Κλάματα, κατσουφιασμένα πρόσωπα, εξοργισμένες φωνές… όλα αυτά είναι σημάδια ενός παιδιού που μάλλον έχει κακομάθει, ή μήπως όχι; Είναι δύσκολο να ξεχωρίσουμε αν όντως έχουμε κακομάθει το παιδί μας, και για αυτό τον λόγο θα ρίξουμε μια ματιά σε μερικά κοινά λάθη που κάνουν πολλοί γονείς.

Θα κάναμε τα πάντα για να αποφύγουμε την γκρίνια

Αν δεχόμαστε και επιτρέπουμε τα πάντα, απλά και μόνο επειδή ξέρουμε πως το παιδί μας δεν μπορεί να ακούει την λέξη “όχι”, ενισχύουμε την άσχημη συμπεριφορά του. Επιπλέον, είναι σαν να του διδάσκουμε πως μπορεί να έχει ό,τι θέλει, όποτε το θέλει. Το να σκύβουμε το κεφάλι και να του κάνουμε το χατίρι αφού γκρινιάξει του επιβεβαιώνει πως αυτός είναι ο τρόπος να αποκτά πράγματα.

Το δωροδοκούμε

Το να λέμε στο παιδί μας ότι αν κάνει κάτι που του ζητήσαμε (για παράδειγμα, αν καθαρίσει το δωμάτιό του) θα του δώσουμε κάποιο αντάλλαγμα είναι δωροδοκία, και η δωροδοκία δεν είναι ποτέ καλή ιδέα. Ως γονείς, πρέπει να μάθουμε στο παιδί μας να ακολουθεί τις οδηγίες μας. Μετά από λίγο καιρό, θα καταλήξουμε να διαπραγματευόμαστε με το παιδί μας για τα πάντα.

Οι απειλές μας είναι άδειες

Όταν λέμε στο παιδί μας πως αν δεν συμμορφωθεί, θα το τιμωρήσουμε, και η τιμωρία αυτή δεν έρχεται ποτέ, τότε ποιο είναι το νόημα; Θα καταλάβουν πως δεν το εννοούμε, και πως μπορούν κάθε φορά να γλυτώσουν με την άσχημη συμπεριφορά τους. Συνεπώς, αν το παιδί σας κάνει φασαρία και δεν συμμορφώνεται, και του πείτε πως αν δεν ηρεμήσει, θα γυρίσετε σπίτι, πραγματοποιήστε το.

Δεν είμαστε σταθεροί

Υπάρχουν εξαιρέσεις στους περισσότερους κανόνες, αλλά όταν μιλάμε για συμπεριφορά, είναι σημαντικό να παραμένουμε σταθεροί σε αυτά που μαθαίνουμε στο παιδί μας, έτσι ώστε να καταλάβει τι είναι και τι δεν είναι αποδεκτό. Αν οι κανόνες μας αλλάζουν συνεχώς, τότε το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να συνεχίσει να μας τεστάρει, ελπίζοντας πως θα υποκύψουμε.

Παρεμβαίνουμε συνέχεια όταν δεν είναι καλά

Κανείς δεν θέλει να βλέπει το παιδί του να απογοητεύεται, μα η απογοήτευση είναι κι αυτή κομμάτι της ζωής. Τα παιδιά πρέπει να την βιώσουν, ώστε να την αναγνωρίσουν σαν συναίσθημα και να μάθουν να την διαχειρίζονται. Διαφορετικά, όταν μεγαλώσουν θα τους είναι πολύ δύσκολο να ζήσουν μόνα τους. Είναι σημαντικό να καταλάβουν πως μαθαίνουν από τα λάθη μας.

Του επιτρέπουμε να μας διακόπτει

Το να διακόπτουμε κάποιον όταν μιλάει είναι αγενές, ανεξάρτητα από την ηλικία. Αν το παιδί σας έχει την κακή συνήθεια να σας διακόπτει ενώ μιλάτε με κάποιον, μην στρέφετε αμέσως την προσοχή του πάνω του—θα αρχίσει να πιστεύει ότι είναι κάτι αποδεκτό και σωστό. Αντίθετα, μιλήστε του για την αξία της υπομονής, και δώστε του να καταλάβει ότι η ευγένεια είναι πολύ σημαντικό προσόν.

Του κάνουμε υπερβολικά πολλά δώρα

Είναι ωραίο αίσθημα να μπορούμε να κάνουμε δωράκια στο παιδί μας, αλλά πρέπει να σκεφτούμε τι μήνυμα του περνάμε, αν του προσφέρουμε συνεχώς καινούρια παιχνίδια, ρούχα, βιβλία και κάθε λογής δώρο. Συνδέουμε την ευτυχία με τα υλικά αγαθά, και το παιδί αναπτύσσει μη ρεαλιστικές προσδοκίες. Οι αναμνήσεις αξίζουν περισσότερο από τα υλικά αγαθά.

Δεν του διδάσκουμε την ευγνωμοσύνη

Δεν είναι απλά θέμα ευγένειας το να μάθουμε στο παιδί μας να λέει “ευχαριστώ”. Η ευγνωμοσύνη είναι κάτι που όλα τα παιδιά πρέπει να μάθουν από μικρά, ώστε να μπορούν να την δείχνουν στην υπόλοιπη ζωή τους. Και μην μένετε μόνο στα λόγια. Δείξτε στο παιδί ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι να ευχαριστήσουμε κάποιον.

Όλη η ζωή μας περιστρέφεται γύρω από το παιδί

Το να αφήνετε τα παιδιά να συμμετέχουν – ως ένα σημείο – στις αποφάσεις που λαμβάνονται μέσα στο σπίτι είναι καλό. Τους μαθαίνει υπευθυνότητα από νωρίς. Αν όμως δεν μπορείτε να του πείτε όχι, και περνάει συνέχεια το δικό του, τα αποτελέσματα θα είναι καταστροφικά. Ο γονέας έχει πάντα την τελευταία λέξη, και δεν πρέπει να διστάζει απέναντι στις κρίσεις γκρίνιας του παιδιού.
Αν αναγνωρίζετε τις παραπάνω συμπεριφορές, πρέπει να προσπαθήσετε να τις αλλάξετε όσο είναι ακόμα νωρίς. Αυτά τα μοτίβα δύσκολα “σπάνε”, και προκαλούν στα παιδιά μεγάλο πρόβλημα στην μετέπειτα ζωή τους.

Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος