Είναι λυπηρό, μα είναι γεγονός. Πολλά από τα μικροπροβλήματα που μπορούν να οδηγήσουν έναν γάμο στην διάλυση οφείλονται σε ανδρικές συμπεριφορές, τις οποίες οι ίδιοι οι άντρες δεν αναγνωρίζουν στον εαυτό τους. Τα καλά νέα είναι πως δεν χρειάζεται εξωφρενικά μεγάλη προσπάθεια για να αλλάξουν αυτές οι συνήθειες, και η αλλαγή θα είναι εμφανής - και μεγάλη. Πόσο μάλλον, θα παρατηρήσετε πως οι θετικές αλλαγές επεκτείνονται και στην υγεία σας.

Με τον καιρό, τα αρνητικά συναισθήματα που συσσωρεύονται μπορούν να έχουν ψυχολογικές αλλά και σωματικές επιπτώσεις. Τις περισσότερες φορές που ένα ζευγάρι αποφασίζει να ζητήσει βοήθεια και να απευθυνθεί σε έναν ειδικό, η ζημιά έχει ήδη γίνει· το στρες μπορεί να έχει οδηγήσει σε κάποια αγχώδη διαταραχή, ακόμα και κατάθλιψη. Παρακάτω θα εξετάσουμε μερικά από τα πιο κοινά προβλήματα που εμφανίζονται στους γάμους λόγω αρνητικών ανδρικών συμπεριφορών, και τι μπορούμε να κάνουμε για να σώσουμε την σχέση.

Έλλειψη συμπόνοιας

Η ικανότητα να αναγνωρίζουμε και να μοιραζόμαστε τα αισθήματά μας είναι ίσως το πιο σημαντικό κομμάτι σε κάθε σχέση. Κι αυτό είναι κάτι που στις γυναίκες έρχεται πιο εύκολα, η έκφραση συναισθημάτων. Για τους άντρες, μόλις παρουσιαστεί ένα πρόβλημα, μπαίνουν αμέσως στην διαδικασία να βρουν μία λύση – αντί να ακούσουν όντως αυτά που η σύντροφός τους έχει να τους πει.

Αλόγιστο ξόδεμα

Όταν ένας άντρας ξοδεύει τα χρήματά του χωρίς να συμβουλεύεται την σύντροφό του (για παράδειγμα, η αγορά ενός νέου αυτοκινήτου), οι περισσότερες γυναίκες το κατατάσσουν ένα βήμα πιο κάτω από την απιστία στην λίστα με τα πράγματα που μπορούν να διαλύσουν έναν γάμο. Γιατί, όμως, συμβαίνει αυτό; Είτε συνειδητά, είτε ασυνείδητα, πολλοί άντρες αποφασίζουν πως έχουν τον ηγετικό ρόλο στην σχέση, συνεπώς η λήψη αποφάσεων είναι δική τους ευθύνη. Για να λειτουργήσει οποιαδήποτε σχέση, όλα πρέπει να είναι μοιρασμένα δίκαια.

Εγωισμός στο σεξ

Στην κρεβατοκάμαρα, πολλοί άντρες ξεχνούν – ή, χειρότερα, δεν έχουν ακόμα καταλάβει – πως η γυναίκα τους χρειάζεται κάτι παραπάνω από αυτό που της δίνουν. Αυτό είναι ένα πρόβλημα που εμφανίζεται ιδιαίτερα στους νεαρότερους άντρες. Η διαφορά βρίσκεται στο ότι πολλοί άντρες θεωρούν το σεξ απόδειξη οικειότητας, ενώ για τις γυναίκες είναι άλλο ένα κομμάτι του παζλ.

Δεν ακούν ειλικρινά

Το να ακούμε αυτά που έχει να μας πει η σύντροφός μας δεν σημαίνει να γνέφουμε πού και πού ενώ μιλάει, και παράλληλα να τρέχουμε στο κεφάλι μας όλες τις πιθανές λύσεις που μπορούμε να σκεφτούμε. Οι άντρες έχουν την τάση να γίνονται αναλυτικοί, και να προσεγγίζουν τα συναισθηματικά ζητήματα με έναν αποστασιοποιημένο τρόπο - κάτι που, προφανώς, μπορεί να κάνει κάθε γυναίκα να βγει εκτός εαυτού. Όταν παρουσιάζεται η ευκαιρία για συζήτηση, πρέπει να γνωρίζουμε πως ο ρόλος του ακροατή είναι εξίσου ενεργός με αυτόν του ομιλητή, και πως πρέπει να δημιουργείται μία σύνδεση.

Κρυμμένα αισθήματα

Όσο σημαντικό είναι ο άντρας να ακούει προσεκτικά αυτά που έχει να του πει η γυναίκα του, άλλο τόσο είναι και το να μιλάει ο ίδιος για τα δικά του προβλήματα. Δυστυχώς, το κλασικό στερεότυπο του άντρα που κρατάει τα αισθήματά του κλειδωμένα, από φόβο μην δείξει αδυναμία, είναι πολύ αληθινό στις περισσότερες περιπτώσεις. Όταν, όμως, ο άντρας αρνείται να μοιραστεί τα αισθήματά του, η γυναίκα - όπως είναι φυσικό - θα νιώσει πως την παραμελεί, πως χάνει ένα τεράστιο κομμάτι από την σύνδεσή τους.

Παιχνίδια εξουσίας

Θα το ξαναπούμε, επειδή είναι πολύ σημαντικό: το να είσαι άντρας δεν σημαίνει πως είσαι ο αρχηγός. Οι γυναίκες θα αποτραβηχτούν όταν νιώσουν πως ο σύντροφός τους γίνεται δεσποτικός και καταπιεστικός για να πάρει αυτά που θέλει. Αυτή η θέση εξουσίας στην οποία πολλοί άντρες τοποθετούν τον εαυτό τους καταλήγει να αναιρεί ολόκληρη την σχέση, η οποία πρέπει να βασίζεται στο δούναι και λαβείν, την υποστήριξη και την φροντίδα. 

Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η μοναξιά αυξάνει τον κίνδυνο θνητότητας σε επιζώντες από καρκίνο
CoViD-19: Συχνότερη η απώλεια όσφρησης μετά από μόλυνση με παραλλαγή Άλφα
Κεθεά Ήπειρος: Πρόγραμμα κατάρτισης ‘’Αρωματικά-Φαρμακευτικά Φυτά’’