Τι είναι η Λιπογλυπτική;

Λιπογλυπτική ονομάζεται η επέμβαση κατά την οποία αφαιρείται το περίσσιο λίπος από διάφορες περιοχές του σώματος, όπως κοιλιά, γόνατο, μηροί, λαιμός κ.α. Ως επέμβαση είναι πιο εξελιγμένη μορφή της λιποαναρρόφησης. Η διαφορά τους έγκειται στο μέγεθος της διαμέτρου της κάνουλας που χρησιμοποιείται για την αφαίρεση του περίσσιου λίπους. 

Ποιός είναι κατάλληλο άτομο για να κάνει αυτή την επέμβαση;

Η λιπογλυπτική απευθύνεται σε γυναίκες αλλά και σε άνδρες για την αντιμετώπιση εντοπισμένων εναποθέσεων λίπους που δεν υποχωρούν με δίαιτα και άσκηση. Τα άτομα που θα αποφασίσουν να κάνουν την επέμβαση πρέπει να είναι νεαρής έως μέσης ηλικίας, το σωματικό τους βάρος να μην απέχει πολύ από το ιδανικό και να έχουν άριστη ελαστικότητα δέρματος.

Πώς γίνεται η επέμβαση;

Δημιουργούνται μικρές τομές στην περιοχή και οι ειδικές λεπτές κάνουλες αφαιρούν το λίπος. Αφαιρείται όχι μόνο λίπος από τον λιπώδη ιστό που βρίσκεται βαθιά κάτω από το δέρμα αλλά και λίπος που βρίσκεται κοντά στην επιδερμίδα, βελτιώνοντας έτσι την εξωτερική όψη του δέρματος. Η επέμβαση γίνεται με μέθη ή γενική αναισθησία, ανάλογα με την έκταση του προβλήματος.

Η επέμβαση διαρκεί 1-3 ώρες και δεν απαιτείται νοσηλεία, εκτός και αν το επιθυμεί ο ασθενής. Το οριστικό αποτέλεσμα είναι ορατό σε 3-6 μήνες. Ωστόσο, η διαφορά με το πριν είναι ήδη εμφανής από τον πρώτο μήνα. Η λιπογλυπτική έχει μόνιμα αποτελέσματα εφόσον το βάρος του ατόμου διατηρείται σταθερό και ο ασθενής ακολουθήσει μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή.

Ποιες είναι οι ενδεχόμενες ενδεχόμενες επιπλοκές;

Οι επιπλοκές είναι σπάνιες και ελάχιστες. Ωστόσο, ενδέχεται να παρουσιασθούν ασυμμετρίες και κυματισμοί στις περιοχές που πραγματοποιήθηκε η λιπογλυπτική.

Η λιπογλυπτική δεν βοηθάει στην ελάττωση του βάρους ούτε στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Έτσι, πριν κάποιος αποφασίσει να προχωρήσει στην επέμβαση πρέπει να συμβουλευτεί έναν έμπειρο πλαστικό χειρουργό και η επέμβαση είναι απαραίτητο να γίνεται σε οργανωμένη κλινική. 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
‘’Η παιδιατρική στη σημερινή πραγματικότητα’’ - Διημερίδα στο Παπαγεωργίου
Εφαρμογή Ψηφιακών Εργαλείων για την Ποιότητα της Φροντίδας στον Ογκολογικό Τομέα
Ο αέρας που αναπνέουμε και η καρδιαγγειακή μας υγεία