχνουν ότι τα πιο σημαντικά βήματα που μπορούν να κάνουν άνθρωποι 20 ή 30 ετών για να διατηρήσουν το δέρμα τους είναι να αποφεύγουν το κάπνισμα και να φορούν αντηλιακό.

Ο Adam Friedman, του Albert Einstein College of Medicine και ο Robin Ashinoff, του Hackensack University Medical Center, συμφωνούν. Το πρώτο που μπορούν οι νέοι ενήλικες να κάνουν για να περιορίσουν τα σημάδια γήρανσης είναι η χρήση ενός αντηλιακού ευρέως φάσματος με SPF 30 ή υψηλότερο κάθε μέρα. Η πρόληψη, λέει ο Ashinoff, είναι το τέλειο φάρμακο έναντι της γήρανσης του δέρματος. Αυτό σημαίνει να αποφεύγουμε τον ήλιο.

Ο Joshua Zeichner, του Mt. Sinai Medical Center, δήλωσε ότι αν ελέγχουμε τα περιβαλλοντικά αίτια της γήρανσης, παρόλο που μπορούμε να δούμε λεπτές γραμμές στην ηλικία των 30 μπορούμε να ελαχιστοποιήσουμε τα διεσταλμένα αγγεία, τις βαθιές ρυτίδες και την απώλεια ελαστικότητας στην ηλικία των 40 και των 50.

Το κάπνισμα όπως δείχνουν έρευνες βλάπτει την ικανότητα του δέρματος να παράγει κολλαγόνο και οδηγεί σε πρόωρη δημιουργία ρυτίδων. Σε συνδυασμό με την έκθεση στον ήλιο είναι 10 φορές πιο πιθανό να εμφανιστούν ρυτίδες σε σχέση με ανθρώπους ίδιας ηλικίας που δεν καπνίζουν και που αποφεύγουν τον ήλιο.

Τα μειονεκτήματα των προϊόντων αντιγήρανσης

Οι δερματολόγοι δηλώνουν ότι με ορισμένες καλές συνήθειες για το δέρμα υπάρχουν λίγοι λόγοι για να επενδύσουμε σε αντιγηραντικές κρέμες που υπόσχονται να χτίσουν ελαστικότητα.

Υπάρχουν ανεπαρκείς ενδείξεις ότι τέτοιες κρέμες έχουν αποτέλεσμα.

Επειδή αυτά τα προϊόντα είναι κοσμητικά και όχι φάρμακα δεν χρειάζεται να περάσουν από έντονες κλινικές έρευνες οι οποίες απαιτούνται για τα φάρμακα από τον FDA, εξηγεί ο Zeichner. Απομένει να πιστέψει κάποιος τους ισχυρισμούς των εταιριών του κλάδου της ομορφιάς με κάποια επιφύλαξη, δήλωσε.

Επίσης η χρήση τέτοιων προϊόντων στην ηλικία των 20 ετών μπορεί να μη χρειάζεται. Ορισμένα προϊόντα για το δέρμα ισχυρίζονται ότι επιδιορθώνουν τη διάσπαση του κολλαγόνου.

Στην ηλικία των 20, σημειώνει ο Zeichner, το δέρμα είναι πλήρως ικανό να επιδιορθώνεται.
Το μειονέκτημα είναι ότι τέτοια προϊόντα μπορεί ενδεχομένως να ερεθίσουν το δέρμα ή να το κάνουν πιο ευαίσθητο στον ήλιο.

Όταν ο Zeichner βλέπει νέους ενήλικες που θέλουν να μάθουν πώς να διατηρήσουν όμορφο το δέρμα τους συστήνει να προσθέτουν στη φροντίδα ένα αντιοξειδωτικό ενυδατικό ή ορό.

Τέτοια προϊόντα περιέχουν συστατικά όπως η βιταμίνη C, η E, το πράσινο τσάι και το άλφα λιποΪκό οξύ. Μπορεί να ελαχιστοποιήσουν την οξειδωτική βλάβη.

Ο Friedman πιστεύει ότι μετά το αντηλιακό ένα προϊόν με ρετινοειδή είναι το επόμενο πιο αποτελεσματικό προϊόν που μπορεί να αγοράσει κάποιος 20 ετών. Υπάρχουν έρευνες που δείχνουν ότι τα ρετινοειδή δρουν για τη ρύθμιση της λειτουργίας του δέρματος.

Τα ρετινοειδή μπορούν να μειώσουν την ακμή, να συρρικνώσουν τους μεγάλους πόρους, να εξομαλύνουν τον τόνο στο δέρμα, να αντιμετωπίσουν προκαρκινικές αλλοιώσεις στο δέρμα και να χτίσουν κολλαγόνο.

Ωστόσο δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται από γυναίκες στην εγκυμοσύνη ή γυναίκες που θηλάζουν.

Τα ρετινοδειδή μπορούν να προκαλέσουν ερυθρότητα και ξηρότητα τις πρώτες εβδομάδες. Θα πρέπει να εισαχθούν στη φροντίδα δέρματος σταδιακά και με προσοχή, δήλωσε ο Friedman.

Κάποτε, μια 23χρονη ασθενής πλησίασε τον Friedman καθώς είχε ακούσει ότι το μπότοξ εκτός από τη χρήση του για την άμβλυνση ρυτίδων είναι επίσης αποτελεσματικό στην πρόληψη της δημιουργίας των ρυτίδων.

Ο ειδικός την αποθάρρυνε. Δεν πιστεύει στην αντιμετώπιση ρυτίδων που δεν μπορεί να δει κάποιος. Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι το μπότοξ είναι αποτελεσματικό σαν προληπτικό εργαλείο, δήλωσε.

Σύμφωνα με τον ειδικό μακροχρόνια υπερχρήση του φαρμάκου θα μπορούσε πιθανόν να οδηγήσει σε ατροφία των μυών. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση γήρανσης στο πρόσωπο παρά την έλλειψη ρυτίδων.

Ο Zeichner, ορισμένες φορές αποθαρρύνει 20χρονους που επιθυμούν να κάνουν μπότοξ επειδή βλέπουν ελαττώματα που δεν μπορεί να δει κανείς άλλος.

Ζούμε στην εποχή του photoshop, δήλωσε, και ορισμένοι νέοι πιστεύουν ότι φωτογραφίες διάσημων που έχουν υποστεί επεξεργασία μπορούν να γίνουν πραγματικότητα. Δεν μπορούν, κατέληξε ο ειδικός.

 

Πηγές:
Ξένος τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Θα κινηθεί νομικά ο Γ. Καλλιάνος για τον θάνατο του πατέρα του - Επιρρίπτει ευθύνες σε γιατρούς
ECDC: Κρούσματα λιστερίωσης απο καπνιστό σολομό σε τρεις χώρες
Οπιοειδή στην εγκυμοσύνη: Καμία σύνδεση με ψυχιατρικές επιπτώσεις στα παιδιά [μελέτη]