Θέλετε να περνάτε περισσότερο ποιοτικό χρόνο με το παιδί σας; Τότε θα πρέπει να αφήσετε στην άκρη τις ευκολίες του γρήγορου φαγητού, της τηλεόρασης και του καθισιού, και να γίνετε πιο δημιουργικοί! Ας δούμε, λοιπόν, μερικές ωραίες ιδέες για να κάνετε την ώρα που περνάτε με το παιδί σας να μετράει.

  • Αφήστε στην άκρη τα video games, κλείστε τους υπολογιστές και βγείτε έξω για λίγη ώρα. Παίξτε με μια μπάλα, κυνηγητό ή άλλα παιδικά παιχνίδια που οι νέες γενιές έχουν αρχίσει να ξεχνούν. Τα παιδιά θα χαρούν βλέποντάς σας να συμμετέχετε ενεργά και μπορεί να αποκτήσουν μια νέα, πιο σωστή συνήθεια από τις ώρες μπροστά σε μια οθόνη.
  • Τα πρωινά του Σαββάτου μπορούν να αφιερωθούν στο ομαδικό καθάρισμα του σπιτιού. Δοκιμάστε να το παρουσιάσετε σαν παιχνίδι, κάνοντας διαγωνισμό ή βάζοντας χρονόμετρο, και ακούγοντας χαρούμενη μουσική. Σίγουρα θα δώσει στα παιδιά περισσότερη ενέργεια και θα τα βοηθήσει να βαριούνται λιγότερο από το να τα αφήναμε να βλέπουν με τις ώρες καρτούν. 
  • Έχετε σκύλο; Τότε, μπορείτε να βγάλετε τον τετράποδο φίλο σας για μια βόλτα και παιχνίδι ομαδικά, και να παίξετε όλοι μαζί. Ακόμα καλύτερα, αν έχετε οικογενειακούς φίλους που έχουν και αυτοί σκύλο. Η επαφή των παιδιών με κατοικίδια έχει σημαντικά οφέλη, όπως ότι ελαττώνει τα επίπεδα της πίεσης και της χοληστερόλης – και είναι από τους καλύτερους φυσικούς τρόπους αντιμετώπισης του στρες.
  • Τον χειμώνα, αν χιονίζει, αντί να κουρνιάσετε στο σπίτι και να κοιτάτε από το παράθυρο παρέα με ζεστή σοκολάτα, γλυκά και μαραθώνιο με χριστουγεννιάτικες ταινίες, εκμεταλλευθείτε την περίσταση για να βγείτε έξω και να διασκεδάσετε. Παίξτε χιονοπόλεμο, φτιάξτε έναν χιονάνθρωπο και περάστε όμορφα!
  • Μετά το σχολείο, τα παιδιά θέλουν να παίξουν και να αδειάσουν το κεφάλι τους. Αντί να καθίσετε όλοι μαζί μπροστά στην τηλεόραση ή να καταβροχθίσετε λιπαρά σνακ, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό τον χρόνο για παιχνίδια που ταυτόχρονα θα γυμνάσουν τα παιδιά. Μπορείτε να κάνετε τα πάντα, από απλές ασκήσεις με τη μορφή παιχνιδιού, μέχρι και εύκολες στάσεις yoga. Άλλη μια πολύ καλή συνήθεια που τα παιδιά σας μπορούν να αποκτήσουν από μικρή ηλικία, και θα τα βοηθήσει στη ζωή τους.
  • Υπάρχει κάποιο γήπεδο μπάσκετ κοντά στο σπίτι σας; Τότε, μην το σκέφτεστε. Αγοράστε μια μπάλα και βάλτε μερικά καλάθια με το παιδί σας. Μπορεί να συμμετέχει όλη η οικογένεια, αλλά και οι φίλοι του παιδιού σας. Είναι εκπληκτικός τρόπος να συνδυάσετε άσκηση με διασκέδαση. Επιπλέον, για μικρότερα παιδιά, ή για παιδιά που δεν είναι εξοικειωμένα με τους κανόνες του παιχνιδιού, υπάρχουν πολλές ευκολότερες παραλλαγές του κλασικού μπάσκετ, που βασίζονται στις βολές. 
  • Πολλές οικογενειακές συγκεντρώσεις περιστρέφονται γύρω από το φαγητό. Πολύ φαγητό, με πολλά λιπαρά. Χριστούγεννα, Πάσχα, γενέθλια και ονομαστικές γιορτές. Μπορείτε να κάνετε μερικές παραλλαγές σε αυτό το κλασικό πρόγραμμα. Για αρχή, βάλτε στόχο στην επόμενη οικογενειακή συγκέντρωση να φτιάξετε ένα διαφορετικό μενού – και να συμμετέχουν όλοι στο μαγείρεμα – το οποίο θα είναι πιο ελαφρύ. Έπειτα, μπορείτε ομαδικά να στολίσετε το σπίτι και να φτιάξετε κάρτες και δώρα. Το πιο σημαντικό εδώ, πέρα από το ότι δίνετε κίνητρο στα παιδιά σας να είναι πιο δραστήρια, είναι πως περνάτε περισσότερο χρόνο μαζί τους, τους δείχνετε πως ενδιαφέρεστε και δημιουργείτε σχέσεις εμπιστοσύνης και σιγουριάς. Και, όπως και να το κάνουμε, η ενέργεια των παιδιών σας θα σας κάνει να νιώθετε πιο νέοι από ποτέ!

Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Λιγότερη καθιστική ζωή κατά μισή ώρα μειώνει την υπέρταση στους ηλικιωμένους [μελέτη]
‘’Η παιδιατρική στη σημερινή πραγματικότητα’’ - Διημερίδα στο Παπαγεωργίου
Εφαρμογή Ψηφιακών Εργαλείων για την Ποιότητα της Φροντίδας στον Ογκολογικό Τομέα