Ποιοι είναι οι λόγοι που οδηγούν συνήθως μια γυναίκα με μεγάλο στήθος να κάνει πλαστική επέμβαση σμίκρυνσης μαστών;

Η μειωτική μαστοπλαστική (όπως λέγεται η σμίκρυνση) εκτελείται σε περιπτώσεις αδενικής μεγαλομαστίας και γιγαντομαστίας. Οι καταστάσεις αυτές δημιουργούν στη γυναίκα ποικίλες ψυχολογικές διαταραχές που απορρέουν από τον περιορισμό των φυσικών και αθλητικών δραστηριοτήτων, από τη δυσκολία επιλογής ρούχων, από την επικέντρωση των σχολίων ή και των βλεμμάτων στους μεγάλους μαστούς κ.λ.π.

Πέρα όμως από τις διαταραχές στον ψυχολογικό τομέα, το μεγάλο μέγεθος των μαστών δημιουργεί και σωματικά συμπτώματα, τα κυριότερα από τα οποία είναι:

  • πονοκέφαλος, πόνος στον αυχένα και στην πλάτη
  • βαθιές δερματικές αύλακες από τις τιράντες του στηθόδεσμου
  • μυκητιάσεις και άλλες δερματοπάθειες στην υπομαστική πτυχή και
  • έντονο πόνο στον μαστό πριν την περίοδο.

Όλα τα παραπάνω συμπτώματα γίνονται εντονότερα καθώς περνούν τα χρόνια και αναγκάζουν τελικά τη γυναίκα να καταφύγει στον πλαστικό χειρουργό. Με άλλα λόγια, η σμίκρυνση των μαστών δεν θεωρείται τόσο επέμβαση ‘καλλωπισμού’, όσο επέμβαση που γίνεται για να προλάβει ή για να θεραπεύσει διάφορα σωματικά προβλήματα.

Ποια είναι η ιδανική ηλικία για τη μειωτική μαστοπλαστική;

Η επέμβαση είναι καλύτερο να εκτελείται μετά την ολοκλήρωση της ανάπτυξης του μαζικού αδένα, δηλαδή μετά το 18ο έτος της ηλικίας. Στον κανόνα αυτό όμως υπάρχουν και εξαιρέσεις.

Πόσο καιρό μετά την επέμβαση είναι εμφανές το αποτέλεσμα;

Το αποτέλεσμα είναι άμεσα ορατό, παρά το γεγονός ότι υπάρχει κάποιο οίδημα, δηλαδή ‘πρήξιμο’ στους μαστούς. Πάντως, η τελική μορφή των μαστών αποκτάται μετά από 3 έως 6 μήνες.

Η σμίκρυνση μαστών θεωρείται ασφαλής επέμβαση;

Πρόκειται για μία απόλυτα ασφαλή επέμβαση, με την προϋπόθεση ότι ο γιατρός είναι έμπειρος και η υποψήφια δεν πάσχει από διάφορα άλλα νοσήματα, όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας