Όλοι μας θέλουμε να έχουμε στο πλάι μας άτομα που είναι – ή, έστω, που φαίνονται να είναι – επιτυχημένα. Έχουν μια λάμψη που τους καθιστά ιδιαίτερα γοητευτικούς. Και μπορεί στην αρχή να νιώθουμε ξεχωριστοί, που έχουμε ένα τέτοιο άτομο δίπλα μας, αλλά σύντομα μπορεί να αρχίσουμε να νιώθουμε ανεπαρκείς… αν αυτό το άτομο είναι ναρκισσιστής.

Οι νάρκισσοι συνήθως έχουν ανάγκη να αποδεικνύουν την ανωτερότητά τους, κάτι που οδηγεί τους ανθρώπους γύρω τους να αμφισβητούν τον εαυτό τους. Πώς μπορούμε, λοιπόν, να γνωρίζουμε αν κάποιος κοντινός μας άνθρωπος είναι νάρκισσος; Ορίστε τα τέσσερα πιο κοινά σημάδια.

  • Οδηγούνται, συχνά ακόμα και υποσυνείδητα, να κυνηγούν τις θετικές απόψεις των γύρω τους, έχουν την ανάγκη να νιώθουν πως τους επικροτούν. Τα άτομα που πάσχουν από ναρκισσισμό δεν σταματούν σχεδόν ποτέ να μιλούν για τον εαυτό τους, προσπαθώντας να παρουσιάσουν τη μεγάλη ιδέα που έχουν για τον εαυτό τους. Δεν συνειδητοποιούν (ή, απλά, δεν ενδιαφέρονται) πόσο πομπώδεις και εγωκεντρικοί φαίνονται. Ακόμα και αν δεν έχουν κάνει κάτι που να υποστηρίζει αυτή την αίσθηση ανωτερότητάς τους, περιμένουν από τους άλλους να αναγνωρίσουν την υποτιθέμενη αξία τους και να τους θαυμάζουν. Το μυαλό τους είναι συνεχώς απασχολημένο με φαντασιώσεις επιτυχίας. Την ίδια στιγμή, ένας ναρκισσιστής μπορεί να πιστεύει πως οι ατέλειές του είναι πολύ χειρότερες από αυτές των άλλων. Αν κάποιος ανακαλύψει μια αποτυχία ή ένα ελάττωμά τους, πανικοβάλλονται. 
    Η επιδοκιμασία και η επιβεβαίωση από τους άλλους είναι εξαιρετικά σημαντική για τους ναρκισσιστές, και αποτελεί τον απώτερο σκοπό τους για τα περισσότερα πράγματα που κάνουν. Επιπλέον, η αίσθηση ανωτερότητας τους αναγκάζει να θέτουν τον πήχη πολύ ψηλά για τον εαυτό τους, αλλά ταυτόχρονα πιστεύουν πως ο κόσμος δεν χρειάζεται να έχει υψηλές προσδοκίες από αυτούς. Για παράδειγμα: Μπορεί ένας ναρκισσιστής να έχει πείσει τον εαυτό του πως στο μέλλον θα γίνει εξαιρετικά επιτυχημένος στον κλάδο του, για αυτό και μέχρι τότε πιστεύει πως ο σπιτονοικοκύρης του έχει υποχρέωση να τον αφήσει να καθυστερήσει το ενοίκιο… άλλωστε, σε λίγο καιρό θα έχει γίνει πάμπλουτος!
  • Δεν μπορούν να δείξουν συμπόνοια και οι σχέσεις τους είναι επιφανειακές. Το μεγαλύτερο κίνητρο για έναν ναρκισσιστή είναι η ανάγκη του για επιβεβαίωση. Οι νάρκισσοι δεν μπορούν να αναγνωρίσουν τις ανάγκες των άλλων. Στις σχέσεις τους με τους άλλους ανθρώπους, θα εστιάσουν στο πώς μπορούν οι ίδιοι να κερδίσουν κάτι και να νιώσουν καλά. Συνήθως, απολαμβάνουν τις μεγάλες παρέες που θα δρουν σαν… κοινό σε όλα αυτά που έχουν να πουν, χωρίς να ενδιαφέρονται να ακούσουν τι συμβαίνει στις ζωές των υπόλοιπων ανθρώπων. Μπορεί να χρειάζονται τη βοήθειά σας όταν αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα, όταν όμως αντιστραφούν οι ρόλοι, θα τους είναι πολύ δύσκολο να νιώσουν πως τους αφορά.
  • Είναι πολύ ανταγωνιστικοί. Ακριβώς επειδή οι ναρκισσιστές νιώθουν τόσο ανώτεροι σε σχέση με τους άλλους ανθρώπους, η συμπεριφορά τους είναι συγκαταβατική. Νιώθουν πως τους αξίζει ειδική μεταχείριση και θα εμφανίσουν χειριστική συμπεριφορά για να πετύχουν όλα αυτά που επιθυμούν. Με αυτόν τον τρόπο είναι σαν να δείχνουν στους υπόλοιπους – πλάγια ή άμεσα – πως είναι λιγότερο σημαντικοί.
  • Δεν είναι μια σύντομη φάση. Τα μοτίβα συμπεριφοράς ενός ναρκισσιστή, σε κάθε πτυχή της ενήλικης ζωής του, σχηματίστηκαν αρκετά χρόνια πριν. Όταν αντιμετωπίσετε αυτά τα σημάδια, μην εκπλαγείτε αν αρχίσετε να νιώθετε άβολα, ή μειονεκτικά στη σχέση σας μαζί τους. Το αν θα παραμείνετε φίλοι μαζί τους είναι δική σας επιλογή, αλλά θα ήταν σωστό να αναγνωρίσετε τα όρια που θα έχει αυτή η σχέση.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Και τώρα...αγωνιζόμαστε" - Από το σοκ της διάγνωσης, στη μάχη με τον καρκίνο
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