Γυναικομαστία: έφηβοι και άνδρες ταλαιπωρούνται συχνά, σε κάποιο βαθμό, από το πρόβλημα του μεγάλου στήθους, που θυμίζει, πολλές φορές, μαστό με γυναικεία χαρακτηριστικά. Η λύση στο πρόβλημα είναι χειρουργική, την οποία αναζητούν όλο και περισσότερο για αρρενωπότερη εμφάνιση και βελτιωμένη ποιότητα ζωής. Πώς, όμως, οι ενδιαφερόμενοι θα εξασφαλίσουν το επιτυχημένο αισθητικό αποτέλεσμα;

Ακριβής διάγνωση

Ο πλαστικός χειρουργός, μέσα από την κλινική εξέταση του άνδρα, θα αξιολογήσει αν το πρόβλημά του συνιστά αληθή γυναικομαστία ή ψευδογυναικομαστία, δηλαδή  παρουσία μόνο αυξημένου υποδόριου λίπους στην περιοχή του μαστού, που μπορεί να εμφανίσει ένας υπέρβαρος. Έπειτα από τη λήψη λεπτομερούς ιατρικού ιστορικού, ο ενδιαφερόμενος θα προχωρήσει σε ειδικό ορμονολογικό έλεγχο και μια σειρά άλλων εργαστηριακών εξετάσεων προκειμένου να προσδιοριστούν τα ακριβή αίτια της γυναικομαστίας και η καταλληλότερη αντιμετώπισή της. Αν και το θέμα της γυναικομαστίας, τις περισσότερες φορές, είναι ανεξάρτητο του σωματικού βάρους, οι άνδρες, που έχουν παραπάνω κιλά, καλό είναι να ακολουθήσουν ένα πρόγραμμα αδυνατίσματος πριν προχωρήσουν στην επέμβαση.

Σωστή προετοιμασία

Η διακοπή, δύο εβδομάδες πριν την επέμβαση, της χρήσης των σκευασμάτων που περιέχουν ασπιρίνη και αντιπηκτικά, περιλαμβάνονται, συνήθως, στις προεγχειρητικές οδηγίες του πλαστικού χειρουργού. Για τη διασφάλιση της γρήγορης επούλωσης της χειρουργημένης περιοχής οι υποψήφιοι για την επέμβαση χρειάζεται να μετριάσουν το κάπνισμα λίγες εβδομάδες πριν το χειρουργείο, ενώ αν κάνουν αποτρίχωση στο στήθος να την αποφύγουν το προεγχειρητικό διάστημα.

Επιλογή της κατάλληλης τεχνικής

Ο βαθμός της γυναικομαστίας καθορίζει και την τεχνική, που θα επιλεγεί για τη χειρουργική της αντιμετώπιση. Η επέμβαση πραγματοποιείται, συνήθως, με λιποαναρρόφηση, η οποία, χάρη στις μικροκάνουλες νέας τεχνολογίας, προσφέρει ακρίβεια και ατραυματικότητα. Στη συνέχεια, ο πλαστικός χειρουργός προχωρά στην αφαίρεση της περίσσειας του μαζικού αδένα μέσω μιας μικροσκοπικής τομής στη θηλαία άλω.

Αν το μέγεθος του προβλήματος είναι μεγαλύτερου βαθμού (δευτέρου και τρίτου) συνήθως χρειάζεται και αφαίρεση δέρματος. Σε αυτές τις περιπτώσεις εφαρμόζεται η τεχνική «πουγκιού» - purse string, με την οποία οι τομές περιορίζονται γύρω από τη θηλαία άλω (περιθηλαία τομή), εξασφαλίζοντας σχεδόν αδιόρατες ουλές.

Στη συνέχεια, το λίπος, που αφαιρέθηκε, αξιοποιείται -με την επέμβαση της λιπογλυπτικής- για τη σμίλευση γειτονικών περιοχών και μεγιστοποίηση του αποτελέσματος.

Η σημασία  των μετεγχειρητικών οδηγιών

Η επιστροφή στην εργασία και στις άλλες καθημερινές δραστηριότητες μπορεί να γίνει, συνήθως, άμεσα μετά την επέμβαση. Ωστόσο, πολύ σημαντική για το ιδανικό αισθητικό αποτέλεσμα είναι η χρήση του ειδικού ελαστικού γιλέκου για το χρονικό διάστημα, που θα συστήσει ο γιατρός. Για την επάνοδο στις πλήρεις δραστηριότητες δεν υπάρχει κάποια απόλυτη οδηγία αλλά ο καθένας πρέπει να «ακούσει» το σώμα του.

Ανάδειξη του αισθητικού αποτελέσματος

Για να είναι το αισθητικό αποτέλεσμα μόνιμο «απαιτεί» από τους υποβληθέντες σταθερό σωματικό βάρος και αποφυγή των μεγάλων αυξομειώσεών του. Επιπλέον, η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, που να περιλαμβάνει τη σωματική άσκηση αλλά και ειδικότερα την εκγύμναση της περιοχής του στήθους, θα αναδείξει ακόμα περισσότερο το αισθητικό τους αποτέλεσμα.

Αν βιώνετε το πρόβλημα της γυναικομαστίας, αξίζει να αποφασίσετε την ανώδυνη, σύντομη και ασφαλή επέμβαση για την αντιμετώπισή της, που ομορφαίνει χωρίς να αφήνει το στίγμα της και η «ανταμοιβή» της είναι πολύπλευρη για την ποιότητα ζωής!

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ενώσεις Ασθενών: Ανάληψη δράσης για άμεση και ισότιμη πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες
Ογκολογία το 2024: Οι τάσεις των κλινικών δοκιμών παγκοσμίως
"Λαϊκό": Για πρώτη φορά, ράντζα στη Μονάδα Μεταμοσχεύσεων