Η αυτοπεποίθηση είναι το συναίσθημα που μπορεί, περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο, να μας κάνει γοητευτικούς στα μάτια των γύρω μας και να λειτουργήσει τονωτικά για τις σχέσεις μας. Το καλοκαίρι, ωστόσο, μαζί με το σώμα μας που βρίσκεται διαρκώς εκτεθειμένο στο φως, έρχονται στο φως και οι ανησυχίες για τις ατέλειες της εξωτερικής μας εμφάνισης, «απειλώντας» να υπομονεύσουν τις όμορφες στιγμές που έχουμε ονειρευτεί και σχεδιάσει.

Πώς, όμως, όλα τα σώματα μπορούν να ασκήσουν έλξη και να νιώσουν χαρά και ευχαρίστηση, ανεξάρτητα από το σχήμα, τις διαστάσεις και τα χαρακτηριστικά τους; Με την υιοθέτηση «έξυπνων» συμπεριφορών θα βγούμε στην παραλία με ενισχυμένη αυτοπεποίθηση, ώστε όχι μόνο να απολαύσουμε αυτή την εποχή αλλά να μην πάει χαμένη ούτε μια καλοκαιρινή στιγμή:

Η τελειομανία βλάπτει σοβαρά την αυτοπεποίθηση: τέλειοι δεν υπάρχουν, μόνο τελειομανείς που υποφέρουν. Όλοι, εκτός από μειονεκτήματα και ατέλειες, έχουμε και προτερήματα και θετικά στοιχεία, τα οποία δεν πρέπει να αγνοούμε. Αποφύγετε, λοιπόν, το κυνήγι της τελειότητας, γιατί το υπερβολικό άγχος για την εμφάνισή σας θα σας εμπλέξει σε έναν φαύλο κύκλο και δεν θα σας αφήσει να χαρείτε το καλοκαίρι σας. Υιοθετήστε ρεαλιστικές προσδοκίες για το σώμα σας και μην αναλώνεστε σε λεπτομέρειες, που πολλές φορές δεν γίνονται αντιληπτές από κανέναν.

Δείτε το σώμα σας ως ολότητα: μην αξιολογείτε τμηματικά το σώμα σας, βλέποντας τον εαυτό σας ως συλλογή διαφόρων χαρακτηριστικών. Ο εαυτός σας δεν είναι μόνο ένα χαρακτηριστικό που δεν σας αρέσει: με την υπερβολική, όμως, ανησυχία για αυτό, κινδυνεύετε να γενικεύσετε τα αρνητικά συναισθήματά σας και να επηρεαστεί αρνητικά η συνολική εικόνα του σώματός σας.

Μην «παγιδεύεστε» στις εικόνες: η έκθεση σε πρότυπα ομορφιάς και σε εξιδανικευμένες εικόνες μέσω των ΜΜΕ μας βάζει συχνά στη διαδικασία της σύγκρισης και της εσωτερίκευσης ενός τέλειου ιδανικού σώματος, έχοντας ως αποτέλεσμα να νιώθουμε λιγότερο ικανοποιημένοι με τη δική μας εμφάνιση. Μπορεί, έτσι, να εντυπωσιαστήκατε από μια φωτογραφία που απεικονίζει καλλίγραμμα σώματα σε ένα ειδυλλιακό καλοκαιρινό τοπίο, πριν, όμως, προλάβετε να νιώσετε απογοήτευση ή συναισθήματα απόρριψης για το σώμα σας στη θέα της, σκεφτείτε το εξής: οι περισσότερες από αυτές τις φωτογραφήσεις πραγματοποιούνται κάτω από ειδικές συνθήκες, στο πλαίσιο των οποίων οι ατέλειες καλύπτονται και στη συνέχεια «σβήνονται» με τη διαδικασία της ηλεκτρονικής επεξεργασίας (photoshop). Είναι, επομένως, ανώφελο και άδικο για τον εαυτό σας να συγκρίνετε το «ζωντανό» σας σώμα με επεξεργασμένες ή κατασκευασμένες εικόνες.

Χαλαρώστε: στην παραλία πηγαίνουμε για να περάσουμε καλά, να διασκεδάσουμε, να φλερτάρουμε και να κάνουμε νέες γνωριμίες. Μην αφήνετε, λοιπόν, το μυαλό σας να περιστρέφεται συνεχώς γύρω από κάποιο τρωτό σημείο της εμφάνισής σας.
Με τον τρόπο αυτό όχι μόνο «προδίδεστε» μόνοι σας –αφού αυξάνετε την πιθανότητα να στρέψετε τα βλέμματα των άλλων εκεί ακριβώς που δεν θέλετε- αλλά λειτουργείτε περιοριστικά και αποφεύγετε να βιώσετε ευχάριστες εμπειρίες ή να αξιοποιήσετε ευκαιρίες. Αν, για παράδειγμα, η προσοχή σας στην παραλία είναι διαρκώς στραμμένη είτε στα «μπρατσάκια» είτε στην «κοιλίτσα» σας, δεν θα μπορέσετε να ανταποδώσετε το κομπλιμέντο ή το χαμόγελο που σίγουρα θα σας χαρίσει ο «άνθρωπος της διπλανής ξαπλώστρας», ο οποίος ενδέχεται να αποδειχτεί μια ενδιαφέρουσα γνωριμία, που μπορεί να επηρεάσει κάποιον τομέα της ζωής σας. Ακολουθήστε το νόμο της φυσικής: όπως η άνωση, που δρα αντίθετα στο βάρος και μας «ελαφραίνει» όταν μπαίνουμε στο νερό, αφήστε το ανέμελο κλίμα του καλοκαιριού να σας αλαφρώσει και να σας συνεπάρει!

