Ο λιπώδης ιστός βρίσκεται αμέσως κάτω από το δέρμα, δηλαδή στον υποδόριο ιστό, ο οποίος όμως δεν έχει το ίδιο πάχος σε όλο το σώμα. Στους γλουτούς και στην κοιλιά, για παράδειγμα, έχει μεγάλο πάχος, ενώ μπροστά από την κνήμη ελάχιστο.

Το λίπος λειτουργεί ως μονωτικό σώμα και αποτελεί σπουδαία πηγή ενέργειας για τον οργανισμό. Σε άτομα που δεν ασκούνται και τρώνε πολύ μπορεί να παρατηρηθεί μεγάλη αύξηση του λίπους, κυρίως στην κοιλιά και στους γλουτούς.

Οι τοπικές αυτές αυξήσεις του λίπους αντιμετωπίζονται σήμερα με μεθόδους της πλαστικής χειρουργικής.

Δύο είναι κυρίως οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται: η λιποαναρρόφηση και η λιπομεταφορά.

Λιποαναρρόφηση

Είναι μια διαδικασία που μπορεί να σμιλεύσει το σώμα με την αφαίρεση ανεπιθύμητου λίπους από συγκεκριμένες περιοχές όπως η κοιλιά, οι μηροί, οι γλουτοί, τα γόνατα, οι βραχίονες, το πηγούνι, οι παρειές και ο λαιμός.

Τα τελευταία χρόνια η λιποαναρρόφηση (επίσης γνωστή και ως λιποπλαστική ή λιπογλυπτική) βελτίωσε τα αποτελέσματά της, χρησιμοποιώντας διάφορες νέες μεθόδους, όπως οι υπέρηχοι, τα laser, οι μηχανικές δονήσεις, η οιδηματώδης τεχνική διήθησης, οι οποίες παρέχουν πιο ικανοποιητικά αποτελέσματα και γρηγορότερη επάνοδο στις καθημερινές δραστηριότητες.

Αν και τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη δίαιτα και την άσκηση, η λιποαναρρόφηση μπορεί να αφαιρέσει το λίπος από περιοχές όπου αυτό επιμένει.

Εάν η ποσότητα του λίπους που θα αφαιρεθεί είναι μικρή, συνήθως χορηγείται τοπική αναισθησία μαζί με κάποιο ηρεμιστικό, ενώ εάν είναι πιο μεγάλη, η γενική αναισθησία αποτελεί την καλύτερη και ασφαλέστερη μέθοδο.

Οι προϋποθέσεις

Οι καλύτεροι 'υποψήφιοι' για λιποαναρρόφηση είναι άνθρωποι με κανονικό και σταθερό βάρος, ελαστικό δέρμα και περιοχές όπου παρατηρείται περίσσεια λίπους. Πρέπει να είναι υγιείς, ψυχολογικά σταθεροί και να έχουν ρεαλιστικές προσδοκίες.

Η ηλικία δεν αποτελεί σημαντική παράμετρο. Ωστόσο, οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ασθενείς μπορεί να έχουν χάσει σημαντικό μέρος από την ελαστικότητα του δέρματός τους και να μην μπορούν να επιτύχουν τα ίδια αποτελέσματα με έναν νεότερο ασθενή.

Δεν συνιστάται η λιποαναρρόφηση για άτομα με ιατρικά προβλήματα, όπως διαβήτη, καρδιοπάθεια, πνευμονοπάθεια, κακή κυκλοφορία του αίματος.

Το αποτελέσματα

Η λιποαναρρόφηση είναι ασφαλής επέμβαση, εφόσον ο ιατρός είναι κατάλληλα καταρτισμένος, οι ασθενείς επιλέγονται προσεκτικά και γίνεται σε κατάλληλα εξοπλισμένο χειρουργείο.

Τα αποτελέσματα δεν είναι ορατά την αμέσως την επόμενη ημέρα του χειρουργείου, ωστόσο γίνονται προοδευτικά εμφανή έπειτα από περίπου τέσσερις έως έξι εβδομάδες, όταν υποχωρήσει το μεγαλύτερο μέρος του οιδήματος. Ο πόνος σπανίως αποτελεί πρόβλημα και ελέγχεται εύκολα με τα κλασικά αναλγητικά.

