Σήμερα με διάφορα ενέσιμα υλικά (botox, υαλουρονικό οξύ, μεσοθεραπεία) διορθώνονται ρυτίδες, ατέλειες, επιτυγχάνεται γέμισμα σε σημεία που χρειάζεται κ.α.

Οι θεραπείες αυτές γίνονται στο ιατρείο του πλαστικού χειρουργού και η επιστροφή στις δραστηριότητες είναι άμεση!
Η βοτουλινική τοξίνη (botox) – το πιο δημοφιλές ενέσιμο υλικό - είναι μια φυσική επεξεργασμένη πρωτεΐνη, που σε πολύ μικρές δόσεις, δρα στο μυ με αποτέλεσμα την αναστολή της μετάδοσης του νευρικού ερεθίσματος, ώστε ο μυς να μην κάνει συσπάσεις. Εφαρμόζεται και δρα τοπικά χωρίς να απορροφάται από τον οργανισμό. Μετά την πάροδο της θεραπείας οι ρυτίδες επανέρχονται στην προηγούμενη κατάστασή τους. Ανάλογα με την ποσότητα του υλικού που θα χρησιμοποιηθεί και τη δύναμη των μυών του ατόμου χρειάζεται επανάληψη συνήθως μετά από 4-6 μήνες.

Το botox είναι απόλυτα ασφαλές, με σπάνιες και μικρής διάρκειας παρενέργειες (όπως ελαφρά ζάλη, πονοκέφαλο ή τοπική αλλεργική αντίδραση), που και αυτές είναι αναστρέψιμες. Δεν πονάει, μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις αν η ένεση συναντήσει κάποιο νεύρο ή φλέβα. Επίσης καλό είναι να αποφύγει κανείς το λούσιμο και τη γυμναστική την ίδια μέρα της εφαρμογής και το πιστολάκι για τα μαλλιά για δύο μέρες μετά. Απαραίτητη βέβαια προϋπόθεση είναι να εφαρμόζεται από έμπειρο και εξειδικευμένο γιατρό. Η θεραπεία απευθύνεται σε άντρες και γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας που βρίσκονται σε περίοδο της ζωής τους κατά την οποία αρχίζει η περιοχή στο μέτωπο και γύρω από τα μάτια να δείχνει κουρασμένη και να φαίνονται πιο έντονα οι ρυτίδες έκφρασης. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί από γυναίκες νεαρής αλλά και μεγαλύτερης ηλικίας, που θέλουν να εξαφανίσουν τις ρυτίδες στο πρόσωπό τους. Η χρήση του δεν σχετίζεται με την ηλικία, αλλά με τις ανάγκες που έχει κάθε γυναίκα.

Τι μπορεί να συμβεί στις γυναίκες που χρησιμοποιούν πολύ συχνά τις ενέσεις με botox;

Μερικές φορές οι γυναίκες επιθυμούν να γίνεται η εφαρμογή πολύ συχνά για να έχουν διαρκώς το τέλειο αποτέλεσμα. Το botox είναι καλό να γίνεται το πολύ 2 με 3 φορές το χρόνο. Αν έχει πραγματοποιηθεί σε μεγαλύτερη συχνότητα τότε θα χρειαστεί να περιμένουμε να περάσει η δράση του, για να το επαναλάβουμε μετά από 4-5 μήνες.

Τι μπορεί να συμβεί αν το υλικό εφαρμοστεί σε μεγάλη ποσότητα;

Για να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα, καλό είναι να εφαρμόζεται τόση ποσότητα όση χρειάζεται. Κάθε πρόσωπο είναι διαφορετικό και έχει ξεχωριστές ανάγκες. Ο πλαστικός χειρουργός θα αποφασίσει την ποσότητα που χρειάζεται. Επίσης, είναι χρήσιμο η γυναίκα να αναφέρει στον γιατρό της το χρονικό διάστημα μετά από το οποίο είδε βελτίωση ύστερα από την προηγούμενη εφαρμογή botox.

Πού οφείλεται η αφύσικη «παγωμένη» εικόνα μετά τη χρήση του botox;

Ορισμένες φορές μετά τη χρήση botox παρατηρούμε μια αφύσικη «παγωμένη» εικόνα, η οποία οφείλεται στην έγχυση μεγάλης ποσότητας υλικού. Για να αποφευχθεί αυτό χρειάζεται ο γιατρός να εξετάσει πρώτα το πρόσωπο της ασθενούς και να αξιολογήσει την δραστηριότητα των μυών του προσώπου της, πριν προχωρήσει στην εφαρμογή, έτσι ώστε να εισαγάγει την κατάλληλη ποσότητα botox. Αν δημιουργηθεί το «παγωμένο look» (υπερδιόρθωση), χρειάζεται να κάνετε υπομονή. Η εικόνα θα βελτιωθεί μετά από 2-3 μήνες.

Ποιος είναι ο σωστός τρόπος χρήσης του botox;

Για τη σωστή χρήση του botox πρέπει να τηρούνται οι κανόνες συντήρησής του. Το botox πρέπει να φυλάσσεται στην κατάψυξη. Αφού γίνει η μείξη με φυσιολογικό ορό, πρέπει να χρησιμοποιηθεί μέσα σε 2-3 ημέρες. Αν έχει περάσει το διάστημα αυτό ή αν δεν έχει μείνει στην κατάψυξη, μπορεί η δράση του να εξασθενήσει. Επομένως θα χρειαστεί να γίνει επανάληψη.

Το υαλουρονικό οξύ χρησιμοποιείται σε ενέσιμη μορφή για να γεμίσει επιφανειακές αλλά και πιο βαθιές ρυτίδες στο πρόσωπο ή για να δώσει όγκο σε χείλη, ζυγωματικά και βαθουλωμένα μάγουλα. Καλύπτοντας έτσι τα κενά που αφήνει ο χρόνος. Παρόλα αυτά οι εξελίξεις δεν σταματούν, αντίθετα στοχεύουν σε όσο το δυνατόν καλύτερα και πιο ασφαλή αποτελέσματα. Ένα από τα πιο δημοφιλή fillers είναι το υαλουρονικό οξύ που αποτελεί ένα απόλυτα ασφαλές ενέσιμο υλικό το οποίο χρησιμοποιείται τα τελευταία 15 χρόνια τουλάχιστον. Είναι φιλικό προς το ανθρώπινο δέρμα, αφού άλλωστε αποτελεί φυσιολογικό συστατικό του οργανισμού μας, και δεν προκαλεί αλλεργίες. Τι έχει αλλάξει όμως σε ότι αφορά τη χρήση του στον τομέα της αντιγήρανσης;

Πλέον η δράση του υαλουρονικού οξέως δεν περιορίζεται μόνο στο γέμισμα των ρυτίδων τοπικά, αφού βρίσκει και άλλες εφαρμογές. Μια από αυτές είναι η μεσοθεραπεία, που εφαρμόζεται σε όλο το πρόσωπο για να του προσφέρει λάμψη, καθώς και ενυδάτωση εκ των έσω. Το υαλουρονικό οξύ δηλαδή μπορεί να εφαρμοστεί σε όλο το πρόσωπο με μικρές βελόνες εξασφαλίζοντας εξαιρετικό αποτέλεσμα αναζωογόνησης και λάμψης.

Επίσης μπορεί να εφαρμοστεί σε περιπτώσεις που επιθυμούμε να δώσουμε όγκο στα χείλη, στα ζυγωματικά ή στις παρειές – μάγουλα (το σημείο εκείνο του προσώπου που του προσδίδει ένα οβάλ σχήμα). Σημεία από τα οποία χάνεται συνήθως ο όγκος κατά τη διαδικασία της γήρανσης, αδειάζοντας έτσι το πρόσωπο. Με την τοποθέτηση του υαλουρονικού στα κατάλληλα σημεία, τονίζουμε τα ζυγωματικά και το αποτέλεσμα δείχνει πιο φυσικό.

Διαφορετικά είδη για διαφορετικές εφαρμογές

Εκτός από την τοποθέτηση του υλικού στα κατάλληλα σημεία για να πετύχουμε το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα, μεγάλη σημασία έχει και η εφαρμογή του κατάλληλου είδους υαλουρονικού στην εκάστοτε περιοχή από τον ειδικό. Έτσι πιο λεπτόρευστο υλικό θα χρησιμοποιηθεί στα επιφανειακά στρώματα της επιδερμίδας, ενώ πιο παχύρευστο για τις ρυτίδες έκφρασης.

Ανάλογα με το είδος του το υαλουρονικό οξύ μπορεί να εφαρμοστεί σε διάφορα σημεία του προσώπου για να:

  • Επαναφέρει τον όγκο του προσώπου, μεταξύ άλλων σε παρειές, ζυγωματικά και πηγούνι (διάρκεια 18 – 24 μήνες).
  • Βελτιώσει τις πτυχές σε παρειές, πηγούνι, κάτω τριτημόριο προσώπου και ρινοχειλικές αύλακες, ενώ ενδείκνυται για την πλήρωση των βαθιών εντυπωμάτων (διάρκεια έως 15 μήνες).
  • Βελτιώσει τις περιοχές γύρω από τα χείλη, το στόμα και τα μάτια, καθώς επίσης μειώνει και την εμφάνιση των λεπτών γραμμών (διάρκεια έως 12 μήνες).

Μετά τη χρήση τους: Προσέχουμε την υγιεινή της περιοχής που έχει γίνει η εφαρμογή, για να αποφύγουμε πιθανή μόλυνση ή ερεθισμό. Αποφεύγουμε να τοποθετούμε κρέμες στο πρόσωπό μας χωρίς την έγκριση του γιατρού και αφήνουμε το μακιγιάζ για την επόμενη μέρα της εφαρμογής.

Μεγαλύτερη διάρκεια!

Σε σχέση με το παρελθόν που η εφαρμογή των ενέσιμων fillers απαιτούσε επανάληψη ακόμα και δύο φορές το χρόνο ή το λιγότερο κάθε δώδεκα μήνες, η επέκταση του διαστήματος επανάληψης των νέων fillers στους 15 ή στους 18 μήνες θεωρείται σίγουρα ένα ακόμα πλεονέκτημα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις η διάρκεια του αισθητικού αποτελέσματος μπορεί να διαρκέσει ακόμα και δύο χρόνια.

Χωρίς πόνο!

Η νέα προηγμένη γενιά εμφυτευμάτων διαθέτει ενσωματωμένο αναισθητικό τοπικής δράσης (λυδοκαΐνη) με αποτέλεσμα το αίσθημα του πόνου να μηδενίζεται!

Πότε πρέπει να αποφεύγονται τα ενέσιμα

Τα ενέσιμα είναι καλό να αποφεύγονται όταν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα υγείας ή δερματοπάθειες. Αν υπάρχει κάποιος ερεθισμός στην περιοχή αποφεύγεται η εφαρμογή έως ότου υποχωρήσει. Επίσης αν υπάρχουν αιματολογικά ή αυτοάνοσα νοσήματα.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σοβαρός τραυματισμός αστυνομικού στο Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός στο βόλει
ΕΕ: Ενιαίοι κανόνες για καλύτερη προστασία σκύλων και γατών
Φάρμακο για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα φάνηκε πως καταστέλλει την εξέλιξη του διαβήτη τύπου 1 [μελέτη]