Σε όλη την Ευρώπη πιστεύουμε πως όσο περισσότερα αγαθά έχουμε, τόσο πιο ευτυχισμένοι είμαστε. Πιστεύουμε πως η ευτυχία θα μεγαλώσει, εάν αυξηθεί το επίπεδο ζωής. Και τότε παράγουμε πιο πολύ, για να καταναλώνουμε πιο πολύ και να είμαστε θεωρητικά όλοι πιο ευτυχισμένοι. Στην πραγματικότητα όμως, δεν είναι έτσι τα πράγματα. Ασθένειες, όπως η κατάθλιψη ή οι καρδιοπάθειες που οφείλονται κυρίως στο στρες, αυξάνονται δραματικά.

Ο πρώτος και ενδεχομένως ο πιο βασικός λόγος που προκαλεί στρες, είναι το διαρκές κυνήγι που έχει επίκεντρο το χρήμα και τα υλικά αγαθά που μας εξασφαλίζει. Ο άνετος τρόπος ζωής, μας έχει κακομάθει και έχει αυξήσει τις προσδοκίες μας σε σημείο ώστε οτιδήποτε ξεφεύγει από το ιδανικό που σκεφτόμαστε, να μας κάνει να αντιδρούμε πολλές φορές με σφοδρότητα, γεγονός που επηρεάζει τη ψυχική ισορροπία.

Ο θυμός είναι μία από τις καθημερινές αντιδράσεις των ανθρώπων, καθώς η καθημερινότητα και ό,τι συνεπάγεται αυτή, τους εξαγριώνει. Σύμφωνα με βρετανούς ειδικούς, οι δέκα καταστάσεις που μας εξαγριώνουν περισσότερο, είναι η μεγάλη αναμονή στα ιατρεία, το μποτιλιάρισμα, η πολυκοσμία στα λεωφορεία, τα «αστειάκια» για ευαίσθητα θέματα, οι φίλοι που δεν μας επιστρέφουν τα χρήματα που μας χρωστούν και το να μας κατηγορούν αδίκως. Επίσης θυμό προκαλεί η αναμονή στο τηλέφωνο επί πολλή ώρα, οι λάθος οδηγίες και η κλοπή.

Μία άλλη επίπτωση που έχει το συνεχές κυνήγι του χρήματος και των υλικών αγαθών, είναι το λεγόμενο εργασιακό στρες. Ειδικοί θεωρούν ότι το στρες της εργασίας έναν από τους βασικούς παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν καρδιακά προβλήματα (ο συγκεκριμένα παράγοντας κινδύνου κατατάσσεται μετά το κάπνισμα και την καθιστική ζωή). Εκτός από το στρες που προκαλεί η εργασία, υπάρχει και εκείνο που συνδέεται με το φόβο που αισθάνεται κάποιος με την προοπτική να μείνει χωρίς εργασία. Μόνο αξιοπερίεργο δεν αποτελεί το γεγονός ενός αιφνίδιου θανάτου από καρδιακή προσβολή, όταν ο εργοδότης ανακοινώνει την απόλυση στον εργαζόμενό του.

Και αυτό είναι αποτέλεσμα του στρες που ενεργοποιεί το κεντρικό νευρικό σύστημα και ιδιαίτερα ορισμένα κέντρα του εγκεφάλου, με αποτέλεσμα να απελευθερώνεται μια σειρά νευροορμονών, με κυρίαρχες τις κατεχολαμίνες. Οι ορμόνες αυτές, θεωρούνται υπεύθυνες για τη γένεση σοβαρών αρρυθμιών της καρδιάς, που σε ορισμένες περιπτώσεις οδηγούν σε απότομο σταμάτημα της λειτουργίας της.
Πάντως πρέπει να σημειωθεί ότι η καρδιακή προσβολή ύστερα από στρες, δεν εξαρτάται μόνο από την ένταση του στρες, αλλά από την ευαισθησία και την κατάσταση της υγείας του ατόμου που το υφίσταται.

‘Ετσι, το κυνήγι της ευτυχίας αποκλειστικά μέσω αγαθών που συνδέονται με το χρήμα, καταλήγει σε μπούμερανγκ, αφού αντί να βελτιώνει τη ζωή των ανθρώπων, την κάνει δυσκολότερη και πιο...επικίνδυνη.

premium.paratiritis