Συχνό πρόβλημα του γυναικείου σώματος τα 'ψωμάκια' στην εξωτερική και εσωτερική επιφάνεια των μηρών, στην περιοχή της κοιλιάς και της μέσης, καθώς και στην εσωτερική πλευρά των γονάτων. Το λίπος που περιέχεται μέσα στα λιποκύτταρα του ανθρώπινου σώματος, εκτός από τις άλλες φυσιολογικές λειτουργίες του, συμμετέχει και στην εμφάνιση του σχήματος, διαμορφώνοντας τις καμπύλες του σώματος.

Aρκετές γυναίκες, αν και προσπαθούν με υγιεινή διατροφή και άσκηση να βελτιώσουν τη γραμμή τους, εμφανίζουν τοπικές συλλογές λίπους που αντιστέκονται στη δίαιτα και τη γυμναστική και επιμένουν, συχνά εξαιτίας κληρονομικών ή ορμονικών παραγόντων.

Λιποαναρρόφηση –Λιπογλυπτική

Λιποαναρρόφηση είναι η χειρουργική τεχνική της αφαίρεσης λιποκυττάρων από το ανθρώπινο σώμα, μέσα από πολύ μικρές χειρουργικές τομές, μήκους μερικών χιλιοστών και με τη βοήθεια πολύ λεπτών μεταλλικών σωλήνων και αρνητικής πίεσης, που δημιουργεί το μηχάνημα αναρρόφησης.

Σε περιπτώσεις όπου υπάρχει περιορισμένη εναπόθεση λίπους σε μικρές περιοχές (π.χ έσω γόνατο), η λιποαναρρόφηση μπορεί να γίνει με ειδικές σύριγγες και χωρίς να σας δημιουργήσει μεγάλη αναστάτωση.

Ανάλογα πάντα με το μέγεθος του προβλήματος και την έκταση της περιοχής από την οποία πρόκειται να αφαιρεθεί το περιττό λίπος, η επέμβαση μπορεί να χρειαστεί ολική ή τοπική αναισθησία. Η λιπογλυπτική ανήκει στις τεχνικές της λιποαναρρόφησης, αλλά διαφέρει από το γεγονός ότι οι κάνουλες που χρησιμοποιούνται έχουν μικρότερη διάμετρο και ειδικά στόμια, έτσι ώστε να μπορεί ο πλαστικός χειρουργός να αφαιρεί λίπος τόσο από βαθύτερα, όσο και από πιο επιφανειακά στρώματα, επηρεάζοντας περισσότερο τις καμπύλες της περιοχής και με περισσότερη έμφαση στη λεπτομέρεια.

Τεχνικές

Το είδος και το μέγεθος του προβλήματος είναι τα στοιχεία που καθορίζουν ποια τεχνική θα ακολουθήσει ο χειρουργός. Σε κάθε περίπτωση, οι επεμβάσεις λιποαναρρόφησης ή λιπογλυπτικής πρέπει να γίνονται σε κλινικές όπου πραγματοποιούνται χειρουργεία κοσμητικής ιατρικής από ειδικευμένους πλαστικούς, ώστε να περιοριστεί το ενδεχόμενο επιπλοκών.

Όπως σε κάθε χειρουργείο, πρέπει να αποφευχθεί η λήψη βιταμινών, αλκοόλ, ασπιρίνης και για διάστημα 10 ημερών πριν την επέμβαση, ενώ θα πρέπει να περιοριστεί δραστικά και το κάπνισμα.

Ανάρρωση

Όσον αφορά στην ανάρρωση, κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, αλλά σε γενικές γραμμές μικρές λιποαναρροφήσεις χρειάζονται 3-5 μέρες ξεκούρασης, ώστε να βοηθηθεί η επούλωση και να τελειοποιηθεί το αποτέλεσμα, το οποίο θα αξιολογήσει ο ιατρός μία περίπου εβδομάδα μετά την επέμβαση.

Τα αποτελέσματα της επέμβασης είναι σχεδόν μόνιμα, εάν δεν υπάρξει πολύ μεγάλη και απότομη αύξηση βάρους.

Συμβουλή

Το δέρμα στην περιοχή της λιπογλυπτικής, θα πρέπει να είναι σε καλή κατάσταση, ενυδατωμένο και αν υπάρχει υποψία ερεθισμού η επέμβαση θα πρέπει να γίνει αφού αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.


Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο