Ω σώμα του καλοκαιριού γυμνό
Φαγωμένο από το λάδι και το καμένο αλάτι
Σώμα του βράχου και ρίγος της καρδιάς

Οδυσσέας Ελύτης

Στη σύγχρονη εποχή, τα άτομα γίνονται συνειδητοποιημένα και ενεργητικά εμπλεκόμενα στη διαχείριση και διατήρηση της εμφάνισης του σώματός τους, αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητά του τόσο σαν προσωπικό μέσο όσο και σαν κοινωνικό σύμβολο που μεταφέρει μηνύματα για την ταυτότητά τους.

Οι σκέψεις, οι αντιλήψεις και τα συναισθήματα που έχουν τα άτομα για το σώμα τους, αποτελούν βασικό παράγοντα στη διαμόρφωση της αυτοεκτίμησής τους και του τρόπου με τον οποίο σχετίζονται με τους γύρω τους.

Τους καλοκαιρινούς μήνες, κατά τη διάρκεια των οποίων πολλά σημεία του σώματος δεν καλύπτονται από ρούχα και το σώμα βρίσκεται εκτεθειμένο στο φως, η ανασφάλεια για την εμφάνισή μας και τις σωματικές μας ατέλειες μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την αίσθηση της αυτοαξίας, τη διάθεση, τη συμπεριφορά, την κοινωνικότητα και συνολικά την ποιότητα της ζωής μας.

Για να απολαύσετε τις μεγαλύτερες μέρες του καλοκαιριού :

  • Ανακαλύψτε και αναδείξτε τα σημεία της εμφάνισής σας που σας κάνουν να νιώθετε θετικά απέναντι στον εαυτό σας, και να είστε σίγουροι ότι θα τα ανακαλύψουν και οι άλλοι όταν εσείς τα προβάλλετε και αναδείξετε τη μοναδικότητά σας.
  • Συνηθίστε να σκέφτεστε το σώμα σας και στο πλαίσιο των συναισθημάτων που μπορείτε να αντλήσετε από αυτό. Το σώμα μας μπορεί να μας κάνει όλους να νιώθουμε όμορφα, ανεξάρτητα από τις διαστάσεις, το σχήμα και τα χαρακτηριστικά του.
  • Απολαύστε και χαρείτε το σώμα σας : εκτιμήστε αυτά που μπορεί να σας προσφέρει, όλα όσα μπορεί να κάνει το σώμα σας για εσάς. Η καθημερινή μας σχέση με το σώμα μας συχνά μας κάνει να το θεωρούμε δεδομένο και να ξεχνάμε το λειτουργικό του ρόλο. Κινηθείτε, περπατήστε, γυμναστείτε, διασκεδάστε και βιώστε με δυναμικό και ενεργητικό τρόπο το σώμα σας, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που σας παρέχει.
  • Μην επιτρέπετε σε αισθήματα ανησυχίας και ανεπάρκειας για το σώμα σας να σας εμποδίσουν να βιώσετε ευχάριστες εμπειρίες, σωματικές δραστηριότητες και συνθήκες σωματικής απόλαυσης, όπως κολύμβηση, αθλητισμό, χορό, επαφές με το άλλο φύλο.
  • Εκπέμψτε τα μηνύματα που εσείς θέλετε μέσω της στάσης, της έκφρασης του σώματος, τις σωματικές κινήσεις και γενικότερα της μη-λεκτικής επικοινωνίας, η οποία είναι σε όλους μας γνωστή ως γλώσσα του σώματος. Χρησιμοποιείστε την για να πείτε όσα δε μπορείτε ή διστάζετε να εκφράσετε με λόγια και γοητεύστε τους γύρω σας.
  • Βάλτε τα στοιχεία του αυθορμητισμού, της φαντασίας και του ρίσκου τόσο στις κοινωνικές σας σχέσεις όσο και στις σχέσεις με το άλλο φύλο. Τίποτα δε μπορεί να λειτουργήσει περισσότερο καταστροφικά για τις σχέσεις όσο οι αναστολές και οι υπερβολικοί φόβοι για τυχόν αρνητικά σχόλια ή απόρριψη που πηγάζουν από ανασφάλειες για το σώμα. Όταν δεν νιώθουμε ιδιαίτερα ασφαλείς για την εμφάνισή μας θεωρούμε πως αξίζουμε λιγότερα και πως πρέπει να επιδιώκουμε λιγότερα, στερώντας από τον εαυτό μας την ευκαιρία να βιώσει ευτυχισμένες στιγμές.
  • Γίνετε πιο εξωστρεφείς και δραστήριοι : διοργανώστε φιλικές συναντήσεις, πάρτι, υπαίθριες δραστηριότητες και οτιδήποτε μπορεί να συσφίξει τις σχέσεις σας με τους γύρω σας, ξεκινήστε κάποια νέα και πρωτόγνωρη ασχολία που να ταιριάζει στα ενδιαφέροντά σας.
  • Αξιοποιείστε όλες τις αισθήσεις σας (όραση, αφή, όσφρηση, ακοή, γεύση), χωρίς διαχωριστικές γραμμές, για να βιώσετε διάφορες μορφές και παραλλαγές της ενσώματης εμπειρίας (απολαύστε ένα θερινό σινεμά, γευτείτε τα καλοκαιρινά φρούτα, δεχθείτε μυρωδιές αρωματικών βοτάνων, χαλαρώστε περπατώντας ξυπόλητοι στην άμμο και ακούγοντας τον παφλασμό των κυμάτων, αισθανθείτε τον καυτό ήλιο και βυθιστείτε σε όμορφες σκέψεις παρακολουθώντας τον να χάνεται στη θάλασσα).

Η ελεύθερη και ανέξοδη πρόσβαση στον ήλιο και το άφθονο φως δίνει τη δυνατότητα σε όλους μας να μετατρέψουμε την ηλιακή ενέργεια σε προσωπική ενέργεια, ψυχική ευχαρίστηση, πνευματική ανάπτυξη και ατομική εξέλιξη. Μιλήστε με το σώμα σας, κάντε το ‘σύμμαχό’ σας στην υλοποίηση των επιθυμιών σας και ζήστε το μεγάλο καλοκαίρι του μεσογειακού κλίματος σε όλη του την ένταση!

Απολαυστικό καλό καλοκαίρι!

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εφαρμογή Ψηφιακών Εργαλείων για την Ποιότητα της Φροντίδας στον Ογκολογικό Τομέα
Ο αέρας που αναπνέουμε και η καρδιαγγειακή μας υγεία
Αίσθημα συνεχούς κόπωσης: Τι μπορεί να σημαίνει