Οι γρήγοροι και πιεστικοί ρυθμοί της σύγχρονης ζωής, μας στερούν, συχνά, το χρόνο που χρειάζεται να αφιερώνουμε στις σχέσεις μας και έχουν ως αποτέλεσμα να αξιολογούμε τους άλλους από την εντύπωση που μας κάνει η πρώτη τους εμφάνιση. Κεντρικό ρόλο στις καθημερινές συναναστροφές και στην εκδήλωση της κοινωνικής μας συμπεριφοράς έχει το σώμα μας. Η εικόνα που έχουμε, επομένως, για το σώμα μας αποτελεί βασικό παράγοντα για τη διαμόρφωση της αίσθησης της αυτό-αξίας μας και τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούμε με τους γύρω μας. Όμως, η εικόνα του σώματος δεν περιορίζεται μόνο σε αυτό που βλέπουμε στον καθρέφτη, περιλαμβάνει και τις σκέψεις, τις αντιλήψεις και τα συναισθήματά μας για αυτό. 

Πώς μπορείτε, όμως, να αποκτήσετε μια θετικότερη εικόνα για το σώμα σας και να απολαύσετε τα οφέλη αυτής της βελτίωσης σε προσωπικό επίπεδο ; Υπάρχουν τρόποι να λειτουργήσει το σώμα σας ως «σύμμαχος» στις σχέσεις σας;

  • Αναδείξτε τα στοιχεία της εμφάνισής σας που σας κάνουν να νιώθετε θετικά και αξιοποιείστε τα, σε συνδυασμό με τα προσόντα σας (γνώσεις, δεξιότητες), τα προσωπικά σας χαρίσματα (ταλέντα, προτερήματα) και επιτεύγματα, για να προβάλλετε τη μοναδικότητά σας.
  • Μην εστιάζετε την προσοχή σας αποκλειστικά στο σημείο του σώματός σας που δεν θεωρείτε ελκυστικό. Εάν αφήνετε τη σκέψη σας να περιστρέφεται συνέχεια γύρω από το συγκεκριμένο σημείο, το οποίο αποτελεί πηγή αρνητικών συναισθημάτων για εσάς, αυξάνετε την πιθανότητα να στραφούν και τα βλέμματα των άλλων πάνω του.
  • Μη βάζετε το σώμα σας κάτω από μεγεθυντικό φακό : Η εμμονή με τις θεωρούμενες ατέλειες ελαττώνει την ενέργειά σας και σας αποσπά την προσοχή από πιο σημαντικά ζητήματα, στερώντας σας τη δημιουργικότητα και τη δυνατότητα να εξελιχθείτε σε όλους τους τομείς της ζωής σας. Να θυμάστε ότι κανείς δεν παρατηρεί τα σωματικά ψεγάδια σας όσο εσείς οι ίδιοι.
  • Αφήστε το σώμα σας να «μιλήσει» : Συνδυάστε τη λεκτική επικοινωνία με τη μη λεκτική, η οποία είναι σε όλους μας γνωστή ως «γλώσσα του σώματος» και έχει να κάνει με τις πληροφορίες που μεταδίδει το σώμα μας, μέσω των κινήσεων και της στάσης, της έκφρασης του προσώπου, του χαμόγελου, της φωνής, του βλέμματος, των χειρονομιών, τα οποία αποτελούν ένα σημαντικό στοιχείο της δημόσιας συμπεριφοράς και αν τα αξιοποιήσετε θα εκπέμψετε τα μηνύματα που εσείς θέλετε για τον εαυτό σας.
  • Απελευθερωθείτε από τις ενδυματολογικές υποδείξεις της μόδας : Μη δίνετε την εξουσία στα μεγέθη των ρούχων και τους αριθμούς, ώστε να σας προκαλούν ανασφάλεια και συναισθήματα απόρριψης για το σώμα σας. Άν προσπαθείτε να συμμορφώσετε το σώμα σας ή να το «χωρέσετε» στα μηδέν ή small νούμερα ρούχων που προάγει η βιομηχανία της μόδας, όχι μόνο δεν θα βιώνετε συναισθηματική ικανοποίηση από τις ενδυματολογικές σας επιλογές αλλά θα έχετε διαρκώς την αίσθηση του ανικανοποίητου.
  • Εκτιμήστε την αυθεντικότητά σας :Μην μπαίνετε στη διαδικασία ανταγωνισμού και συγκρίσεων με άλλα άτομα ή με τις εξιδανικευμένες –και συχνά κατασκευασμένες- εικόνες μέσω των ΜΜΕ, θέτοντας αυστηρά κριτήρια αξιολόγησης της εξωτερικής σας εμφάνισης. Υιοθετήστε ρεαλιστικές προσδοκίες για το σώμα σας και μην προσπαθείτε να αντιγράψετε κυρίαρχα πρότυπα ομορφιάς και θηλυκότητας/ αρρενωπότητας στην προσπάθειά σας για μια ελκυστικότερη παρουσίαση του εαυτού.
  • Μη φοβάστε την οικειότητα στις σχέσεις σας. Το σώμα μας μπορεί να μας κάνει όλους να βιώσουμε ευχάριστες στιγμές, ανεξάρτητα από τις διαστάσεις, το σχήμα και τα χαρακτηριστικά του : Δείτε το επομένως, σε ένα πλαίσιο ευρύτερο από την εξωτερική του επιφάνεια, αναγνωρίζοντας την αξία των συναισθημάτων που μπορείτε να αντλήσετε από αυτό.
  • Φροντίστε το σώμα σας : Όλοι μπορούμε να ασκήσουμε γοητεία και έλξη στο άλλο φύλο, μέσω της αυτοπεποίθησης που απορρέει από ένα φροντισμένο, περιποιημένο και με υψηλά επίπεδα ευεξίας σώμα.

Καλλιεργώντας μια καλύτερη εικόνα σώματος ενισχύετε την αυτοεκτίμησή σας, γεγονός που αντανακλά θετικά και στον τρόπο με τον οποίο σας βλέπουν οι γύρω σας. Επαναδιαπραγματευτείτε, επομένως, τη σχέση με το σώμα σας, εγκαταλείψτε στο «παρασκήνιο» τις αρνητικές πεποιθήσεις που έχετε για αυτό και αφήστε το σώμα σας να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στις σχέσεις σας!

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας στη Βουδαπέστη ο Μάριος Θεμιστοκλέους
Άδωνις Γεωργιάδης: Δεν θέλουμε πόλεμο με τους γιατρούς
Σε 16 ανέρχονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα πανώλης μικρών μηρυκαστικών