Άλλη μία κλασική ψυχοσωματική διαταραχή είναι η ελκώδης ή βλεννώδης κολίτιδα. Η ελκώδης κολίτιδα είναι μία μορφή φλεγμονώδους εντερικής νόσου. Τα συμπτώματά της είναι χαρακτηριστικά έλκη ή ανοιχτές πληγές και συνεχής διάρροια αναμεμειγμένη με αίμα. Η φλεγμονώδης εντερική νόσος συγχέεται συχνά με το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου όπου το παχύ έντερο παθαίνει φλεγμονή και διογκώνεται με αποτέλεσμα να μην μπορεί να απορροφήσει το νερό που χρειάζεται.

Η ελκώδης κολίτιδα αποτελεί μια έκφραση του συνδρόμου του φλεγμονώδους εντέρου. Συμπεριλαμβάνει την αρρώστια του Crohn (Κρον), η οποία αντίθετα με την ελκώδη κολίτιδα, δεν περιορίζεται στον πρωκτό, αλλά μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε μέρος του γαστρεντερικού συστήματος.

Τυπικά συμπτώματα της ελκώδους κολίτιδας είναι ο πυρετός, η διάρροια, οι εντερικοί σπασμοί και η απώλεια βάρους.
Άγχος, συναισθήματα ενοχής και δυσαρέσκεια χαρακτηρίζουν τη χρόνια μορφή αυτής της ψυχοσωματικής διαταραχής. Ένα άτομο που πάσχει από την ελκώδη κολίτιδα, είναι υπερβολικά ευσυνείδητο, εξαρτημένο από τη γνώμη των άλλων, ευαίσθητο στην ιδέα της αδικίας προς τον ίδιο τον εαυτό του ή οποιονδήποτε άλλον. Αρχικά δυσανασχετεί και έπειτα αισθάνεται ένοχος για αυτό.

Η ψυχογένεση της ελκώδους κολίτιδας ανάγεται στη λειτουργία της αφοδεύσεως και την εμπειρία που τη συνοδεύει όταν το παιδί αρχίζει να αποκτά την ικανότητα να ελέγχει τους σφιγκτήρες του και επομένως και τη δυνατότητα να υπακούει ή να αντιστέκεται στην επιθυμία της μητέρας του να το συμμορφώσει στις απαιτήσεις του πολιτισμού.

Η συγκεκριμένη ψυχοσωματική διαταραχή εμφανίζεται όταν το άτομο αρχίζει να αισθάνεται ότι δεν μπορεί πια να ελπίζει πως θα τα καταφέρει με ένα έργο που απαιτεί ευθύνη, προσπάθεια και αυτοσυγκέντρωση.
Παρόλο που εξακολουθεί τις προσπάθειές του να πετύχει αυτό που έχει αναλάβει, έχει χάσει πια την εμπιστοσύνη στον εαυτό του και δουλεύει κάτω από συνθήκες εσωτερικού καταναγκασμού.

Στην παιδική του ηλικία, οι φιλόδοξοι γονείς του, και ιδίως η μητέρα του, επιχείρησαν να του μεταβιβάσουν τη δική τους ανάγκη για επιτυχία, που το παιδί αισθανόταν υποχρεωμένο να αναλάβει ώστε να εξασφαλίσει την αγάπη τους.

Οι έρευνες για τη θεραπεία της ελκώδους κολίτιδας συνεχίζονται και ελέγχονται διάφορα φάρμακα για να διαπιστωθεί η ενδεχόμενη χρησιμότητά τους ως προς την αντιμετώπιση της πάθησης. Αλλά δεν πρέπει να μας διαφεύγει, ότι έχει προκύψει η ανάγκη στους ασθενείς να παρηγορούνται με το γεγονός ότι με τη φαρμακευτική αγωγή πρόκειται να γίνουν καλά. Ωστόσο, η ελκώδης κολίτιδα ως ψυχοσωματική διαταραχή δεν θεραπεύεται μόνο με φαρμακευτική αγωγή. Χρειάζεται ο συνδυασμός: φαρμακευτικής αγωγής και ψυχανάλυσης ή ψυχαναλυτικής ψυχοθεραπείας, ούτως ώστε τα άτομα που υποφέρουν από αυτή την πάθηση, να είναι σε θέση να συνεχίσουν μια φυσιολογική ζωή.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα