Η δουλειά βοηθά άτομα με ψυχικές ασθένειες να ισορροπήσουν και να έχουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Κατά κανόνα, οι ψυχικά ασθενείς είναι αποκλεισμένοι από την αγορά και μόλις ένα πολύ μικρό ποσοστό με διαγνωσμένη ψυχική νόσο καταφέρνει να βρει μια θέση εργασίας.

Σε πολλές περιπτώσεις η διάγνωση μιας ψυχικής νόσου συμπίπτει με την περίοδο που πολλοί από τους πάσχοντες εισέρχονται στην αγορά εργασίας.

Με τον τρόπο αυτό η διάγνωση και γνωστοποίηση της νόσου δρα ανασταλτικά για την επίτευξη προσωπικών φιλοδοξιών αναφορικά με την επαγγελματική σταδιοδρομία.

Για παράδειγμα, τα τελευταία χρόνια αυξάνονται τα περιστατικά ψυχικών παθήσεων. Και ο αριθμός των ανδρών είναι μεγαλύτερος και η αποξενωσή τους από την αγορά εργασίας μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ήδη κλονισμένη υγεία τους.

Αυτός άλλωστε είναι ένας από τους λόγους που πολλοί άνθρωποι με ψυχικά προβλήματα προτιμούν τη σιωπή.

Σε αυτό συμβάλλει και το γεγονός ότι οι άνδρες με κατάθλιψη δεν έχουν πολλές φορές την εικόνα ασθενούς με τα κλασικά συμπτώματα της ασθένειας. Η ανδρική εκδοχή της κατάθλιψης εκδηλώνεται κυρίως ως «αυξημένη επιθετικότητα, θυμός, έντονες εναλλαγές συναισθημάτων και αντικοινωνική συμπεριφορά». Τα πρώτα συμπτώματα της κατάθλιψης συγχέονται συχνά με το άγχος, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η έγκαιρη διάγνωση.

Ωστόσο, μολονότι η τάση στην αγορά εργασίας είναι ο «a priori » αποκλεισμός αυτών των ατόμων, ειδικοί εκτιμούν πως πρόκειται για μια λάθος τακτική.

Σύμφωνα με έρευνα επιστημόνων από τη Λειψία, τα άτομα με διαγνωσμένες ψυχικές νόσους μπορούν να απορροφηθούν σε θέσεις εργασίας και μάλιστα όχι μόνο σε χαμηλόμισθες, όπως είθισται, αλλά και σε καλύτερα αμειβόμενες.

Η ανάγκη για εργασία στους ψυχικά ασθενείς είναι πολύ μεγάλη, αναφέρουν ειδικοί. Ωστόσο, παρά τα θεραπευτικά αποτελέσματα που έχει αποδεδειγμένα η μισθωτή εργασία σε ψυχικά πάσχοντες, οι περισσότεροι εργοδότες παραμένουν διστακτικοί.

Ανησυχούν ότι ένας τέτοιος εργαζόμενος δεν θα είναι αποδοτικός. Και όμως, έρευνες έχουν δείξει ότι πολλά από αυτά τα άτομα έχουν ιδιαίτερες ικανότητες και υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη.

Πολλοί μπορεί πράγματι να μην τα καταφέρνουν σε προσωπικό επίπεδο αλλά στη δουλειά τους δίνουν το 100% και παραπάνω, επισημαίνουν. Σύμφωνα με τους ειδικούς, πρέπει βέβαια να λαμβάνεται μια ειδική μέριμνα για τους εργαζομένους με ψυχικές ασθένειες, που συνδυάζει την ευελιξία με τον σεβασμό στις ιδιαίτερες ανάγκες τους εργαζομένου.

premium.paratiritis

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο