Νευρική ανορεξία και βουλιμία: Πρόκειται για μία σύγχρονη μάστιγα, που οφείλεται -τις περισσότερες φορές- στα κοινωνικά πρότυπα, αλλά που μπορεί να καταλήξει σε μαρτύριο με ολέθριες επιπτώσεις για την υγεία. Από νευρική ανορεξία και βουλιμία υποφέρουν πλέον ολοένα και περισσότεροι, οι οποίοι στερούν από τον εαυτό τους ακόμη και το νερό.

Τα αποτελέσματα είναι ολέθρια, καθώς η διατροφική αυτή διαταραχή μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στο θάνατο, διότι λόγω της συνεχούς πείνας ατροφούν τα όργανα. Η έλλειψη βιταμινών οδηγεί σε τριχόπτωση, ξηροδερμία, κόπωση, έλλειψη συγκέντρωσης, ακόμα και σε νεφρική και καρδιακή ανεπάρκεια.

Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που προκαλούν τη βουλιμία και την ανορεξία στα νέα κορίτσια, είναι η πίεση της κοινωνίας. Πάρτε για παράδειγμα τα πρότυπα της μόδας που ισχύουν σήμερα και βασίζονται σε ένα γυναικείο πρότυπο με διαστάσεις πλαστικής κούκλας. Αυτό αρκεί για να προκληθεί πίεση, που με τη σειρά της τους βάζει σε μία διαδικασία ...ζυγαριάς. Το πρώτο βήμα για τις αυστηρές δίαιτες έχει γίνει. Σύμφωνα με έρευνες, η αυτοεκτίμηση των ανορεξικών και των βουλιμικών γυναικών, είναι χαμηλή.

Ακόμα όμως και τα νεαρά αγόρια και οι άνδρες βρίσκονται σε κίνδυνο, καθώς και αυτοί βρίσκονται εκτεθειμένοι στις πιέσεις που προκαλούν τα κάθε λογής κοινωνικά πρότυπα. Πολλοί θέλουν να έχουν το τέλειο σώμα, ασκούνται υπερβολικά, κάνουν αυστηρή δίαιτα και παίρνουν διατροφικά συμπληρώματα ή αναβολικά. Παρόλο που πολλοί καταλήγουν τόσο αδύνατοι που το σώμα τους είναι σαν σκελετός, εν τούτοις, νιώθουν υπέρβαροι. Το σώμα τους βρίσκεται σε διαταραχή. Δεν μπορεί να ξεχωρίσει ανάμεσα στα συναισθήματα για πείνα, θυμό, θλίψη, χαρά, ή κόπωση.

Με βάση επιδημιολογικές έρευνες, στην Ελλάδα νοσεί τη στιγμή αυτή το 6% του πληθυσμού (1% από νευρική ανορεξία και 5% από νευρική βουλιμία), ενώ ένα επιπλέον 7%, φέρει μερικώς κάποια χαρακτηριστικά συμπτώματα και από τις δύο νόσους, ανεβάζοντας έτσι το συνολικό ποσοστό των πασχόντων σε περίπου 13%.

Σε πραγματικούς αριθμούς, παραπάνω από ένα εκατομμύριο έφηβοι και νεαροί ενήλικες πάσχουν από κάποια μορφή διατροφικής διαταραχής.

Μία σωστή θεραπεία μπορεί να διαρκέσει χρόνια. Τα αποτελέσματά της δεν είναι πάντοτε πετυχημένα για τον ασθενή. Στατιστικές δείχνουν, ότι τα ποσοστά ίασης ενός ασθενούς που πάσχει από ανορεξία ή βουλιμία είναι 30 %. Οι γυναίκες που πάσχουν από ανορεξία θα πρέπει να παίρνουν συγκεκριμένο αριθμό θερμίδων την ημέρα προκειμένου να αυξήσουν το βάρος τους το λιγότερο ανά εβδομάδα κατά 500 γραμμάρια. Πρέπει να μάθουν να μην είναι τόσο αυστηρές με τον εαυτό τους ως προς την διατροφή τους. Και κυρίως να μάθουν να ελέγχουν πόσο τρώνε. Και το πιο σημαντικό ; Θα πρέπει να μάθουν να διαχειρίζονται τα προβλήματά τους και όχι να τα αντιμετωπίζουν με υπερβολικό φαγητό ή με πείνα.

premium.paratriritis

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συμμετοχή Γεωργιάδη στο Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Υγείας της ΕΕ, στις Βρυξέλλες
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ την Πέμπτη
Απειλείται η παγκόσμια προσφορά σοκολάτας από καταστροφικό ιό