Λιπομεταφορά

Η πλαστική χειρουργική χρησιμοποιεί τον λιπώδη ιστό για να δώσει όγκο σε διάφορα σημεία του σώματος. Με την κλασική μέθοδο της λιποαναρρόφησης μπορεί ο πλαστικός χειρουργός να συλλέξει λίπος από κάποιο σημείο όπου υπάρχει σε περίσσεια, όπως η κοιλιακή χώρα και οι γλουτοί, και να το μεταφέρει αλλού.

Η συλλογή των λιποκυττάρων πρέπει να γίνει με χαμηλότερη αρνητική πίεση απ’ ό,τι συνήθως (με τη χρήση σύριγγας και όχι χειρουργικής αναρρόφησης). Τα λιποκύτταρα έχουν τη δυνατότητα να επιβιώσουν εκτός οργανισμού μέσα στη σύριγγα για αρκετό χρονικό διάστημα χωρίς να καταστραφούν.

Ειδικές κάνουλες έγχυσης μπορούν να προσαρμοστούν στη σύριγγα που περιέχει το αναρροφημένο λίπος και έτσι να επανεγχυθεί το λίπος στον οργανισμό με μεγάλη ακρίβεια και ασφάλεια.

Δεν επιβιώνουν όλα τα λιποκύτταρα που θα επανεισαχθούν στον οργανισμό, γι’ αυτό και συνήθως χρειάζεται 'υπερδιόρθωση' της υπό αντιμετώπιση περιοχής. Όταν υποχωρήσει το οίδημα και απορροφηθούν τα κύτταρα που δεν θα επιβιώσουν, τότε το αποτέλεσμα φτάνει στο επιθυμητό επίπεδο, συνήθως έπειτα από 3 - 6 εβδομάδες.

Η διαδικασία αυτή ονομάζεται λιπομεταφορά και έχει χρησιμοποιηθεί σε πολλές περιοχές του σώματος, τόσο για αισθητικούς λόγους όσο και για αποκατάσταση. Για παράδειγμα, έπειτα από ένα ατύχημα ή μια ογκολογική επέμβαση, είναι πιθανό να παρουσιαστεί εμβύθιση στην επιφάνεια του δέρματος.

Εκεί μπορεί να μεταφερθεί λίπος από άλλη περιοχή του σώματος και να επιτευχθεί ικανοποιητικό αποτέλεσμα χωρίς ο ασθενής να υποβληθεί σε πολύπλοκες επεμβάσεις αποκατάστασης.

Λίπος μπορεί να μεταφερθεί σε περιοχές με λιποατροφία (π.χ. λιποατροφία προσώπου σε HIV+ ασθενείς που λαμβάνουν αντιρετροϊκή αγωγή). Λίπος μπορεί να μεταφερθεί για να δώσει όγκο σε περίπτωση που αυτό κρίνεται επιθυμητό για αισθητικούς λόγους (π.χ.

αύξηση όγκου χειλέων, εξάλειψη ρινοπαρειακών ρυτίδων, στήριξη του προσώπου το οποίο με την πάροδο του χρόνου χάνει το λίπος που το στηρίζει).

Η λιπομεταφορά για αισθητικούς λόγους γίνεται εύκολα με τοπική αναισθησία και είναι μια πολύ μοντέρνα μέθοδος αντιμετώπισης προβλημάτων γήρανσης του προσώπου και του σώματος. Απαιτούνται όμως ειδικά εργαλεία, τα οποία εξασφαλίζουν την επιτυχία της μεθόδου.

Πηγές:
Γράφουν οι Παρασκευάς Κοντοές, Πλαστικός χειρουργός, Διευθυντής Κλινικής Πλαστικής Αισθητικής Χειρουργικής και Laser και Σπύρος Βλάχος, Πλαστικός χειρουργός, Επιμελητής Κλινικής Πλαστικής Αισθητικής Χειρουργικής και Laser

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αίσθημα συνεχούς κόπωσης: Τι μπορεί να σημαίνει
Αύξηση 10,1% στα τροχαία ατυχήματα τον Ιανουάριο - 49 νεκροί [πίνακας]
Αλλαγές στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας