Μια διατροφική διαταραχή μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στο θάνατο, διότι λόγω της συνεχούς πείνας ατροφούν τα όργανα. Μία στις 10 γυναίκες που πάσχουν από ανορεξία υποφέρουν από κατάθλιψη. Η έλλειψη βιταμινών οδηγεί σε τριχόπτωση, ξηροδερμία, κόπωση, έλλειψη συγκέντρωσης ακόμα και σε νεφρική και καρδιακή ανεπάρκεια.

Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που προκαλούν την βουλιμία και την ανορεξία στα νέα κορίτσια είναι η πίεση της κοινωνίας. Η πίεση που τους ασκείται από το περιβάλλον τους να είναι λεπτές, τις οδηγεί σε αυστηρές δίαιτες. Όποιος όμως είναι ψυχολογικά καλά, τότε δεν αντιμετωπίζει τον κίνδυνο διατροφικών ασθενειών.

Η αυτοεκτίμηση των ανορεξικών και των βουλιμικών γυναικών είναι χαμηλή. Οι γυναίκες που πάσχουν από ανορεξία έχουν υψηλό επίπεδο μόρφωσης και πολλές από αυτές είτε δέχονται είτε δέχθηκαν μεγάλη πίεση από την οικογένειά τους για άριστες επιδόσεις στο σχολείο.

Ακόμα όμως και τα νεαρά αγόρια και οι άνδρες βρίσκονται σε κίνδυνο. Πολλοί θέλουν να έχουν το τέλειο σώμα, ασκούνται υπερβολικά, κάνουν αυστηρή δίαιτα και παίρνουν διατροφικά συμπληρώματα ή αναβολικά. Παρόλο που πολλοί καταλήγουν τόσο αδύνατοι που το σώμα τους είναι σαν σκελετός, εν τούτοις, νιώθουν υπέρβαροι. Το σώμα τους βρίσκεται σε διαταραχή. Δεν μπορεί να ξεχωρίσει ανάμεσα στα συναισθήματα πείνας, θυμού, θλίψης, χαράς, ή κόπωσης.

Οι γυναίκες που πάσχουν από ανορεξία θα πρέπει να παίρνουν συγκεκριμένο αριθμό θερμίδων την ημέρα προκείμενου να αυξήσουν το βάρος τους το λιγότερο κατά 500 γραμμάρια ανά εβδομάδα. Πρέπει να μάθουν να μην είναι τόσο αυστηρές με τον εαυτό τους ως προς τη διατροφή τους. Εκείνες που πάσχουν από βουλιμία, μαθαίνουν να ελέγχουν πόσο τρώνε. Ο στόχος για όλες είναι να τρώνε με ευχαρίστηση. Οι ασθενείς θα πρέπει να μάθουν να διαχειρίζονται τα προβλήματα τους και όχι να τα αντιμετωπίζουν με υπερβολικό φαγητό ή με πείνα.

Μία σωστή θεραπεία μπορεί να διαρκέσει χρόνια. Τα αποτελέσματά της δεν είναι πάντοτε πετυχημένα για τον ασθενή. Στατιστικές δείχνουν ότι τα ποσοστά ίασης ενός ασθενούς που πάσχει από ανορεξία ή βουλιμία είναι 30 %.

premium.paratiritis

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το ρινικό μικροβίωμα πιθανός διαγνωστικός βιοδείκτης για τη σηψαιμία
Ποιες τροφές είναι αφροδισιακές
'Αρειος Πάγος: Αντισυνταγματική η περικοπή στους μισθούς νοσοκομειακών γιατρών