Μην χάνετε τον αυθορμητισμό σας: με τη συστολή, το φόβο για αρνητικά σχόλια και την καχυποψία ότι όλοι σας κοιτούν γίνεστε κουραστικοί στους γύρω σας. Αν, έτσι, την ώρα που συζητάτε με μια παρέα στην παραλία δείξετε ότι σας ενδιαφέρει περισσότερο να διορθώνετε συνέχεια το μακιγιάζ ή το μαγιό ή τα μαλλιά σας, δημιουργείτε την εντύπωση ότι τους αγνοείτε ή δεν είναι αρκετά ενδιαφέροντες για εσάς: με τον τρόπο αυτό τους απωθείτε. Μην φοβάστε, λοιπόν, να «τσαλακωθείτε»: με την απλότητα και τον αυθορμητισμό θα κερδίσετε περισσότερα!

Αξιοποιείστε τις ευκαιρίες για άθληση: το καλοκαίρι μας προσφέρονται πολλές δυνατότητες για δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους, μέσα και έξω από το νερό. Αξιοποιείστε τα θαλάσσια σπορ, τη συμμετοχή σας σε ομαδικά αθλήματα και δείτε την άσκηση ως έναν τρόπο να περάσετε με ευχάριστο τρόπο τον ελεύθερο χρόνο σας: όχι μόνο θα βελτιώσετε τη φυσική σας κατάσταση και την εμφάνιση του σώματός σας, αλλά οι ενδορφίνες –οι «χαρούμενες ορμόνες»- που θα απελευθερωθούν στον οργανισμό σας θα σας πλημμυρίσουν με θετικά συναισθήματα και ευεξία, κάνοντάς σας πιο δυναμικούς και ελκυστικούς.

«Γδυθείτε» έξυπνα: με την ποικιλία των αξεσουάρ και των μαγιό που υπάρχουν στην αγορά, κάνοντας τις κατάλληλες επιλογές μπορείτε όχι μόνο να καλύψετε σωματικά ψεγάδια, αλλά να τα ξεχάσετε και εσείς οι ίδιοι. Ακόμα καλύτερα, να δημιουργήσετε, χάρη σε αυτά, το δικό σας στυλ και πολλές ξεχωριστές καλοκαιρινές εμφανίσεις!

Πιστέψτε στο μοναδικό σώμα σας: Συνδυάστε την παραπάνω στρατηγική με την ανάδειξη των πιο «δυνατών» σημείων της εμφάνισής σας –όλοι διαθέτουμε τέτοια και είναι «στο χέρι μας» να τα προβάλλουμε κατάλληλα- και της προσωπικότητάς σας. Επιπλέον, διαμορφώστε, αξιοποιώντας τη γλώσσα του σώματος, τη δική σας «επικοινωνιακή πολιτική» στην παραλία και είναι σίγουρο ότι θα περάσετε τα επιθυμητά μηνύματα στους άλλους και θα καταφέρετε να παρουσιάσετε επιτυχημένα τον εαυτό σας.

Η τελειότητα δεν κερδίζει πάντα τις εντυπώσεις. Ακόμη και να διαθέτατε την πολυπόθητη σωματική τελειότητα, αν επαναπαυόσασταν και τα περιμένατε όλα από αυτήν, χωρίς να διεκδικείτε τίποτα, μην είστε τόσο σίγουροι ότι θα είχατε εξασφαλισμένη την επιτυχία. Αν στην ψάθα δίπλα σας, βάλετε μόνο την ταμπέλα «τελειότητα» δεν θα γυρίσει κανείς προς το μέρος σας! Αντίθετα, θα διαπιστώνετε ότι βλέμματα θαυμασμού συγκεντρώνουν οι «συγκάτοικοι της παραλίας» που αποπνέουν δυναμισμό και σιγουριά, αγαπούν τη μοναδικότητά τους, νιώθουν άνετα με το σώμα τους, παρά τις ατέλειές τους, περπατούν με ίσια στάση του σώματος, παίρνουν ρίσκα, είναι ανοιχτοί στην επικοινωνία και ως συνέπεια όλων αυτών εκπέμπουν μια θετική αύρα. Μόνο με την εμπιστοσύνη στον εαυτό σας, λοιπόν, θα γίνετε γοητευτικοί και ελκυστικοί. Εξάλλου, η τελειότητα, όπως και η ομορφιά, είναι έννοιες υποκειμενικές.

Η θετική ενέργεια είναι πιο δυνατή από τις ατέλειες. Διατηρήστε την καλή σας διάθεση, το χαμόγελό σας και τη διαλλακτικότητα στις συναναστροφές σας. Να είστε βέβαιοι ότι με αυτά για «σύμμαχό» σας η παρουσία σας θα είναι περισσότερο επιθυμητή και θα εισπράττετε περισσότερα θετικά σχόλια από ό,τι αν διαθέτατε ένα αψεγάδιαστο σώμα, αλλά ήσασταν ψυχροί, άκεφοι και μίζεροι.
Στην παραλία δεν υπάρχει η δυνατότητα για photoshop. Διορθώστε, λοιπόν, τις όποιες ατέλειες με την αυτοπεποίθηση, ζήστε στο έπακρο τις καλοκαιρινές στιγμές και λάμψτε στο φως με τη δύναμη της αυθεντικότητάς σας!

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να αναπτύξουν εμβόλιο για λοιμώξεις ανθεκτικές στα αντιβιοτικά προσπαθούν οι ερευνητές
Η θεραπεία της υπέρτασης αποτρέπει τα ινομυώματα στη μήτρα [μελέτη]
Πανελλήνιο Συνέδριο Δημόσιας Υγείας 2024