Κάθε εορταστική περίοδο, αντιμετωπίζουμε το ίδιο πρόβλημα: ποια είναι τα κατάλληλα δώρα για τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Πολλές φορές αναλύουμε υπερβολικά την κατάσταση, αγχωνόμαστε και καταλήγουμε να κάνουμε μια βιαστική επιλογή. Δεν χρειάζεται όμως να συμβαίνει αυτό, γιατί υπάρχουν κάποιοι σίγουροι τρόποι για να επιλέξουμε το σωστό δώρο. Ας δούμε ποιοι είναι αυτοί…

Πρέπει να γνωρίζουμε καλά το άτομο

Ένα σωστό δώρο δείχνει ότι πραγματικά ξέρουμε το άλλο άτομο, ξέρουμε τι θέλει, τι του αρέσει, και του δίνουμε να καταλάβει ότι νοιαζόμαστε. Αυτό σημαίνει λοιπόν πως το δώρο δεν πρέπει να είναι απρόσωπο – και φυσικά πως ποτέ δεν αγοράζουμε το ίδιο δώρο για δύο άτομα, ακόμα κι αν αυτά τα άτομα δεν γνωρίζονται. Επιπλέον, πρέπει να σκεφτούμε κατά πόσο το δώρο μας είναι πρακτικό. Πολλές φορές επικεντρωνόμαστε στο να βρούμε κάτι που θα ήθελε ένα συγκεκριμένο άτομο, χωρίς να σκεφτόμαστε αν μπορεί μετά να το χρησιμοποιήσει. Με πολύ απλά λόγια; Μην κάνετε το δώρο που θέλετε εσείς να δώσετε, αλλά το δώρο που θέλει να δεχτεί το άλλο άτομο.

Κάντε μια δωρεά

Έχει παρατηρηθεί ότι το να κάνουμε δώρα προκαλεί ευτυχία. Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι θα προσφέρουν περισσότερα, αυτό τους προκαλεί μεγαλύτερη ευτυχία, και δημιουργείται ένας πολύ… θετικά φορτισμένος κύκλος. Συνεπώς, είναι καλή ιδέα να κάνετε μία δωρεά στο όνομα του ατόμου που σας ενδιαφέρει. Είναι μια ειλικρινής και καλή πράξη, που θα σας κάνει να νιώσετε όμορφα.

Δώστε κάτι χειροποίητο

Τα ολοκαίνουρια πράγματα δεν είναι αναγκαστικά και τα καλύτερα δώρα. Πολλοί άνθρωποι προτιμούν να αγοράζουν χειροποίητα δώρα (ή να τα φτιάχνουν μόνοι τους) για αυτούς που αγαπούν. Αυτό συμβαίνει επειδή τα χειροποίητα δώρα μπορούν να δείξουν περισσότερη αγάπη, και έχουν μεγαλύτερη συμβολική αξία σε σχέση με κάτι πιο μαζικής παραγωγής. Παρ’ όλα αυτά…

…Μην φοβάστε και τόσο τον καταναλωτισμό

Ειδικά όταν μιλάμε για παιδικά δώρα, μην νιώσετε άσχημα αν του πάρετε κάτι που φαίνεται να λατρεύουν όλοι οι συνομήλικοί του. Τα παιδικά παιχνίδια είναι κατά κάποιο τρόπο κώδικας επικοινωνίας μεταξύ των παιδιών. Όταν, δηλαδή, έχουν το ίδιο παιχνίδι, αυτό μπορεί να τα βοηθήσει να νιώσουν πως υπάρχει κάποια σύνδεση μεταξύ τους.

Χαρίστε εμπειρίες, όχι αντικείμενα

Στο τέλος, όπως και να το κάνουμε, το να χαρίσετε μια όμορφη εμπειρία ξεπερνά σε αξία κάθε αντικείμενο. Για παράδειγμα, δυο εισιτήρια για μία συναυλία ή ένα μικρό ταξιδάκι μπορούν να είναι πολύ πιο ουσιώδη δώρα, και να σας φέρουν πιο κοντά με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Αυτού του είδους τα δώρα είναι ιδιαίτερα καλά για ένα παιδί, επειδή δημιουργούν όμορφες αναμνήσεις, και τους μαθαίνουν πως τα υλικά αγαθά δεν είναι το παν.

Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Υπουργείο Υγείας: Ποιες ιατρικές ειδικότητες χορηγούν υαλουρονικό οξύ και botox [εγκύκλιος]
Γιατί ανεβαίνουν στη Θεσσαλονίκη παράγοντες του υπουργείου Υγείας
Ανοσοθεραπεία μετά τη νεφρεκτομή αυξάνει την επιβίωση σε ασθενείς με καρκίνο νεφρού